Cum ar vrea PSD să treacă de la cota unică la impozit progresiv

Cum ar vrea PSD să treacă de la cota unică la impozit progresiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2021

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat că trecerea de la cota unică la impozitul progresiv ar urma să fie făcută în etape, ”nu din prima”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„A pune trepte și a căuta niște praguri pentru impozitare ar fi o primă etapă pentru o zonă de impozitare progresivă”, a spus Dîncu la Digi 24.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

"Cota unică mai există doar în 4 țări din UE – Bulgaria, Letonia, mi se pare, și Ungaria, dacă nu mă înșel. Noi avem acest proiect legat de impozitare progresivă și principiile lui nu pot să fie negate chiar și de liberalii noștri. Acest proiect poate fi făcut în etape, nu din prima. Nici nu poți să faci un asemenea proiect, nu e pregătit Fiscul, nu e pregătit sistemul electronic de control. Noi am propus pentru început impozitarea marilor averi sau a produselor de lux, a proprietăților de lux și aici se discută. A rămas să vedem care este impactul acestor măsuri asupra bugetului. A pune trepte și a căuta niște praguri pentru impozitare ar fi o primă etapă pentru o zonă de impozitare progresivă. Acest principiu este acceptat de către toată lumea, toți economiștii își dau seama. Două lucruri sunt esențiale. În primul rând colectarea – avem cea mai slabă colectare din UE în acest moment – și doi – cum scăpăm de evaziune”, a mai spus Dîncu la Digi 24.

Romanian Business Leaders, organizație reprezentativă a antreprenorilor români, a reacțioat la ideea de renunțare la cota unică de impozitare, atenționând că planurile de dezvoltare pentru anii următori ale antreprenorilor pot fi date complet peste cap, iar o escaladare suplimentară a costului muncii pentru angajați și angajatori va duce la o nouă migrare a veniturilor în "zona gri/neagră", la un nou val de emigrare a specialiștilor, la o escaladare a prețurilor în multe domenii, ca și la o scădere a atractivității României pentru orice fel de investiții.

Anterior, și Confederația Patronală Concordia, care reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naționale, cu o contribuție de 26% din în PIB și peste 330.000 de angajați în aproape 2.000 de firme mari și mici, cu capital autohton și străin, s-a ridicat împotriva acestei idei.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
cota unica de impozitare