EXCLUSIV Teodorovici îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, să-și asume ferm venituri suplimentare și îl atenționează: depășirea planului de colectare nu e meritul ANAF!

EXCLUSIV Teodorovici îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, să-și asume ferm venituri suplimentare și îl atenționează: depășirea planului de colectare nu e meritul ANAF!
scris 1 sep 2018

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, într-o scrisoare obținută de Profit.ro, să se angajeze „ferm” că va colecta în ultimele luni ale anului, din TVA și accize, venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei față de cele prevăzute în proiectul de rectificare bugetară, bani de care Finanțele au nevoie pentru a respecta ținta de deficit bugetar. Solicitarea survine după ce Profit.ro a prezentat un document intern al ANAF, în care Fiscul prezintă încasări record. Față de acest document, ministrul îi transmite acum șefului ANAF că veniturile mai mari nu sunt meritul Fiscului.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ANAF a depășit planul de colectare per ansamblu, însă veniturile din TVA și accize sunt mai slabe decât cele stabilite la început de an. Această situație a determinat Guvernul ca la rectificarea bugetară să revizuiască în scădere cu 2,4 miliarde de lei veniturile pe care le estimează din TVA și accize, aceeași sumă pe care acum ministrul îi cere șefului ANAF să o strîngă suplimentar în ultimele patru luni ale anului.

Expertiză germană de top pentru fântânile din Piața Unirii CITEȘTE ȘI Expertiză germană de top pentru fântânile din Piața Unirii

Contactați de Profit.ro, Teodorovici și Mișa nu au răspuns până la momentul publicării acestei informații.

Execuția bugetară la 7 luni: Deficitul a coborât la 1,26%, ca urmare a veniturilor mai mari din luna iulie, dar este dublu comparativ cu anul trecut. Cheltuielile au urcat cu 18%, iar veniturile - cu 14% CITEȘTE ȘI Execuția bugetară la 7 luni: Deficitul a coborât la 1,26%, ca urmare a veniturilor mai mari din luna iulie, dar este dublu comparativ cu anul trecut. Cheltuielile au urcat cu 18%, iar veniturile - cu 14%

Neînțelegerile dintre cei doi sunt cunoscute, după ce Teodorovici l-a înlocuit la începutul anului pe Mișa în funcția de ministru al Finanțelor. Recent, Teodorovici l-a acuzat că ar tergiversa recuperarea unui imobil și a unor sume de bani în cazul casei din Sibiu pierdută în instanță, în 2015, de către familia președintelui Klaus Iohannis.

Unul dintre reproșurile aduse repetat de Teodorovici șefului ANAF referitor la colectarea sub plan a unor taxe de către Fisc este că bugetul adoptat la începutul anului a fost construit chiar de acesta, în perioada în care era ministru al Finanțelor, iar acum ar trebui să respecte, din noua postură, țintele pe care le-a stabilit atunci. 

"Vă rugăm să confirmați angajamentul ferm față de colectarea sumelor suplimentare pentru a putea fi adăugate la rectificarea bugetară, astfel încât programul ANAF să fie suplimentat cu 9,2 miliarde de lei față de legile bugetare anuale aprobate, reprezentând un total de 248,8 miliarde de lei pentru anul 2018", îi scrie acum Teodorovici șefului ANAF.

Decizie semnată: Finanțele încep să controleze cum cheltuiesc ONG-urile banii primiți de la populație, din sponsorizări și de la bugetul statului. Vor fi verificați și anii din urmă. Curtea de Conturi acuză control zero CITEȘTE ȘI Decizie semnată: Finanțele încep să controleze cum cheltuiesc ONG-urile banii primiți de la populație, din sponsorizări și de la bugetul statului. Vor fi verificați și anii din urmă. Curtea de Conturi acuză control zero

"Necesitatea suplimentării programului propus spre rectificare pe anul 2018 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei impune recuperarea nerealizărilor existente la nivelul programat inițial pentru TVA și accize în vederea încadrării în ținta de deficit anuală de 3% și în asigurarea implementării la termen a Programului de guvernare", potrivit documentului citat.

De asemenea, scrisoarea lui Teodorovici include și explicații referitoare la depășirea programului de colectare repartizat ANAF de Ministerul Finanțelor.

Astfel, programul a fost depășit de ANAF cu 4,9 miliarde de lei în primele șapte luni, afirmă  Teodorovici, ca urmare a veniturilor mai mari determinate de creșteri salariale, a veniturilor nefiscale, a încasărilor din dividende de la companiile de stat și a vărsămintelor din profitul BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
tva
venituri suplimentare
scrisoare
ionut misa
eugen teodorovici