Ciolacu despre schimbarea conducerii ANAF: Nu am nicio problemă cu actuala președintă a ANAF, e timpul să vină cu propria echipă. La Vamă șeful va fi schimbat

Ciolacu despre schimbarea conducerii ANAF: Nu am nicio problemă cu actuala președintă a ANAF, e timpul să vină cu propria echipă. La Vamă șeful va fi schimbat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 nov 2023

Președintele ANAF, Nicoleta Cîrciumaru, urmează să prezinte o nouă echipă de conducere a Fiscului odată cu reorganizarea instituției, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Premierul nu a detaliat cum se va realiza acest lucru și dacă presupune schimbarea persoanelor ce ocupă în prezent funcții cum sunt cele de director, pentru care au dat concurs. Întrebat despre Ionuț Mișa, șeful Direcției de mari contribuabili a ANAF, Ciolacu a evitat să răspundă. Premierul a afirmat însă că, în mod similar, viitorul șef al Vămii urmează să vină să propună o echipă întreagă cu care să lucreze, ceea ce implică înlocuirea actualului președinte al Autorității Vamale Române (AVR), Ion Cupă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Recent a fost anunțat că premierul va decide schimbări la vârful instituțiilor cu atribuții de verificare și control din subordinea Ministerului Finanțelor.

Cupă a fost numit la finalul lunii mai în funcția de șef al Vămii, în aceeași zi în care Nicoleta Cîrciumaru a preluat postul de președinte al ANAF.

Antifrauda a aplicat noi sancțiuni comercianților, inclusiv pentru depășirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la unele produse CITEȘTE ȘI Antifrauda a aplicat noi sancțiuni comercianților, inclusiv pentru depășirea cotei de adaos comercial de maximum 20% la unele produse

"Nu am nicio problemă cu actuala președintă a ANAF, dar cred că a venit momentul în România, după 32 de ani, ca un președinte al ANAF, după ce l-a numit prim-ministrul, să vină să-și facă echipa. Vă spun foarte clar, nu am cunoscut nicio persoană (din numele propuse de președintele ANAF, n.r.), nu e nicio recomandare politică. Vreau să fie la fel în ceea ce privește Vama. Toată conducerea să fie schimbată. Viitorul șef al Vămii să vină să propună o echipă întreagă cu care să lucreze, iar politicul nu are voie să intervină în aceste domenii", a declarat Ciolacu într-un interviu la Europa FM.

Întrebat dacă pleacă și Ionuț Mișa, directorul de la Mari Contribuabili, premierul a evitat să răspundă.

"Domna președinte a ANAF va veni cu toate propunerile", a spus Ciolacu.

Din declarațiile premierului nu reiese dacă "echipa" actualului președinte ar include doar vicepreședinți (de asemenea posturi cu numire), posturi de conducere noi sau încercarea, prin reorganizare, de înlocuire a unora dintre directorii actuali din ANAF.

STS va construi în Bragadiru un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea actualului centru de date de la Brașov CITEȘTE ȘI STS va construi în Bragadiru un centru de date care va deservi inclusiv ANAF și va ajuta Fiscul la modernizarea actualului centru de date de la Brașov

Schimbarea funcționarilor publici, un demers deloc simplu

Funcționarii publici cu posturi ocupate prin concurs beneficiază de legislație care îi protejează de abuzurile decidenților politici.

Cei care sunt numiți la conducerea instituțiilor pot, însă, să recurgă la alte mijloace, cum ar fi detașarea celor incomozi pe alte posturi pentru perioade limitate.

În cadrul ANAF, președinții de până acum au apelat și la un alt tertip care le asigură un control ridicat asupra șefilor mai mici (directori, șefi serviciu și șefi birou). Astfel, s-a evitat organizarea de concursuri pentru ocuparea funcțiilor de conducere, fiind preferată, în loc, detașarea temporară pe aceste posturi. Persoana numită temporar pe post poate fi revocată chiar și în aceeași zi, ceea ce asigură președintelui Fiscului un control ridicat asupra celor puși în funcții.

Înlăturarea unui șef care și-a ocupat postul prin concurs este o acțiune dificilă, iar în astfel de situații persoana respectivă poate câștiga în instanță repunerea în funcție și plata salariilor pentru perioada în care nu a deținut postul.

Într-un caz prezentat de Profit.ro la Ministerul Finanțelor, a fost derulată în 2020 o restructurare soldată cu concedierea unui singur angajat. Persoana respectivă a câștigat ulterior nprocesul cu Ministerul Finanțelor (inclusiv plata salariilor) și ocupă și acum o funcție de conducere în instituție.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
marcel ciolacu
nicoleta circiumaru
avr
vama
ion cupa
restructurare