Datele ANAF care contrazic duetul Vâlcov-Teodorovici - controalele din 2018 indică un comportament fiscal din ce în ce mai corect al firmelor

Datele ANAF care contrazic duetul Vâlcov-Teodorovici - controalele din 2018 indică un comportament fiscal din ce în ce mai corect al firmelor
scris 15 ian 2019

Datele ANAF privind inspecțiile fiscale desfășurate în primele nouă luni ale anului trecut arată o îmbunătățire semnificativă a comportamentului fiscal al firmelor. Astfel, valoarea obligațiilor stabilite suplimentar, adică ce au găsit inspectorii ANAF că firmele ar fi plătit în minus în anii din urmă, se află în scădere tot mai accelerată. Ce-i drept, statistica ANAF nu face distincție între firme străine și firme românești.

Ministerul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și Darius Vâlcov, consilier al premierului, au criticat dur companiile străine la finele lunii decembrie, când au anunțat taxe dure, printre care taxa pe active bancare, taxe pentru companiile din energie și telecom, noi condiții mai restrictive pentru administratori de fonduri de pensii Pilon II.

De ce ai apela la un coworking space? CITEȘTE ȘI De ce ai apela la un coworking space?

De ce este important: Statul este cel care stabilește prin legislație obligațiile firmelor și tot statul este cel care urmărește ca firmele să-și respecte obligațiile fiscale față de stat. În cazul în care Guvernul ar fi constatat justificat că există un comportament fiscal incorect al firmelor străine foarte mari din România, de ordinul miilor cel puțin, Fiscul ar fi trebuit să găsească în urma controalelor sumele "ascunse" de firme.

Motive reale: Deși au încercat să-și justifice atitudinea agresivă față de companii prin invocarea unui comportament fiscal neetic și chiar nelegal al companiilor, în special al celor străine, reprezentanții Guvernului vor bani pentru a susține nevoia de bani tot mai mare la buget pentru cheltuieli cum sunt cele cu plata salariilor angajaților din sectorul public, salarii în creștere alarmantă în ultimii ani.

Haos legislativ. Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie s-ar putea aplica la cifrele de afaceri realizate în 2018, la prețuri libere, nu reglementate CITEȘTE ȘI Haos legislativ. Taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie s-ar putea aplica la cifrele de afaceri realizate în 2018, la prețuri libere, nu reglementate

Controalele ANAF de anul trecut au relevat exact contrariul a ceea ce au afirmat reprezentanții Guvernului, anume sumele stabilite ca obligații suplimentare firmelor în urma inspecțiilor fiscale sunt în scădere puternică, cu un minus de aproape 50% în trimestrul al treilea.

Deși numărul inspecțiilor fiscale a rămas relativ constant raportat la 2017, valoarea sumelor găsite că ar fi fost neplătite de companii a fost anul trecut mult mai mică, arată datele ANAF.

Tot în scădere semnificativă sunt numărul de sesizări penale și valoarea prejudiciilor stabilite.

Date despre inspecția fiscală

  2017 2018 Variație
Trimestrul III
Număr verificări 9.668 9.393 -2,8%
Obligații suplimentare stabilite 2,18 miliarde lei 1,16 miliarde lei -47%
Număr sesizări penale 458 312 -32%
Valoare prejudiciu 706 milioane lei 280 milioane lei -60%
  Trimestrul II  
Număr verificări 10.241 10.359 +1,2%
Obligații suplimentare stabilite 2,6 miliarde lei 1,5 miliarde lei -42%
Număr sesizări penale 560 399 -29%
Valoare prejudiciu 906,6 milioane lei 448,7 milioane lei -50%
  Trimestrul I  
Număr verificări 10.314 10.496 +1,8%
Obligații suplimentare stabilite 2,03 miliarde lei 1,77 miliarde lei -23%
Număr sesizări penale 526 387 -24%
Valoare prejudiciu 884 milioane lei 357 milioane lei -60%

Sursă date: ANAF

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finanțelor
controale
inspectii fiscale
firme