Guvernul Orban reia discuțiile cu patronatele și sindicatele privind creșterea salariului minim

Guvernul Orban reia discuțiile cu patronatele și sindicatele privind creșterea salariului minim
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 11 nov 2019

Guvernul va relua discuțiile cu partenerii sociali privind majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020, a anunțat, luni, premierul Orban, care a precizat că variantele propuse vor fi negociate cu sindicatele și patronatele pe baza unei analize asurpra impactului bugetar și sustenabilității creșterii pentru companii. Potrivit lui Orban, decizia cu privire la nivelul salariului minim de anul viitor va trebui luată la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Ne interesează foarte mult starea companiilor din domeniu, unde un număr foarte mare de angajați sunt pe salariul minim, să le vedem profitabilitatea, să evaluam costurile asupra forței de muncă, impactul creșterii costului forței de muncă la aceste companii. De asemenea, am solicitat și Ministerului Finanțelor o analiză privind impactului bugetar al unei astfel de decizii, între un minim și maxim, și după ce vom avea un punct de vedere bine fundamentat vom începe discuțiile cu patronatele și sindicatele”, a arătat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, decizia cu privire la cuantumul majorării salariului minim va trebuie adoptată la finele lunii noiembrie, cel mai târziu la începutul lunii decembrie, pentru ca mediul de afaceri să poată lua deciziile manageriale în consecință.

Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Nouriel Roubini avertizează: Nu văd riscul unei crize în România, dar situația macroeconomică e dezechilibrată. Sunt motive de îngrijorare. Deficitul se poate dubla

Anterior, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, anunțase că stabilirea nivelului salariului minim pentru anul viitor va ține cont de creșterea economică pe anul în curs, de nivelul inflației, de indicele de productivitate și de impactul asupra sectoarelor economice unde forța de muncă este preponderent angajată pe salariul minim.

"Obiectivul Guvernului Ludovic Orban este ca acest proiect de hotărâre de Guvern să fie înaintat în dezbaterea Guvernului pentru a fi avizat și adoptat până la sfârșitul lunii noiembrie, astfel încât companiile să aibă predictibilitate privind planurile de afaceri pe anul viitor", a precizat și Dancă.

ULTIMA ORĂ RADET intră în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ RADET intră în faliment

Guvernul demis Dăncilă a redactat un proiect care majorează salariul minim brut lunar la 2.262 lei, respectiv la 2.620 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime, începând cu 1 ianuarie 2020.

Fostul cabinet guvernamental trimisese deja către Consiliul Economic și Social (CES) proiectul de act normativ prin care salariul minim brut lunar este majorat începând cu anul viiitor.

Noul premier Ludovic Orban a atenționat că decizia de majorare a salariului minim trebuie, în mod normal, să aparțină viitorului Cabinet.

Conferința Profit.ro - Francois Bloch, BRD: OUG 114 trebuie eliminată în întregime CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro - Francois Bloch, BRD: OUG 114 trebuie eliminată în întregime

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut lunar a fost majorat de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime.

Din cei 1,38 milioane de angajați cu salarii minime, studii superioare au circa 350.000 de persoane, conform datelor analizate de Profit.ro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
minim
majorare
crestere
studii
superioare
inflatie