Declarația semestrială la firme cu afaceri sub 1 milion de euro a fost eliminată de Parlament. Multe firme pot scăpa de această obligație

Declarația semestrială la firme cu afaceri sub 1 milion de euro a fost eliminată de Parlament. Multe firme pot scăpa de această obligație
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 oct 2020

Parlamentul a adoptat astăzi, prin votul final al Camerei Deputaților, un proiect de lege care ia Ministerului Finanțelor dreptul de a cere raportări semestriale firmelor care în anul fiscal anterior au avut o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro. Astfel, firmele care nu au depășit plafonul de 1 milion de euro vor fi exceptate de la obligația depunerii unor raportări semestriale/intermediare, urmând ca în cazul acestora Ministerul Finanțelor să mai poată stabili astfel de obligații declarative doar dacă vor fi prevăzute de lege. Proiectul, inițiat de mai mulți parlamentari USR și susținut și de PSD, a fost adoptat în septembrie de Senat, iar acum și de Camera Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul a fost anunțat anterior de Profit.ro ca fiind pregătit spre adoptare finală.

Un număr foarte mare de firme ar urma să scape, astfel, de depunerea situațiilor semestriale, despre care contabilii afirmă că nu au utilitate pentru autorități și reprezintă, în fapt, doar o povară birocratică.

Pentru a intra în vigoare, legea adoptată de Parlament trebuie promulgată și publicată în Monitorul Oficial.

Anul acesta, Ministerul Finanțelor a cerut, deja, prin ordin de ministru, ca firmele cu afaceri de peste 220.000 de lei să depună, până la 30 septembrie, raportările contabile pentru primele șase luni ale anului.

Proiectul de lege din Parlament urcă plafonul sub care firmele scapă de această obligație la 1 milion de euro (circa 4,7 milioane de lei).

Ce prevede proiectul

"Ministerul Finanțelor poate stabili întocmirea și depunerea la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor a situațiilor financiare sau a unor raportări contabile și la alte perioade decat anual, în cadrul exercițiului flnanciar, doar pentru persoanele care au realizat venituri care au depașit echivalentul în lei a 1.000.000 euro la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent”, prevede proiectul de lege adoptat acum în Parlament.

Astfel, actul normativ prevede limitarea posibilității stabilirii prin reglementări secundare inferioare legii a obligației suplimentare de depunere a unor raportări semestriale/intermediare pentru microîntreprinderi.

EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la Washington CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la Washington

Proiectul de lege a fost ajustată tehnic, recent, în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, pentru claritate.

Declarația semestrială la firme cu afaceri sub 1 milion de euro a fost eliminată de Parlament. Multe firme pot scăpa de această obligație

În prezent, Legea contabilității impune tuturor operatorilor economici întocmirea și depunerea situațiilor financiare și a altor raportări contabile anuale. Ministerul Finanțelor stabilește prin ordin obligația de întocmire și de depunere a situațiilor financiare sau alte raportari contabile și la alte perioade decat anual, respectiv semestrial. Obligația privind raportarile semestriale nu este prevazută de lege.

"Această obligație adițională reprezintă o muncă suplimentară atât pentru operatorii economici, cât și pentru profesioniștii contabili, care având în vedere natura bilanțului semestrial nici nu tarifează această raportare. Ținâd cont de faptul că în perioada verii, atât operatorii economici cât și profesioniștii contabili sunt copleșiți de obligațiile de raportare ce le revin în această perioadă, dar și de faptul că depunerea bilanțului semestrial nu prezintă o utilitate practică pentru majoritatea operatorilor economici, se impune necesitatea renunțării la această obligație pentru operatorii economici sub o anumită cifră de afaceri", argumentează inițiatorii proiectului, deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Andrei Pop.

Raportările contabile semestriale sunt raportări intermediare, care nu prezintă imaginea finală a patrimoniului, ci informații de o relevanță scazută, deoarece nu sunt urmate procedurile de închidere anuală privind evaluările, reevaluările, inventarierile, ajustările, provizioanele, rezerve, confirmări de solduri etc.

Singurii utilizatori ai acestor raportări semestriale sunt cei din sistemul bancar, însă pentru scopurile calculării indicatorilor financiari acestora le-ar fi suficientă o balanță contabilă.

FOTO Surpriză pe cea mai mare piață Dacia din Europa: după Logan și MCV, încă un model a fost eliminat din gamă CITEȘTE ȘI FOTO Surpriză pe cea mai mare piață Dacia din Europa: după Logan și MCV, încă un model a fost eliminat din gamă

În timp ce termenul obișnuit de depunere a bilanțului anual este de 150 de zile, aproximativ data de 1 iunie, iar în anul 2020 este în mod special 31 iulie, termenul bilanțului semestrial a fost anul acesta 30 septembrie, iar anul trecut 15 august. Intercalarea termenelor strânse denotă de asemenea gradul scăzut de utilitate și relevantță al raportării semestriale, se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege este disponibil aici, iar expunerea de motive aici

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finanțelor
declaratii fiscale
declaratie semestriala
parlament
proiect