Șeful ANAF s-a întâlnit cu șefii de direcții din agenție, pentru a verifica stadiul măsurilor de reducere a evaziunii

Șeful ANAF s-a întâlnit cu șefii de direcții din agenție, pentru a verifica stadiul măsurilor de reducere a evaziunii
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2017

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan-Nicolae Stan, s-a întâlnit luni cu șefii de direcții din cadrul instituției, pentru a verifica stadiul implementării mãsurilor de creștere a încasărilor la buget și pentru stimularea conformãrii voluntare la plată, cuprinse în planul de acțiune prezentat recent premierului, a anunțat Fiscul.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În 7 martie, ANAFa anunțat că va implementa până în 15 aprilie mai multe măsuri urgente pentru creșterea încasărilor la buget, după ce a colectat 32 miliarde lei la buget în primele două luni din acest an, cu 0,9% mai puțin față de aceeași perioadă din 2016, scrie News.ro.

Președintele instituției a avut mai multe runde de discuții pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu, iar printre măsurile anunțate se numără și anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării, ce a mai fost deja aplicată în ultimii ani.

În cadrul discuțiilor, premierul a cerut măsuri pentru creșterea încasărilor.

"Președintele ANAF le-a reamintit termenul pânã la care mãsurile dispuse sã fie duse la îndeplinire, respectiv 15 aprilie, solicitând conducerilor teritoriale sã anunțe de îndatã dacã întâmpinã dificultãți în implementare", arată comunicatul ANAF.

Euro se menține peste 4,56 lei, leul este moneda cu cea mai slabă evoluție din regiune CITEȘTE ȘI Euro se menține peste 4,56 lei, leul este moneda cu cea mai slabă evoluție din regiune

Concret, Fiscul va implementa șase măsuri: consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale, îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele, extinderea serviciului “Spațiul Privat Virtual“ la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică, poprirea pe conturi doar pentru suma datorată ANAF în cazul contribuabililor care sunt executați silit, inițierea de acțiuni de control în domeniul comerțului on-line și intensificarea controlului pentru a descoperi contribuabilii care înregistrează facturi false în contabilitate.

În cazul plății eșalonate, Guvernul anunță anularea penalităților de întârziere, în cazul finalizării eșalonării. Măsura a fost aplicată de mai multe în ultimii ani, în condițiile în care multe penalități impuse de inspectorii Fiscului sunt contestate în instanță, iar până la o decizie definitivă privind valoarea datoriei către buget, sumele nu sunt încasate de către ANAF.

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după încasări foarte slabe în ianuarie, situația a dat semne de îmbunătățire în a doua lună a anului.

În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult fațã de februarie 2016, "în condițiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 - de 19%".  

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
bogdan-nicolae stan