Împrumuturile Guvernului au trecut de 21 miliarde lei în primele două luni, dublu față de ce a anunțat ca program orientativ

Împrumuturile Guvernului au trecut de 21 miliarde lei în primele două luni,  dublu față de ce a anunțat ca program orientativ
scris 9 mar 2021

Guvernul a împrumutat în primele două luni ale anului 21,2 miliarde lei, dublu față de ce a anunțat ca program orientativ, de 10,3 miliarde lei cumulat pentru cele două luni. Suma atrasă în februarie a fost de 12,9 miliarde lei. În anul 2020, statul a strâns suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei.

Pentru piața internă dedicată investitorilor instituționali, Ministerul Finanțelor a anunțat că intenționează să atragă 5,2 miliarde de lei în februarie, însă țintele anunțate lunar sunt cu titlu orientativ, în timp ce sumele atrase efectiv depind și de evoluția dobânzilor și de interesul investitorilor. 

Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online CITEȘTE ȘI Cum ajută un copil de 4 ani dezvoltarea unui business online

În luna februarie iese în evidență împrumutul de 1,25 miliarde de euro contractat de stat prin două emisiuni de obligațiuni. Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni scadente în decembrie 2023 de circa 310 milioane de euro, precum și titluri cu scadența în august 2026 totalizând 936 milioane euro.

Statul a beneficiat în ianuarie și în bună parte din februarie de condiții bune de finanțare, la costuri în scădere. Dobânzile au revenit, însă, pe creștere în a doua jumătate a lunii februarie, în contextul unui trend la nivel global de majorare a dobânzilor pentru guverne.

Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Costurile Ministerului Finanțelor au coborât la început de an semnificativ, evoluție susținută de decizia BNR de a reduce dobânda-cheie de la 1,5% la 1,25% pe an, un nou minim istoric.

În februarie, Finanțele nu au făcut publice rezultatele împrumuturilor prin preogramul Tezaur, destinat populației, după ce în ianuarie au anunțat că au atras aproape 1 miliard de lei. Finanțele au anunțat, la finalul lunii ianuarie, că au împrumutat peste 955 milioane lei de la populație prin vânzarea de titluri de stat în cadrul programului Tezaur, aceasta fiind cea mai mare sumă atrasă lunar prin acest instrument. Mai multe runde de titluri de stat cumpărate de populație în trecut au avut scadența în decembrie 2020 și au influențat probabil subscrierile din ianaurie 2021, întrucât o parte dintre persoanele respective au investit din nou banii tot în titluri de stat.

Deficitul bugetar din ianuarie a fost de 0,3% din PIB. Cea mai slabă lună ianuarie începând cel puțin din 2006 CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar din ianuarie a fost de 0,3% din PIB. Cea mai slabă lună ianuarie începând cel puțin din 2006

Împrumuturile de anul trecut

Guvernul a împrumutat în 2020 suma de 163,8 miliarde lei (33,6 miliarde euro), un nou record, care include finanțările obținute prin emisiuni de obligațiuni, în lei și valută, pe piața internă și pe extern, precum și împrumuturile direct de la populație și pe cele contractate de la instituții financiare, precum BERD sau Banca Mondială. În 2019, pentru comparație, statul a atras per total suma de 91 miliarde lei. Împrumuturile foarte mari din 2020 au fost necesare în contextul în care Guvernul a anunțat un deficit record, bugetul fiind afectat de impactul epidemiei de coronavirus asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, suplimentate masiv pentru sănătate și pentru programe de susținere a economiei.

Suma de 163,8 miliarde lei este mai ridicată comparativ cu necesarul de împrumut pentru 2020 (deficit bugetar+rostogolirea datoriei ajunse la scadență), fondurile atrase în plus față de necesar fiind direcționate către rezerva de valută a Ministerului Finanțelor (buffer), potrivit declarațiilor reprezentanților instituției.

Necesarul de finanțare al Guvernului pentru 2020 a fost stabilit la 143,6 miliarde de lei în urma celei mai recente rectificări, din care volumul datoriei de refinanțat în 2020 a fost de circa 47,5 miliarde lei, iar deficitul bugetar de 96,06 miliarde lei. Guvernul a terminat anul cu un deficit de 102 miliarde lei (9,8% din PIB), astfel că necesarul de finanțare final s-a situat la 149,5 miliarde lei.

Situația împrumuturilor

Lună Total Piața internă Piața
externă
investitori populație
lei euro
Total 21,2
mld. lei
14,14
mld. lei
1,25 mld.
euro
(6,1 mld lei)
955
mil lei
-
februarie 12,9
mld. lei
6,78
mld. lei
1,25 mld.
euro
(6,1 mld lei)
* -
ianuarie 8,3
mld. lei
7,36
mld. llei
- 955
mil. lei
-

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor
* Ministerul Finanțelor nu a făcut publică suma împrumutată în februarie prin programul Tezaur, destinat populației

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor