ANAF transmite celor care au primit vouchere pentru biciclete: Depuneți Declarația Unică sau veți fi amendați! Sunt venituri impozabile. "Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii."

ANAF transmite celor care au primit vouchere pentru biciclete: Depuneți Declarația Unică sau veți fi amendați! Sunt venituri impozabile. "Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii."
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 apr 2019

Persoanele care au primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt obligate să depună în acest an Declarația Unică și să plătească un impozit de 10% pentru acest venit, transmit reprezentanții ANAF pentru Profit.ro. Declarația Unică poate fi însă depusă doar online, prin serviciul Spațiu Privat Virtual (SPV), astfel că cei care nu au cont de SPV vor fi nevoiți să-și facă. Amenda pe care ANAF o aplică celor care nu-și respectă obligația de a depune Declarația Unică este cuprinsă între 50 de lei și 500 de lei. Primăria pregătește acum și eco-vouchere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În jur de 25.000 de bucureșteni trebuie să depună, astfel, Declarația Unică pentru voucherul din 2018 și să achite impozitul de 50 de lei. Primăria a acordat 5.000 de vouchere și în 2017.

De ce este important: Voucherele pentru biciclete au fost acordate de Primărie persoanelor fizice fără o informare suficientă referitor la obligațiile pe care le au. Acum, mulți oameni trebuie să depună Declarația Unică doar pentru asta sau, mai rău, se vor trezi cu amendă de la ANAF. Primăria a știut, însă, că pentru acestea vor exista obligații fiscale, iar în Regulamentul pentru acordarea voucherelor a prevăzut că "utilizarea voucherului atrage obligația beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât și de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislația în vigoare".

Potrivit informațiilor Profit.ro, Primăria București a consultat la momentul respectiv Ministerul Finanțelor, inclusiv asupra posibilității reținerii la sursă a impozitului, variantă respinsă de specialiștii din Finanțe. Primăria a știut, astfel, că persoanele care primesc aceste vouchere trebuie să declare și să achite impozit, dar nu a informat adecvat beneficiarii.

Valoarea voucherelor acordate anul trecut de Primărie este de 500 de lei, astfel că impozitul datorat pentru voucher este de 50 de lei.

Termenul limită până la care trebuie depusă Declarația Unică a fost extins anul acesta până la 31 iulie.

"Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară și se impozitează prin depunerea Declarației Unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I - Date privind impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate în anul 2018 - Secțiunea 1 - Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018", a răspuns ANAF la întrebări transmise de Profit.ro.

Perioada de liniște pentru firme ia sfârșit. Antifrauda trece din 1 mai la amenzi și oprește activitatea firmelor care nu au noile case de marcat CITEȘTE ȘI Perioada de liniște pentru firme ia sfârșit. Antifrauda trece din 1 mai la amenzi și oprește activitatea firmelor care nu au noile case de marcat

Astfel, o persoană care a primit voucher trebuie să depună acum Declarația Unică, în timp ce persoanele care aveau oricum această obligație trebuie să țină cont și de valoarea voucherului pentru bicicletă atunci când completează Declarația Unică.

Potrivit informațiilor Profit.ro, mai multe persoane din Ministerul Finanțelor și ANAF care au luat vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei au depus din acest motiv Declarația Unică.

Persoanele care trebuie să depună Declarația Unică și nu o fac în termenul prevăzut de lege riscă să fie amendate cu 50-500 de lei.

"Nedepunerea la termenul prevăzut de lege a Declarației Unice constituie contravenție și se sancționează conform Codului de procedură fiscală", a transmis ANAF.

Amenda pentru nedepunerea Declarației Unice este între 50 de lei și 500 de lei, a declarat, contactată de Profit.ro, și Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România.

ULTIMA ORĂ Șeful Antifraudei a fost demis CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șeful Antifraudei a fost demis

"Totodată, precizăm că, în cazul veniturilor realizate sub forma voucherelor pentru biciclete se vor aplica în mod corespunzător și prevederile Titlului V - Contribuții sociale obligatorii din Codul fiscal", precizează ANAF în răspunsul transmis Profit.ro.

Persoanele care nu au deloc venituri care trebuie declarate prin Declarația Unică nu vor avea o problemă legată de plata contribuțiilor sociale, dar cei care sunt aproape de plafon, s-ar putea trezi că au mai mult de plată.

"Acest tip de venit poate fi și subiect de contribuții sociale obligatorii. Fiind venituri din alte surse, în mod normal sunt luate în considerare la calculul plafonului. De exemplu, dacă ai alte tipuri de venituri mai mici față de plafon cu peste 500 de lei, cât este un voucher de bicicletă, nu plătești contribuții. În cazul în care, cumulat cu voucherul de bicicletă, ajungi la plafon, atunci ești obligat să plătești contribuția de sănătate. Se ia în considerare cu alte tipuri de venituri, ca să vezi dacă atingi plafonul. În sine, voucherul nu este subiect de contribuții, pentru că este sub plafon", a spus Claudia Sofianu.

Pentru anul trecut, plafonul de venituri care determină obligația plății de contribuții de asigurări sociale este de 12xsalariul minim de 1.900 de lei valabil în 2018, adică 22.800 de lei.

"În mod normal ar putea fi o situație similară și la alte tipuri de vouchere, atâta timp cât nu ar intra pe o exceptare, iar exceptarea nu se poate face printr-un regulament", a avertizat aceasta.

VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicare

Voucherele pentru biciclete

Primăria a aprobat în 2017 programul Bicicliști în București, la inițiativa Primarului General, Gabriela Firea. Programul a prevăzut acordarea unui număr de 30.000 de vouchere. Primele 5000 de vouchere au fost distribuite bucureștenilor în anul 2017, și alte 19.200 au fost livrate începând cu luna aprilie 2018.

Cele 5.800 de vouchere rămase au fost acordate bucureștenilor în vara anului 2018.

Cu o valoare de 500 de lei fiecare, voucherele au putut fi folosite pentru achiziționarea de biciclete, biciclete electrice, trotinete electrice și dispozitive de tip Segway/Ninebot și accesorii ale acestora, destinate persoanelor cu vârsta minimă de 18 ani, numai din magazinele participante la proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
voucher
biciclete
primaria capitalei
declaratia unica
spv
online