Femeile cu profesii liberale nu trebuie să mai aleagă între afacere și concediul de maternitate - proiect

Femeile cu profesii liberale nu trebuie să mai aleagă între afacere și concediul de maternitate - proiect
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 nov 2023

Parlamentarele USR Oana Murariu și Simona Spătaru au depus o inițiativă legislativă care le permite femeilor care au profesii liberale și lucreză cu PFA să își continue activitatea în perioada de concediu de creștere a copilului, transmite partidul.

Urmărește-ne și pe Google News

„Femeile antreprenor sau cu meserii liberale au de condus un business. Au angajați, colaboratori, clienți. Dacă ele iau o pauză în concediul de maternitate, acest lucru poate însemna închiderea completă a businessului. Soluția este de a le lăsa pe ele însele să decidă dacă doresc să își suspende activitatea sau nu și, indiferent de opțiune, să primească indemnizația de creștere a copilului”, a spus Oana Murariu.

Ghid ANAF pentru aplicarea facilităților fiscale acordate IT-iștilor, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023 CITEȘTE ȘI Ghid ANAF pentru aplicarea facilităților fiscale acordate IT-iștilor, începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023

În această situație se află sute de mii de femei din România care lucrează ca avocate, arhitecte, graficiene, consultante sau psihologi, arată comunicatul.

„Prin acest proiect femeile antreprenor sunt încurajate să devină mame fără teama că își vor pierde anii de muncă dedicați activității profesionale. Astfel, indemnizația pentru creșterea copilului se păstrează alături de veniturile realizate din exercitarea managementului afacerii lor”, a explicat Simona Spătaru, senatoare USR.

Inițiativa face parte dintr-un pachet de legi propuse de USR în sprijinul părinților, care include:

O firmă de pază din București, prinsă cu peste 600 de angajați la negru sau cu contracte înregistrate după începerea activității CITEȘTE ȘI O firmă de pază din București, prinsă cu peste 600 de angajați la negru sau cu contracte înregistrate după începerea activității

– inițiativă pentru actualizarea indemnizației, a plafonului și a stimulentului de inserție cu inflația, anual,
– inițiativă pentru dreptul de a lucra cu normă parțială în al doilea an de concediu de creștere a copilului cu diminuarea proporțională a indemnizației,
– inițiativă care permite ambilor părinți să folosească concomitent zilele disponibile, dublarea perioadei la care ai acces la stimulentul de 1.500 de lei la primul an, nu doar primele șase luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
profesii liberale
femei