România a ieșit să se împrumute în euro de pe piețele externe

România a ieșit să se împrumute în euro de pe piețele externe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 sep 2023

România a ieșit să se împrumute astăzi de pe piețele internaționale prin vânzarea de obligațiuni în euro pe 5 și 10 ani, relevă date analizate de Profit.ro. O ieșire pe piețele externe era de așteptat, în condițiile în care Ministerul Finanțelor mai are încă spațiu în planul pentru împrumuturi externe din acest an, în timp ce 1 miliard de euro din componenta de împrumut a PNRR, din cele 2 luate în calcul pentru 2023, ar putea întârzia, iar deficitul bugetar va fi, probabil, peste nivelul anticipat la început de an, de 4,4%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE 15.58 Investitorii au suscris până la această oră aproximativ 8 miliarde de euro. Cu cât subscrierile sunt mai mari raportat la cât vrea statul să împrumute, cu atât crește și capacitatea Finanțelor de a obține costuri de împrumut mai bune.

Diferența inițială peste rata mid-swap a început să scadă, atât pentru emisiunea pe 5 ani, cât și pentru cea pe 10 ani, și a ajuns în ambele cazuri cu 20 de puncte de bază mai jos față de cotațiile anunțate dimineață. Până la închiderea sesiunii și stabilirea sumei pe care România o va împrumuta, costurile de împrumut ar putea să scadă și mai mult.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Ieșirea pe extern vine în contextul în care Guvernul are nevoie de bani, dar după decizia din weekend a agenției Fitch, care a confirmat ratingul de țară al României. Deși un împrumut de pe piețele externe era așteptat, emisiunea de bonduri înainte de rectificarea bugetară (întârziată) a luat prin surprindere piețele.

EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane, 6-60 de salarii minime. Plafon de 36 salarii pentru pensie

Emisiunea pe 5 ani este scadentă pe 18 septembrie 2028, iar cea pe 10 ani în septembrie 2033. În deschidere emisiunii, bondurile pe 5 ani au fost anunțate la rata midswap (3,25% pentru 5 ani)+255 puncte de bază, iar cele pe 10 ani la midswap (3,17% pe 10 ani)+360 puncte de bază, potrivit Bloomberg.

Aranjorii emisiunii sunt Citi, Erste, HSBC, JP Morgan și Societe Generale.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la intenția de a înjumătăți cotele de impunere asupra câștigurilor la bursă, din transferul titlurilor de valoare

Profit.ro a prezentat recent situația împrumuturilor statului pentru primele opt luni ale anului, menționând și probabilitatea unei ieșiri pe piețele externe. Astfel, Guvernul a ajuns cu împrumuturile, pentru primele opt luni din an, la 133,5 miliarde de lei (27 miliarde de euro), după ce în august a mai împrumutat 9,9 miliarde de lei, inclusiv 3,78 miliarde de lei de la populație. Din această sumă totală, 13 miliarde de lei sunt finanțări luate de stat cu termene de plată tot în cursul acestui an, inclusiv prin vânzarea în luna iulie de titluri în valoare de 8 miliarde de lei cu maturitate de numai două luni.

Guvernul s-a împrumutat de două ori de pe piețele externe în ianuarie

Astfel, la începutul lunii ianuarie, România a împrumutat 3,99 miliarde de dolari, prima ieșire pe piețele externe din acest an. Guvernul a vândut obligațiuni de 1,24 miliard de dolari pe 5 ani, de 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani și de 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani.

Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri CITEȘTE ȘI Noi schimbări fiscale pregătite de Guvern: Impozitarea dobânzilor la titluri de stat, acciza pe băuturi cu conținut ridicat de zahăr, scutirea IT-iștilor de Pilonul II, impozitul pe câștiguri la bursă scade, urcă la 70% confiscarea unor venituri

La final de lună, Finanțele au mai ieșit o dată pe piața externă pentru a lua bani, de data aceasta cu obligațiuni în euro. Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro prin redeschiderea unor emisiuni de obligațiuni în euro, al doilea împrumut luat de pe piețele externe în această lună. Prin vânzarea de obligațiuni scadente în septembrie 2026, statul a atras 600 de milioane de euro, iar prin vânzarea de titluri cu plata în septembrie 2029 alte 1,4 miliarde de euro.

(Ieșirea pe extern pentru împrumutul în euro a avut loc pe 30 ianuarie, dată la care s-au stabilit și termenii finanțării. În evidențele Ministerului Finanțelor, emisiunea ar putea fi, însă, înregistrată cu settlement date la câteva zile după, deci în luna februarie).

Ulterior, Ministerul Finanțelor a mai atras sume, totalizând peste jumătate de miliarde de euro, prin mai multe plasamente private. Sumele luate de către Trezorerie prin plasamente private, împrumuturi discrete, neanunțate de minister, au trecut de jumătate de miliard de euro pentru primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Totalul a cinci astfel de împrumuturi a ajuns la 531 milioane de euro - 300 de milioane de dolari (271 milioane euro) și 260 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
imprumut
guvern
eurobonduri