Ministrul Finanțelor susține că numărul mare de firme în insolvență și datoriile pe care acestea le-au acumulat în ultimii ani se datorează neaplicării legii de către ANAF

Ministrul Finanțelor susține că numărul mare de firme în insolvență și datoriile pe care acestea le-au acumulat în ultimii ani se datorează neaplicării legii de către ANAF
scris 7 ian 2019

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, afirmă că datele din mediul economic legate de numărul firmelor intrate în insolvență și faliment, datoriile acestora, dar și alte situații înregistrate în mediul bancar și în cel al marilor corporații "vin din neaplicarea legii de către ANAF". Teodorovici susține că, dacă ANAF nu avea instrumentele legale pentru a se implica în prevenirea acestor situații, ar fi trebuit să propună schimbarea legii.

"Sunt convins că tot ce s-a întâmplat în acești ani, după Revoluție, în zona insolvenței, în zona marilor corporații, în zona sistemului bancar, în zona multor elemente care au făcut obiectul ordonanței faimoase 114, vin din neaplicarea legii de către ANAF. Adică nu poți să ai în zona de insolvență, faliment, 63 de miliarde de lei... Firmele au fugit în zona de insolvență pentru că prealabil insolvenței sunt mai multe etape legale și în Codul Fiscal și în Codul de Procedură Fiscală, pe care dacă ANAF-ul le-ar fi respectat, acele firme nu ar fi putut să fugă în această zonă, să înșele parteneri de afaceri în economie, să înșele statul prin neplata unor sume importante și alte astfel de aspecte. Dacă ANAF-ul nu avea instrumentul legal și simțea nevoia să fie o lege sau Codul Fiscal să fie adaptat, trebuia să spună. Absolut nimic. Mai mult, Ministerul de Finanțe a primit aviz negativ atunci când am schimbat cadrul legislativ pe insolvență, anul trecut", a afirmat Eugen Orlando Teodorovici duminică, într-o emisiune la Antena 3.

El a precizat că "dincolo de cifre, de calcule, dincolo de încasări care și ele puteau să fie mult mai bune", este nevoie de cineva care să ducă la reformarea acestei ANAF. Teodorovici a spus că nu are legătură schimbarea președintelui ANAF cu faptul că nu s-ar fi putut aplica programul de guvernare, scrie News.ro.

Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în acest an: băncile vor strânge și mai mult robinetul, comenzile vor scădea, criza pe piața muncii se va adânci. Politica pașilor mărunți va fi preferată de tot mai mulți investitori CITEȘTE ȘI Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în acest an: băncile vor strânge și mai mult robinetul, comenzile vor scădea, criza pe piața muncii se va adânci. Politica pașilor mărunți va fi preferată de tot mai mulți investitori

În ceea ce privește suma pe care ANAF va trebui să o aducă în cursul acestui an la bugetul de stat, ministrul Finanțelor a afirmat că aceasta se va stabili în legea bugetului pe 2019.

"Când va veni proiectul de buget se va vedea exact care este planul ANAF-ului. Numai că planul ANAF-ului ani de zile nu a avut și elemente de atac în zona de neîncasare pe TVA, de evaziune. Vreau să văd un plan, dincolo de planul de încasări pe care ne bazăm atunci când facem bugetul, și cum acționează ANAF-ul pentru a face verificările marilor companii, la multinaționale, la bănci", a spus Teodorovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finantelor
anaf
insolvente
orlando teodorovici