Gabriel Biriș: Sute de firme și-au pierdut codul de TVA doar pentru că au uitat să notifice Fiscul pentru contracte minore. Sistemul nu lucrează pentru ei

Gabriel Biriș: Sute de firme și-au pierdut codul de TVA doar pentru că au uitat să notifice Fiscul pentru contracte minore. Sistemul nu lucrează pentru ei
scris 21 mar 2017

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor afirmă că ANAF are un comportament neprietenos față de contribuabili și mii de firme se simt abuzate, astfel încât ete nevoie de schimbări majore. "De ce plecăm de la premisa că toți contribuabilii sunt hoți și le dăm în cap?!"

Înainte de orice crize care vin de afară, problemele existente din economia românească sunt autogenerate, spune Gabriel Biriș, partener la casa de avocatură Biriș-Goran, care invocă deficiențele din sistemul fiscal pentru dificultățile în care se află mii de firme românești.

Fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în intervalul decembrie 2015 – septembrie 2016, el spune că neajunsurilor din legislația fiscală li se adaugă și atutudinea autorității de resort. El spune că sute de firme și-au pierdut codul de TVA doar pentru că au uitat să notifice Fiscul asupra contractelor de închiriere reînnoite sau alte contracte minore.

Cine vorbea până acum un an de îndepărtarea formularului 088 – văzut drept "piatră de boltă" – era considerat un om care îi sprijină pe evazioniști, însă, până la urmă, acesta tot a fost eliminat. Activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este apreciată de Biriș drept ostilă mediului de afaceri. "De ce plecăm de la premisa că toți contribuabilii sunt hoți și le dăm în cap?!", a declarat el astăzi în cadrul unei conferințe organizată de publicația cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).

EXCLUSIV Grindeanu va schimba șeful Antifraudei. Un fost șef de corp de control, în cărți pentru a prelua conducerea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Grindeanu va schimba șeful Antifraudei. Un fost șef de corp de control, în cărți pentru a prelua conducerea

Abordarea la nivelul Fiscului este aceea că dacă legislația în domeniu poate fi modificată în funcție de anumite comportamente identificate la niveul contribuabililor. Pentru fostul secretar în Ministerul Finanțelor această nu înseamnă nimic altceva decât faptul că firmele sunt puse să urmărească o țintă mișcătoare. După ce fac eforturi să respecte criteriile stabilite, ei trebuie să se ajusteze ulterior la un nou val de modificări.

"Fantomele nu depun contestații"

Mii de firme sunt șicanate, dovadă fiind faptul numărul ridicat de contestații. Acesta contrazice și potrivit cărora doar firmele-fantomă au căzut victime ale demersurilor ANAF din ultimii 2 ani. "Fantomele nu depun contestații", zice Biriș.

Nu mai puțin de 60% din aceste plângeri sunt suspendate, iar soluționarea este amânată întrucât inspectorii fiscali au făcut, în același timp, și plângeri penale. Avocatul consideră că rebuie făcute modificări pentru a se îndrepta această stare de lucruri: "Nu putem să lăsăm atâta oamenii să se chinuie cu sistemul care nu lucrează pentru ei".

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel biris
anaf
fiscalitate