Inspectorii Antifraudă nu se înghesuie la controale pe noile case de marcat. Știu ca foarte multe firme nu le au încă și ar trebui oricum să le aplice Legea prevenirii

Inspectorii Antifraudă nu se înghesuie la controale pe noile case de marcat. Știu ca foarte multe firme nu le au încă și ar trebui oricum să le aplice Legea prevenirii
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 nov 2018

Antifrauda nu a inițiat verificări mai extinse în ce privește noile case de marcat cu jurnal electronic, după ce pentru firmele mari și mijlocii a expirat la 1 septembrie termenul de grație până la care nu li se aplicau amenzi dacă erau găsite fără aceste echipamente, iar pentru cele mici la 1 noiembrie. Inspectorii știu că foarte multe firme nu au noile case, în multe cazuri din motive obiective, iar celor găsite în neregulă ar trebui să le aplice Legea prevenirii, adică să nu le amendeze, ci să le întocmească un plan de conformare și abia dacă nu-l respectă să le sancționeze ulterior. Finanțele au asigurat săptămâna aceasta că nu vor avea loc controale fără a fi informat Ministerul, iar amenzi nu vor fi aplicate în cazul firmelor care nu au putut cumpăra noile case din motive independente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Legislația privind dotarea firmelor cu astfel de case de marcat a fost adoptată în urmă cu mai mulți ani, dar termenul de la care firmele erau obligate să le dețină a fost amânat repetat. Autoritățile au decis anul acesta să nu mai amâne termenul, însă procesul decurge atât de greu, încât au fost nevoite să găsească diverse forme de a evita să sancționeze un număr extrem de mare de firme, dar în același timp să nu reducă presiunea asupra acestora și să nu le inducă sentimentul că vor există amânări la nesfârșit.

De asemenea este important: Actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, și-a asumat inițierea procesului și a încercat să transmită ferm companiilor că trebuie să își cumpere noile case. În practică, termenele au fost amânate de încă două ori, iar pasivitatea ANAF pe subiect este un nou răgaz, eventual până la momentul la care un număr suficient de mare de firme vor avea noile echipamente, iar controalele și sancțiunile în cazul celor rămase ar fi astfel justificate. La cum decurge importul, înregistrarea și instalarea de noi case, procesul ar putea dura până la finele anului sau chiar mai mult.

Chiar dacă nu merg în verificări pe noile case de marcat, Antifrauda verifică în continuare ca firmele să fiscalizeze conform legii, adică să aibă casă de marcat, chiar dacă este model vechi. Chiar ieri, direcția Antifraudă a anunțat că a verificat utilizarea caselor de marcat la 1.706 de firme, iar inspectorii au aplicat 207 de avertismente și sancțiuni de 6,41 milioane de lei.

Tot în acest context, Ministerul Finanțelor a dat asigurări săptămâna aceasta că obiectivul este să nu fie afectată activitatea firmelor și să nu fie aplicate sancțiuni dacă nu există elemente de vinovăție ale contribuabililor. Finanțele au dispus ca orice controale pe această temă, derulate în principal de Antifraudă, să se realizeze cu informarea prealabilă a Ministerului. În plus, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a transmis clar instituțiilor de control ca nicio firmă să nu fie sancționată nici măcar cu avertisment dacă în control se constată că achiziția aparatului de marcat nu a putut fi realizată din motive independente de voința acesteia, cum ar fi lipsa de pe piață a modelului necesar. În prezent, pentru nerespectarea acestei obligații se aplică Legea prevenirii.

Se estimează că firmele mari și mijlocii ar avea nevoie de circa 100.000 de aparate fiscale, iar cele mici de circa 700.000.

Case de marcat - Legea prevenirii este aplicată și firmelor fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie. Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial CITEȘTE ȘI Case de marcat - Legea prevenirii este aplicată și firmelor fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie. Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial

Obligația firmelor de a avea noile case a intrat în vigoare de la 1 iunie pentru firmele mari și mijlocii și de la 1 august pentru cele mici, dar au primit o perioada de grație de încă trei luni, în care să nu fie amendate, după ce primii vânzători pentru noile echipamente fiscale au fost avizați de autorități abia la finele lunii mai. Termenul de grație de 3 luni, în care nu se aplică sancțiunile prevăzute de lege pentru nedotarea operatorilor economici cu aparate de marcat cu jurnal electronic, nu a modificat termenele obligatorii de dotare, acestea fiind menținute pentru 1 iunie 2018 (contribuabilii mari și mijlocii), respectiv 1 august 2018 (contribuabilii mici). Termenele de grație, până la care nu se aplică sancțiunile pentru nedotarea cu noile aparate de marcat: 1 septembrie 2018 (contribuabili mari și mijlocii), respectiv 1 noiembrie 2018 (contribuabili mici).

Ulterior, la începutul lunii lunii septembrie, Guvernul, la propunerea Ministerului Finanțelor, a inclus nedotarea cu noile case sub incidența Legii prevenirii.

La momentul redactării articolului, erau instalate circa 123.600 de case de marcat cu jurnal electronic, în timp ce totalul celor vândute se ridică la circa 264.000. Detalii despre acest proces puteți citi aici.

EY: Acordarea de stimulente la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor este o soluție pe termen scurt. Pe termen lung ar fi discriminatorie față de cei care nu pot accesa aceste bonificații CITEȘTE ȘI EY: Acordarea de stimulente la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor este o soluție pe termen scurt. Pe termen lung ar fi discriminatorie față de cei care nu pot accesa aceste bonificații

În trimestrul al doilea, numărul controalelor derulate de inspectorii Antifraudă a urcat la un nivel record de la înființarea Direcției, la finele anului 2013. Un număr similar de controale a mai fost înregistrat doar în perioada Gărzii Financiare, instituție căreia i-a luat locul Direcția Anntifraudă. Potrivit informațiilor Profit.ro, explozia controalelor a fost determinată de intensificarea verificărilor vizând utilizarea caselor de marcat și acordarea de bonuri fiscale. Numărul amenzilor a urcat, de asemenea, accelerat. Una dintre posibilele explicații este schimbarea conducerii Antifraudei în luna aprilie, cu aducerea unui șef din județul aflat în Topul cu cei mai mulți contribuabili verificați.

Controalele pe case de marcat din lunile aprilie-iunie nu au vizat noile echipamente, pentru care termenele de dotare erau 1 iunie (firme mari și mijlocii) și 1 august (mici). Pe timpul verii, Antifrauda a făcut un pas înapoi în ce privește controlul caselor de marcat cu jurnal electronic, atitudine care poate fi legată de abordarea Ministerului Finanțelor în ce privește intrarea în vigoare termenelor de dotare cu noile case de marcat și răgazurile succesive acordate firmelor.

Este important de menționat că noile case de marcat ar trebui să comunice online cu Fiscul, însă Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF), cel care administrează infrastructura IT a ANAF și Ministerului Finanțelor, nu are, în prezent, capacitățile tehnice necesare pentru acest lucru. Sancționarea de către ANAF a firmelor care nu au noile case de marcat într-o perioada în care degeaba le-ar avea pentru că nu pot comunica oricum cu Fiscul, ar fi ridicolă.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
case de marcat
antifrauda
controale