Guvernul a suplimentat suma atrasă de pe piețele externe

Guvernul a suplimentat suma atrasă de pe piețele externe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 sep 2023

Guvernul a împrumutat 3,25 miliarde de euro prin două emisiuni de eurobonduri, pe 5 și 10 ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Suma atrasă ieri a fost inițial de 3 miliarde de euro, dar, înainte de încheierea emisiunii, Finanțele, pe fondul cererii ridicate și a necesarului ridicat de bani, au majorat suma atrasă la 3,25 miliarde de euro. Prin emisiunea pe 5 ani, Guvernul a luat 1,5 miliarde euro, iar prin cea pe 10 ani, 1,75 miliarde euro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: O ieșire pe extern era așteptată, însă nu înainte de rectificarea bugetară. Anterior emisiunii, Ministerul Finanțelor mai avea încă spațiu în planul pentru împrumuturi externe în acest an, în timp ce 1 miliard de euro din componenta de împrumut a PNRR, din cele 2 luate în calcul pentru 2023, ar putea întârzia, iar deficitul bugetar va fi, probabil, peste nivelul anticipat la început de an, de 4,4%.

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

Condițiile de împrumut, având în vedere suma mare atrasă, pot fi considerate bune, deși România se împrumută, în general, mai scump față de state precum Polonia sau Ungaria, din cauza volumului mare de împrumuturi externe. Astfel, dacă în deschidere Finanțele au oferit astăzi 30-40 de puncte de bază peste dobânda indicată de tranzacțiile cu titluri din piața secundară, pe fondul cererii ridicate au reușit să coboare costurile de împrumut cu 30 de puncte de bază.

Împrumutul este în linie cu nivelul la care se tranzacționa datoria României în piața secundară anterior emisiunii.

Ministerul Finanțelor a decis, probabil, să profite de decizia din weekend a agenției Fitch, care a confirmat ratingul de țară al României și să se împrumute acum.

Subscrierile din partea investitorilor, sumele propuse pentru împrumut, s-au ridicat la 9 miliarde de euro, iar după anunțarea condițiilor de împrumut au coborât la circa 7,5 miliarde euro. Cu cât subscrierile sunt mai mari raportat la cât vrea statul să împrumute, cu atât crește și capacitatea Finanțelor de a obține costuri de împrumut mai bune.

Finanțele au obținut pentru ambele emisiuni reduceri de câte 0,3 puncte procentuale comparativ cu dobânzile indicative anunțate dimineață.

Astfel, titlurile pe 5 ani au un cost de împrumut de 5,52%, compus din midswap (3,26% pentru 5 ani)+225 puncte de bază, față de midswap+255 puncte bază în deschidere, iar cele pe 10 ani de 6,49%, compus din midswap (3,18% pe 10 ani)+330 puncte de bază, comparativ cu midswap+360 puncte de bază în deschidere, potrivit Bloomberg.

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

Emisiunea pe 5 ani este scadentă pe 18 septembrie 2028, iar cea pe 10 ani, în septembrie 2033.

Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, JP Morgan și Societe Generale.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

Profit.ro a prezentat recent situația împrumuturilor statului pentru primele opt luni ale anului, menționând și probabilitatea unei ieșiri pe piețele externe. Astfel, Guvernul a ajuns cu împrumuturile, pentru primele opt luni din an, la 133,5 miliarde de lei (27 miliarde de euro), după ce în august a mai împrumutat 9,9 miliarde de lei, inclusiv 3,78 miliarde de lei de la populație. Din această sumă totală, 13 miliarde de lei sunt finanțări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni.

Guvernul s-a împrumutat de două ori de pe piețele externe în ianuarie

Astfel, la începutul lunii ianuarie, România a împrumutat 3,99 miliarde de dolari, prima ieșire pe piețele externe din acest an. Guvernul a vândut obligațiuni de 1,24 miliard de dolari pe 5 ani, de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani și de 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani.

Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri CITEȘTE ȘI Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri

La final de lună, Finanțele au mai ieșit o dată pe piața externă pentru a lua bani, de data aceasta cu obligațiuni în euro. Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni în euro, al doilea împrumut luat de pe piețele externe în această lună. Prin vânzarea de obligațiuni scadente în septembrie 2026, statul a atras 600 de milioane de euro, iar prin vânzarea de titluri cu plata în septembrie 2029 alte 1,4 miliarde de euro.

(Ieșirea pe extern pentru împrumutul în euro a avut loc pe 30 ianuarie, dată la care s-au stabilit și termenii finanțării. În evidențele Ministerului Finanțelor, emisiunea ar putea fi, însă, înregistrată cu settlement date la câteva zile după, deci în luna februarie).

Ulterior, Ministerul Finanțelor a mai atras sume, totalizând peste jumătate de miliarde de euro, prin mai multe plasamente private. Sumele luate de către Trezorerie prin plasamente private, împrumuturi discrete, neanunțate de minister, au trecut de jumătate de miliard de euro pentru primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Totalul a cinci astfel de împrumuturi a ajuns la 531 milioane de euro - 300 de milioane de dolari (271 milioane euro) și 260 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
imprumut
guvern
eurobonduri