Idee: Instituțiile nu mai pot cere firmelor date și informații aflate deja în baza de date din sistemul public, din decembrie 2018

Idee: Instituțiile nu mai pot cere firmelor date și informații aflate deja în baza de date din sistemul public, din decembrie 2018
scris 2 dec 2017

Instituțiile publice nu vor mai putea cere firmelor date și informații care există deja în baza de date din sistemul public, începând cu anul viitor, funcționarii care vor încălca regula urmând să fie sancționași disciplinar, relevă un proiect redactat în ideea de a reduce aglomerația la ghișee, dar și de a elimina o practică denumită în document ”șpagă”. 

Proiectul, avansat în Parlament, obligă instituțiile și autoritățile publice să utilizeze date și informații aflate în sistemul public, indiferent de autoritatea sau instituția publică care le creează sau le administrează.

”Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informatii existente în sistemul public”, este regula din document.

Teodorovici despre intenția Guvernului de a limita angajările, anunțată de Profit.ro: Nu are logică, poate fi intrepretată ca lipsă de resurse la buget CITEȘTE ȘI Teodorovici despre intenția Guvernului de a limita angajările, anunțată de Profit.ro: Nu are logică, poate fi intrepretată ca lipsă de resurse la buget

”Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituție sau autoritate publică, date sau informații existente în sistemul public”, mai stabilește proiectul.

Fapta de a solicita cetățenilor sau firmelor date ori informații care au fost deja comunicate unei alte instituții sau autorități publice va constitui abatere disciplinară.

Inițiatorii apreciază că astfel vor fi reduse aglomerația la ghișee și numărul funcționarilor, dar va fi eliminată și ”șpaga”. 

viewscnt
Afla mai multe despre
date
institutii
autoritati
firme
cetateni
solicita
cere
lege
proiect
liberali