Kovesi: Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA. Inculpații preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea

Kovesi: Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA. Inculpații preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea

Sursa foto: News.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2018

Statul are de primit un miliard de euro în urma dosarelor instrumentate de DNA, a declarat, marți, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Ea a spus că, potrivit unui studiu european, inculpații preferă să petreacă timp în închisoare, dar să nu li se ia averea, iar acest lucru pare să se confirme.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kovesi a făcut aceste declarații la o dezbatere la care au luat parte magistrați și reprezentanți ai Fiscului, pe tema recuperării prejudiciilor, scrie News.ro

Ea a spus că au fost făcuți pași importanți în privința recuperării prejudiciilor din dosarele penale.

"Trebuie să avem în vedere că nu doar condamnarea poate duce la prevenirea faptelor de corupție, ci mai mult recuperarea prejudiciilor. Un studiu european arată că un condamnat preferă să stea mai mult în închisoare, dar să nu i se confiște averea. Lucru care pare să se confirme în ultimul timp", a afirmat Kovesi.

Prețurile apartamentelor revin pe creștere CITEȘTE ȘI Prețurile apartamentelor revin pe creștere

Procurorul șef al DNA a spus că 1 miliard de euro trebuie să intre în bugetul statului, în urma investigațiilor desfășurate de DNA.

"În ultimii cinci ani au fost indisponibilizate bunuri și valori în valoare de peste 2 miliarde de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunțat sentințe definitive de condamnare au dispus și confiscări. În cazurile în care instanțele au fost sesizate prin rechizitorii DNA au rămas definitive 992 de hotărâri judecătorești prin care instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea de bunuri in valoare de 1 miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigațiilor DNA", a explicat Kovesi.

De asemenea, a continuat șefa DNA, există o tendință a inculpaților de a-și deschide conturi în alte state sau de a cumpăra proprietăți acolo, ea precizând că DNA a sechestrat două proprietăți din Franța, două imobile din Spania și a blocat conturi în Ciprru, Germania și Elveția.

"Atunci când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne-am limitat la cele din România. Am observat tendința extrem de interesantă că inculpații obișnuiesc să își ascundă bunurile în străinătate ori în conturi off shore sau să cumpere proprietăți în alte state. Sau să plece cu totul. Compartimentul de investigații financiare înființat în 2015 în DNA a acoperit și problema asta. 2016 a fost primul an în care DNA a sechestrat bunuri din alte state: două proprietăți în Franța în valoare de peste 3,5 milioane de euro, două imobile în Spania de peste 500.000 euro și conturi blocate în Cipru, Germania Elveția", a adăugat Kovesi.

Procurorul șef al DNA a explicat că problema pentru care banii din confiscări nu intră efectiv în bugetul statului ține de modul în care sunt executate hotărârile judecătorești de către instituțiile competente.

"Problema pentru care banii nu intră efectiv în bugetul statului nu ține de legislație, ci de modul în care se execută hotărârile judecătorești. Aceste hotărâri trebuie respectate, mai departe sunt trimise instituțiilor care au competențe. Aceste instituții trebuie să spună ce probleme au în a executa efectiv hotărârile judecătorești. Aceste instituții trebuie să se comporte ca un bun administrator, pentru că sunt bani ai statului", a adăugat șefa DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
kovesi