Elena Udrea, greu de executat. Terenurile au ajuns la jumătate de preț. Fiscul îi vinde și din mașini și pregătește apartamente. Cazul Hayssam

Elena Udrea, greu de executat. Terenurile au ajuns la jumătate de preț. Fiscul îi vinde și din mașini și pregătește apartamente. Cazul Hayssam

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2023

ANAF încearcă pentru a treia oară să vândă mai multe terenuri aparținând fostului politician și ministru Elena Udrea, operațiune anunțată de Profit.ro în prima parte a lunii octombrie. Cum primele două licitații nu au atras cumpărători, ANAF propune acum la vânzare lotul de terenuri la un preț de 1,65 milioane lei fără TVA (1,96 milioane lei cu TVA - 397.680 euro), jumătate din prețul inițial (circa 800.000 de euro cu TVA). Potrivit informațiilor Profit.ro, ANAF ar urma să evalueze o serie de alte bunuri ale fostului politician în vederea vânzării, printre acestea și apartamente în București.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Terenurile scoase acum la vânzare sunt situate în apropierea lacului Străulești. ANAF vinde aceste bunuri pentru a recupera prejudicii în dosarele penale în care a fost condamnat fostul politician.

VIDEO Prima News: Salarii mari, viață scumpă CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Salarii mari, viață scumpă

Reducerea prețului nu înseamnă neapărat și că prețul de vânzare va fi mai mic. În trecut au fost situații în care ANAF a pornit de la un preț redus și a vândut la o valoare mai ridicată chiar decât prețul inițial.

Pentru lotul de șase terenuri, la prima licitație, ANAF stabilise un preț de 3.296.136 lei fără TVA (674.194 euro) - 3.922.401 lei cu TVA (802.291 euro). Deși ANAF anunță prețul fără TVA pentru vânzare, la achiziție va fi perceput și TVA. Acest preț a fost redus ulterior cu 25%, la 2,47 milioane lei fără TVA - 2,94 milioane lei cu TVA (601.360 euro), iar acum la 1,65 milioane lei fără TVA - 1,96 milioane lei cu TVA - 397.680 euro.

Elena Udrea a mai deținut, în coproprietate, teren în zona respectivă, dar l-a vândut în 2011.

Românii s-au pus deja la coadă, la taxe și impozite. Oamenii așteaptă ore întregi pentru a intra la ghișee CITEȘTE ȘI Românii s-au pus deja la coadă, la taxe și impozite. Oamenii așteaptă ore întregi pentru a intra la ghișee

Printr-o altă licitație, ANAF vrea să vândă și două mașini ale Elenei Udrea, respectiv un Mercedes vechi de 17 ani și un Fiat 500 de 10 ani, tot fără succes. Dacă în cazul lotului de terenuri s-a ajuns la a treia licitație, în cazul maținilor este abia a doua încercare, astfel că prețul este diminuat doar cu 25%.

Deși mașinile sunt destul de vechi, Fiscul încercă să le vândă cu 26.526 lei (5.380 euro) pentru Fiat 500 și 28.478 (5.775 euro) pentru Mercedes Benz S500.

După calculele ANAF, prejudiciul total de recuperat de către stat ar fi de peste 9 milioane lei.

Udrea a fost anchetată penal și ulterior condamnată, în prezent fiind în închisoare pentru a executa o pedeapsă de șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

A fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, în data de 7 aprilie, ea părăsind țara înainte de pronunțarea sentinței. În aceeași zi, a fost dată în urmărire și prinsă pe teritoriul bulgar, în Vama Kulata, la granița cu Grecia. Ea a stat în Bulgaria în arest preventiv până în 10 iunie, când autoritățile bulgare au decis definitiv extrădarea sa, fiind adusă în țară în 16 iunie.

Terenurile Elenei Udrea

  • cotă 1/2 teren intravilan - drum de acces, în suprafață de 596 mp
  • teren intravilan construcții - 884 mp din acte (882 mp din măsurători)
  • teren intravilan construcții - 883 mp din acte (885 mp din măsurători)
  • teren intravilan construcții - 882 mp din acte (883 mp din măsurători)
  • teren intravilan construcții - 882 mp din acte
  • teren intravilan construcții - 881 mp din acte

Mercedes Benz S500

  • an fabricație 2005
  • km parcurși 201.418
  • benzină
  • cutie de viteze automată
  • culoare negru

Fiat 500

  • an fabricație 2012
  • km parcurși 70.547
  • benzină
  • cutie de viteze automată
  • culoare alb

ANAF scoate la vânzare frecvent bunuri mobile și imobile, atât pentru recuperarea de datorii către stat rezultate din neachitarea de taxe și impozite, precum și pentru recuperarea unor prejudicii în dosare penale.

ULTIMA ORĂ Gigantul petrolier american ExxonMobil a atacat în instanță suprataxarea UE a industriei de țiței, gaze și rafinare proaspăt adoptată și de România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul petrolier american ExxonMobil a atacat în instanță suprataxarea UE a industriei de țiței, gaze și rafinare proaspăt adoptată și de România

Procedura Fiscului este ca prețul de pornire al bunurilor care nu se vând la prima licitație să fie redus la a doua cu 25%, iar la a o a treia încercare cu încă 25% din prețul inițial. Ulterior, prețul nu mai scade.

Cazul Hayssam

Un exemplu în acest sens este cazul lui Omar Hayssam.

După cum a scris Profit.ro la finalul anului trecut, ANAF a fost nevoită să reducă la jumătate prețul la care încerca să vândă o proprietate imobiliară din centrul Bucureștiului deținută de Omar Hayssam, om de afaceri de origine siriană condamnat în România în mai multe dosare, dintre care cel mai cunoscut este cel al celor trei jurnaliști români răpiți în martie 2005 în Irak, Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian.

Astfel, Fiscul a trebuit să coboare prețul de la care pornea licitația la 127.900 euro (632.940 de lei), fără TVA, la jumătate față de suma la care a fost evaluată proprietatea. La vânzare era scos un apartament cu 4 camere și o suprafață de 127 de metri pătrați, la parterul unei vile din zona centrală a Capitalei. Printre creditori se afla statul, prin intermediul mai multor instituții, Ovidiu Ohanesian, reprezentat de un executor judecătoresc, și Mahomed Yossin.

viewscnt
Afla mai multe despre
elena udrea
anaf
executare
licitatie
vanzare
masini terenuri