EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante

EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante

Foto de la întâlnirea cu ministrul Finanțelor

Thomas Dincă
Thomas Dincă
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 11 apr 2018

Industria locală de turism discută cu Ministerul Finanțelor despre reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante, cu un sistem în care să fie aplicat doar impozitul pe venit, de 10%. În urmă cu 3 ani, când Ministerul Finanțelor era condus tot de Teodorovici, au fost introduse o serie de reguli referitoare la fiscalizarea bacșișului, în care acesta era marcat pe un bon fiscal separat, dar prevederile au fost anulate după doar câteva luni din cauza unor dificultăți în aplicare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Discutăm de reglementarea bacșișului, ca în toate țările europene, dar sub o formă care să aducă beneficii pentru toată lumea, în primul rând pentru clienți. Clienții nu pot fi obligați să achite bacșiș, ci este nevoie de un voluntariat care să plece de la nivelul calitativ al serviciilor. Pentru un astfel de «TIP», angajații pot presta mai bine, iar clientul primește astfel un serviciu de o calitate mai bună", a declarat pentru Profit.ro Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR).

El arată că, la acest moment, sunt atât turiști străini care vor să lase bacșiș prin cardul bancar, cât și companii care vor să procedeze astfel în cazul meselor de protocol, dar au în față un blocaj generat de lipsa unei reglementări.

EXCLUSIV Noile reglementări privind parteneriatul public-privat au fost adoptate deși mediul de afaceri reclamă că sunt inaplicabile și anulează șansele realizării oricărui proiect PPP CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noile reglementări privind parteneriatul public-privat au fost adoptate deși mediul de afaceri reclamă că sunt inaplicabile și anulează șansele realizării oricărui proiect PPP

În opinia industriei de turism, prin reglementare va crește sfera celor care dau bacșiș, dar cu un câștig pentru toate părțile implicate: angajator (angajați mai bine motivați), client (servicii mai bune), stat (scoaterea "la lumină" a unor bani din "economia neagră").

Pe această temă a fost o primă discuție cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a transmis, conform sursei citate, că este dispus la orice dialog pe această temă.

În aprilie 2015, autoritățile au decis ca bacșișul să fie marcat pe un bon fiscal separat și să rămână la decizia angajatorului dacă sumele primite de angajați ca bacșiș vor fi păstrate de firmă sau vor fi distribuite angajaților. Ordonanța de urgență a Guvernului  care introducea fiscalizarea bacșișului a fost publicată în 2015, la finele lunii aprilie, când Ministerul Finanțelor era condus, de o lună, tot de Eugen Teodorovici.

EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lege cu scutiri de taxe și TVA pentru cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine. Suspiciuni de legături cu Belina

Noul sistem nu a rezistat însă prea mult, fiind eliminat tot în 2015, la începutul lui iulie, din cauza unor dificultăți în aplicare.

De la acel moment, Finanțele au început să susțină că regimul fiscal al sumelor primite ca bacșiș de persoanele fizice ar fi reglementat, astfel de sume fiind considerate venituri din alte surse.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
bacsis
impozit