Fiscul decide mâine eliminarea Formularului 088. Actualul șef al ANAF, în pericol de a fi demis

Fiscul decide mâine eliminarea Formularului 088. Actualul șef al ANAF, în pericol de a fi demis
scris 12 ian 2017

Fiscul va trimite cel mai probabil mâine spre Monitorul Oficial ordinul de eliminare a Declarației de înregistare în scopuri de TVA, formularul D088, a anunțat, în Guvern, ministrul Finanțelor. El a precizat că va fi analizată și ''performanța actualei conduceri a ANAF'', ceea ce poate presupune demiterea lui Dragoș Doroș de la conducerea instituției.

Doroș conduce Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) din martie anul trecut, interval în care a adus o serie de modificări Formularului 088, față de forma găsită la preluarea mandatului.

Formularul 088 a fost cel mai reclamat pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii a Guvernului Cioloș, mediul de afaceri arătând că formularul impune un volum mare de informații irelevante din punctul de vedere al înregistrării în scopuri de TVA și a ridicat bariere pentru obținerea codului de TVA. Fără acest cod, companiile nu pot deduce taxa care, din acest motiv, devine o cheltuială suplimentară pentru business. 

În decembrie, Florin Jianu, președinte al Consiliului Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, astăzi ministru, a declarat la Profit LIVE că ar iniția o serie de măsuri extrem de importante pentru mediul de business, inclusiv eliminarea Declarației de înregistare în scopuri de TVA D088.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că a cerut guvernului PSD să elimine, în această săptămână, “corvoada numită Formularul 088”, care a fost “coșmarul” oamenilor de afaceri și “o povară birocratică”, din cauza căreia mii de firme românești au fost blocate “abuziv”. Reamintim că formularul, în forma reclamată de mediul de business, a fost introdus de fostul guvern PSD, condus de Victor Ponta.

Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxe CITEȘTE ȘI Fiscul înființează o structură de control pentru comerțul electronic. Deja cere date de la olx, okazii și firme de curierat pentru a afla cine nu achită taxe

“În 2016, Formularul 088 a fost coșmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme românești au fost blocate abuziv! Dealtfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înființate. Am spus, în Programul de guvernare, că măsurile de simplificare și debirocratizare constituie o prioritate pentru noi. Am și dovedit acest lucru, eliminând cele 102taxe nefiscale”, a scris liderul social-democraților.

Formularul 088, obligatoriu pentru înregistrarea în scopuri de TVA, a fost introdus, în varianta reclamată de mediul de business, în februarie 2015, de către fostul președinte al ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, în perioada guvernării Ponta. În ciuda numeroaselor plângeri, fostul șef al ANAF a susținut necesitatea acestei proceduri. Formularul a fost modificat, în 2016, de actuala conducere a ANAF, însă unele probleme criticate au rămas nemodificate. Despre formularul 088, Profit.ro a scris mai multe articole aici, aici.

România a coborât un loc în clasamentul Doing Business 2017 al Băncii Mondiale. Principala cauză, celebrul formular de TVA, D088 CITEȘTE ȘI România a coborât un loc în clasamentul Doing Business 2017 al Băncii Mondiale. Principala cauză, celebrul formular de TVA, D088

Liviu Dragnea a precizat că a solicitat guvernului PSD să elimine, în această săptămână, Formularul 088.

“Continuăm! ANAF-ul trebuie să-și facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecți. De aceea, am cerut guvernului #PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită #Formularul088!”, a completat președintele PSD.

Confesiunea unui antreprenor. Cum era ANAF să-i omoare firma cu un motiv din Caragiale: Nu era Pacienței, ci din Sapienței CITEȘTE ȘI Confesiunea unui antreprenor. Cum era ANAF să-i omoare firma cu un motiv din Caragiale: Nu era Pacienței, ci din Sapienței

Liderul social-democraților a ținut să precizeze că “nu există implicații bugetare, din contră, va stimula crearea de noi companii”.

viewscnt
Afla mai multe despre
formularul 088
liviu dragnea