Irlanda acuză UE de amestec în politica sa fiscală, în cazul taxelor Apple

Irlanda acuză UE de amestec în politica sa fiscală, în cazul taxelor Apple
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 dec 2016

Autoritățile europene din domeniul concurenței și-au depășit prerogativele în investigația referitoare la facilitățile fiscale oferite Apple de către Irlanda, care s-a finalizat cu solicitarea de plată a unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro, potrivit guvernului de la Dublin, care a contestat decizia, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia UE a avut loc în luna august.

Guvernul a anunțat că nu vrea să colecteze taxele respective de la Apple, insistând că producătorul iPhone nu a beneficiat de avantaje incorecte, iar UE nu înțelege corect aplicarea legii fiscale irlandeze, scrie News.ro.

”Comisia nu are nicio competență, conform reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat, să își impună în mod unilateral punctul de vedere asupra aplicabilității legislației fiscale a unui stat membru”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe, care își stabilește punctul de vedere pentru un apel la Curtea Generală a UE.

Cazul este centrat pe modul în care Apple a raportat majoritatea profitului obținut din vânzările europene în Irlanda, unde nu plătește taxe datorită statutului fiscal pe care îl are în această țară.

Apple susține că diviziile Apple Sales International și Apple Operations Europe nu au fost niciodată scutite de taxe și că, potrivit legii, sunt supuse taxelor americane.

STUDIU România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, de peste 43% în ultimii 20 de ani CITEȘTE ȘI STUDIU România a avut cea mai mare scădere a impozitului la nivel global, de peste 43% în ultimii 20 de ani

“Diviziile au efectuat activități de rutină, toate deciziile importante au fost luate în Statele Unite, iat profitul rezultat din aceste decizii nu a fost atribuit în mod corect filialelor irlandeze”, potrivit ministerului.

Mai mult, UE nu a motivat clar verdictul, care conține constatări faptice, pe care Irlanda să le poată comenta.

UE ar urma să publice în săptămânile următoare mai multe detalii legate de investigație. Aproximativ în același timp, Apple ar urma să facă apel în justiție. Chiar dacă Apple trebuie să plătească taxele în câteva săptămâni, banii vor fi păstrați într-un cont escrow, iar rezolvarea problemei va dura probabil ani de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
politica fiscala