TABEL Datoria publică a sărit, probabil, în iulie, pragul de 50% din PIB, din cauza împrumutului extern

TABEL Datoria publică a sărit, probabil, în iulie, pragul de 50% din PIB, din cauza împrumutului extern
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 iul 2021

Datoria publică a depășit, probabil, pragul de 50% din PIB în iulie, în contextul în care Guvernul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piața externă. Ieșirea pe piața externă a fost motivată și de nevoia de a-și acoperi necesarul de finanțare în contextul unor luni în care a împrumutat mai greu de pe piața internă. Ministerul Finanțelor a anunțat că datoria publică la finalul lunii mai s-a situat la 49,7% din PIB, în scădere ușoară de la 49,9% din PIB în aprilie. Scăderea a survenit în contextul revenirii economiei, dar și ca urmare a împrumuturilor lunare mai reduse pe piața internă, unde cererea pentru datoria statului este temperată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O scădere ușoară a îndatorării poate fi și pentru luna iunie, urmată de o creștere substanțială în iulie.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Cum suma de 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde de lei) atrasă în iulie reprezintă circa 1,6% din PIB, la care se mai adaugă câteva miliarde de lei atrase de pe piața internă în iunie și iulie (în iunie Guvernul a luat 4,2 miliarde lei, iar pentru iulie a anunțat un plan de 5,3 miliarde lei), îndatorarea va trece, probabil, de pragul de 50%.

Relevanță pentru nivelul la care se va situa îndatorarea în iulie are și plata de 9,5 miliarde de lei efectuată în iunie în contul unei emisiuni deschise de către Ministerul Finanțelor în 2011, dar prin intermediul căreia statul s-a împrumutat ulterior în mod repetat.

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

Îndatorarea ar mai putea coborî temporar sub 50% din PIB în cursul acestui an, în funcție de cum își face Guvernul calendarul pentru planul de împrumuturi, dar și în funcție de evoluția economiei și impactul pandemiei de coronavirus.

Pentru 2021, Guvernul a estimat, în Strategia fiscal-bugetară, publicată la începutul anului, o îndatorare de 51,8% din PIB, față de 47,3% anul trecut. Un document mai recent, Programul de convergență, din luna mai, estimează îndatorarea la final de an la 50,8%.

Datele privind datoria publică la nivelul lunii iulie ar trebui să fie publicate de către Ministerul Finanțelor în septembrie.

TABEL Datoria publică a sărit, probabil, în iulie, pragul de 50% din PIB, din cauza împrumutului extern

TABEL Datoria publică a sărit, probabil, în iulie, pragul de 50% din PIB, din cauza împrumutului extern

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
indatorare
datorii
ministerul finantelor
pib