Costul orar al forței de muncă, în creștere

Costul orar al forței de muncă, în creștere
scris 3 iun 2022

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,84% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2021, și o rată de scădere de 0,47% raportat la trimestrul IV din 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul I din 2021, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (17,23%), informații și comunicații (16,84%), respectiv în hoteluri și restaurante (15,20%), scrie Agerpres.

Taxa care va fi impusă platformelor de streaming - restabilită la 4%. În schimb, televiziunea și radioul publice vor putea întrerupe cu reclame filme și emisiuni CITEȘTE ȘI Taxa care va fi impusă platformelor de streaming - restabilită la 4%. În schimb, televiziunea și radioul publice vor putea întrerupe cu reclame filme și emisiuni

Față de perioada analizată, scăderea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-3,12%).

Potrivit datelor INS, față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

În trimestrul I al acestui an comparativ cu trimestrul IV din 2021, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (-11,14%), învățământ (-11,01%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,71%).

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activități de servicii (8,40%), tranzacții imobiliare (5,48%), informații și comunicații (5,11%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (4,42%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a scăzut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,75%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
costuri
forta de munca
ins