DOCUMENT Finanțele vor să modifice Loteria bonurilor fiscale

DOCUMENT Finanțele vor să modifice Loteria bonurilor fiscale
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 nov 2017

Ministerul Finanțelor vrea să modifice Loteria bonurilor fiscale, astfel încât să crească "interesul pentru această măsură" printr-o distribuire "echitabilă" a premiilor puse în joc. Astfel, Finanțele intenționează să schimbe actualul sistem, pentru a acorda un număr mai mare de premii pentru bonurile fiscale cu valori mici, rezultate din cumpărături uzuale, a căror pondere în totalul bonurilor emise de comercianți este de aproximativ 80%.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Loteria a fost lansată în primăvara anului 2015 și îi recompensează financiar pe cei care au norocul ca ziua și valoarea bonului fiscal alese prin loterie să fie identice cu cele de pe bonul pe care l-au păstrat după ce au cumpărat un produs/serviciu.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În prezent, premiul lunar de 1 milion de lei este împărțit la cel mult 100 de câștigători, desemnați printr-o tragere la sorți dacă numărul bonurilor cu suma desemnată este mai mare de 100. Suma câștigătoare este stabilită prin extragerea aleatorie a 3 cifre (0-9) de către Loteria Română. În această extragere intră doar bonurile dintr-o  anumită zi a lunii. De asemenea, printr-o extragere separată este desemnată și ziua.

EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei

Într-un document redactat recent și prezentat acum de Profit.ro, Ministerul Finanțelor afirmă că nu poate cuantifica impactul acestui program, dar susține că există, totuși, un efect pozitiv.

"Loteria bonurilor nu reprezintă o măsură al cărei efect să fie cuantificabil în mod direct și imediat, ci una menită să contribuie pe termen lung la educarea cumpărătorilor, în calitatea lor de cumpărători și de beneficiari ai serviciilor sociale finanțate de la bugetul de stat, în ceea ce privește îndeplinirea obligației de a solicita bonul fiscal (...). Cu toate acestea, considerăm că Loteria bonurilor fiscale a avut un efect pozitiv, întrucât creșterea încasărilor la bugetul de stat, care în 2015 (anul de lansare a programului, n.r.) a fost cu 8% mai mare față de 2014, reprezintă  o consecință a unui ansamblu de inițiative legislative adoptate pe parcursul anului 2015, între care se regăsește și Loteria bonurilor fiscale”, scrie în document.

Premiile acordate din aprilie 2015, când a avut loc prima extragere, și până în prezent totalizează 25,6 milioane de lei.

EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina

Finanțele notează că menținerea și chiar creșterea interesului pentru această măsură pot fi asigurate prin distribuirea echitabilă a numărului de 100 de premii (maximum) puse în joc.

"Ca urmare, la nivelul Ministerului Finanțelor sunt analizate diferite variante de modificare a sistemului actual de selectare a câștigătorilor la Loteria bonurilor fiscale, în sensul creșterii numărului de premii care pot fi câștigate de titularii de bonuri fiscale cu valori mici, astfel încât acesta să fie proporțional cu ponderea pe care bunurile aferente cumpărăturilor uzuale o au în totalul bonurilor fiscale emise de comercianți (aproximativ 80%)", notează ministerul.

DOCUMENT Finanțele vor să modifice Loteria bonurilor fiscale

La prima extragere, din aprilie 2015, au fost desemnate câștigătoare bonurile fiscale în valoare de 6 lei, iar numărul câștigătorilor a fost mare și valoarea premiilor redusă, astfel că autoritățile au decis să modifice mecanismul, fiind introdusă o a doua etapă. În această etapă, dacă numărul de premii depășește 100, este efectuată o extragere pentru ca numărul total să se încadreze în această limită.

O altă problemă observată în timp este că extragerea unor valori mari pentru bonuri, de ordinul sutelor de lei, reduce semnificativ interesul populației, care se află mai rar în situația unor astfel de câștiguri.

Rezultate Loteria bonurilor fiscale

viewscnt
Afla mai multe despre
bon fiscal
ministerul finantelor
loteria bonurilor