Guvernul se clatină, atacat cu moțiuni de cenzură. Între timp, împrumută serios: totalul a crescut la peste 85 miliarde lei

Guvernul se clatină, atacat cu moțiuni de cenzură. Între timp, împrumută serios: totalul a crescut la peste 85 miliarde lei

Inquam Photos/George Călin

scris 6 sep 2021

Guvernul se clatină, fiind atacat cu moțiuni de cenzură în Parlament atât de PSD și AUR, cât și de USR PLUS, până săptămâna trecută partener de guvernare. Miniștrii USR vor demisiona astăzi din Cabinet, conform propriilor declarații, parte a unei proceduri prin care încearcă să îl înlăture pe Florin Cîțu din fotoliul de prim-ministru.

În acest timp, Executivul continuă împrumuturile. În luna august a împrumutat 4,7 miliarde de lei, totalul împrumuturilor semnate de la începutul anului urcând la 85,1 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Chiar și așa, luna august a fost una dintre cele mai slabe din acest an în ce privește împrumuturile, situație specifică lunilor de vară, când activitatea pe piața internă de titluri de stat este una mai redusă. Este important și că statul a atras în iulie un împrumut substanțial de pe piața externă, astfel că, cel puțin o perioadă, și-a asigurat o situație confortabilă a finanțelor.

Trebuie menționat că datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB.

De ce este important: Împrumuturile atrase pentru acoperirea deficitului bugetar cresc datoria publică, în timp ce împrumuturile pentru refinanțarea datoriei mai vechi ce ajunge la plată nu au impact asupra datoriei statului. Procesul în care împrumuți pentru a plăti datoriile din trecut este o practică a autorităților publice numită rostogolire a datoriei. Chiar dacă doar deficitul crește datoria publică, Guvernul trebuie să împrumute pentru a acoperi întreg necesarul brut de finanțare.Majorarea deficitului bugetar cu câteva miliarde de lei la rectificare ar conduce la o creștere similară și a necesarului de împrumut

De asemenea interesant: Datoria publică a depășit, în luna ianuarie, pragul istoric de 500 de miliarde de lei, echivalentul a 47,8% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Împrumuturile în lei de la bănci și alți investitori mari au totalizat 3,8 miliarde lei, față de 4,06 miliarde lei cât a anunțat orientativ Ministerul Finanțelor că ar ținti în august. Situația a fost salvată pe final de lună de un împrumut în valută de la băncile locale. În timp ce împrumuturile prin titluri de stat în lei au loc de obicei de două ori pe săptămână, cele în valută sunt rare, acesta fiind al doilea din acest an, și au loc în mod obișnuit la cererea băncilor, care semnalează Finanțelor că dispun de valută cu care ar putea credita statul.

Pentru septembrie, ținta pentru împrumuturi prin titluri de stat în lei a fost stabilită la 4,4 miliarde de lei.

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

În acest an, Ministerul Finanțelor are nevoie, pe datele valabile anterior aprobării rectificării bugetare, de 130,8 miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti datoria veche care ajunge la scadență. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Majorarea deficitului bugetar cu câteva miliarde de lei la rectificare ar conduce la o creștere similară și a necesarului de împrumut.

Cu 7 miliarde de euro împrumutați de pe extern, în mod egal în aprilie și iulie, Guvernul a ajuns aproape de limita a ce intenționează, la nivel declarativ, să împrumute prin vânzarea de eurobonduri în acest an, ținta fiind de 7-7,4 miliarde de euro. Un nou împrumut masiv în euro nu este, însă, exclus mai târziu în acest an, în funcție și de evoluția economiei și a încasărilor la buget.

La începutul lunii iulie, Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3,5 miliarde de euro prin două emisiuni de obligațiuni, cu maturități pe 9 și 20 de ani. Suma este similară cu recordul stabilit în aprilie, când statul a atras tot 3,5 miliarde de euro, un record la momentul respectiv pentru o singură ieșire pe piețele externe, conform datelor analizate de Profit.ro. Ministerul Finanțelor era pregătit să împrumute până la 4 miliarde de euro, în funcție de condițiile din piață.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

La începutul lunii aprilie, Guvernul a împrumutat 3,5 miliarde de euro, la prima ieșire a României pentru împrumuturi pe piața externă din acest an. Suma este cea mai mare atrasă de România până acum la o singură ieșire pe extern. Statul a luat 2 miliarde de euro printr-o emisiune de obligațiuni pe 12 ani și 1,5 miliarde euro printr-o emisiune separată pe 20 de ani.

Pentru piața externă, statul a anunțat și că vrea să împrumute 7-7,4 miliarde de euro de pe piața externă prin emisiuni de obligațiuni în acest an, urmând ca în următoarele 12 luni (aprilie 2021 - aprilie 2022) să atragă de pe extern 11 miliarde euro.

Pentru anul acesta, Ministerul Finanțelor a anunțat că are un necesar brut de finanțare de 130,8 miliarde lei. Ncesarul se bazează pe un deficit bugetar stabilit la început de an la 79,9 miliarde lei (7,2% din PIB). Nevoia de împrumuturi a statului a explodat anul trecut, odată cu deficitul bugetar. Deficitul bugetar a fost de 26,9 miliarde lei (2,8% din PIB) în 2018, 48,3 miliarde lei (4,6% din PIB) în 2019 și de 101,9 miliarde lei (9,8% din PIB) în 2020.

Situația împrumuturilor

În tabel nu sunt incluse împrumuturile externe de la instituții financiare internaționale, despre care știm că la nivelul lunii iunie se situau la 351 milioane lei. De asemenea, lipsesc împrumuturile de la populație pentru lunile iulie și august, date care nu au fost făcute publice.

Lună Total Piața internă Piața
externă
investitori populație
lei euro
Total 85,1
mld. lei
37,96
mld. lei
1,66 mld.
euro
(8,1 mld. lei)
4,6
mld. lei
34,42 mld.
​lei
august 4,67
mld. lei
3,8
mld. lei
176,3 mil.
euro
(870 mil. lei)
* -
iulie 23,3
mld. lei
5,18
mld. lei
-

Fidelis
614,5 mil. lei și
59 mil. euro
(total 905,6 mil.
lei)

*

3,5 mld.
euro
(17,22 mld.
lei)
iunie 4,45
mld. lei
4,2
mld. lei
- Tezaur
254,3
mil. lei
-
mai 3,2
mld. lei
2,95
mld. lei
- Tezaur
cca 250
mil. lei
-
aprilie 22,04
mld. lei
4,69
mld. lei
-
Tezaur
150
mil. lei
3,5 mld.
euro
(17,2 mld.
lei)
martie 6,02
mld. lei
3
mld. lei
230 mil.
euro
(1,13 mld. lei)

Fidelis
1,4 mld.
lei
Tezaur
490
mil. lei

-
februarie 13,12
mld. lei
6,78
mld. lei
1,25 mld.
euro
(6,1 mld lei)
Tezaur
220
mil. lei
-
ianuarie 8,3
mld. lei
7,36
mld. lei
- Tezaur
955
mil. lei
-

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
* Ministerul Finanțelor nu a făcut publică suma împrumutată prin programul Tezaur

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor