Lege care intră în vigoare: Declarația privind beneficiarii reali - eliminată în cazul anumitor firme

Lege care intră în vigoare: Declarația privind beneficiarii reali - eliminată în cazul anumitor firme
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 iul 2020

Președintele Iohannis a promulgat legea care elimină obligația depunerii declarațiilor privind beneficiarii reali în cazul societăților constituite doar din persoane fizice. Totodată, prin proiect este eliminată depunerea declarației anuale și menținerea doar a obligației de a depune o declarație privind beneficiarii reali oricând intervine o schimbare în societate.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
4mind Benefits lansează un abonament lunar pentru angajații companiilor CITEȘTE ȘI 4mind Benefits lansează un abonament lunar pentru angajații companiilor

Parlamentul, prin votul final al Camerei Deputaților, a adoptat proiectul luna trecută.

Florea Pavaje, parte a companiei Florea Grup, anunță lansarea noii sale identități vizuale. Începând din luna iunie, toate produsele vor fi comercializate sub numele Petra Pavaje CITEȘTE ȘI Florea Pavaje, parte a companiei Florea Grup, anunță lansarea noii sale identități vizuale. Începând din luna iunie, toate produsele vor fi comercializate sub numele Petra Pavaje

Autorii proiectului de lege menționat sunt deputații USR Claudiu Năsui și Cristina Prună, dar inițiativa este semnată și de fostul președinte al comisiei de buget din Camera Deputaților, social-democratul Sorin Lazăr, recent numit consilier la Curtea de Conturi.

ENGIE România lansează noi oferte comerciale CITEȘTE ȘI ENGIE România lansează noi oferte comerciale

De ce este important: Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, intrată în vigoare anul trecut, instituie obligația depunerii unei declarații privind datele de identificare ale beneficiarilor reali spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali ai societăților. Registrul este administrat de Oficiul Național al Registrului Comerțului și poate fi accesat în conformitate cu normele privind protecția datelor cu caracter personal, cu titlu gratuit, de orice persoană sau organizație care poate demonstra un interes legitim.

INTERVIU Daniel Slăvenie, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Daniel Slăvenie, despre premium în business

De asemenea important: În cazul societăților prevăzute în Legea societăților nr. 31/1990, beneficiarii reali ai acestora sunt persoanele fizice care dețin sau controlează în cele din urmă persoana juridică (cu excepția persoanelor juridice ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată), criteriu care se consideră îndeplinit în cazul deținerii a cel puțin 25% din acțiuni plus o acțiune sau participația în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%. În cazul în care nu se identifică nicio persoană fizică conform acestor criterii și nu există motive de suspiciune, se consideră beneficiar real persoana sau persoanele fizice care asigură conducerea societății.

Guvernul anunță reforma sistemului fiscal. Va elimina din sistemul fiscal distorsiunile și lacunele ce oferă contribuabililor posibilitatea de minimizare a poverii fiscale CITEȘTE ȘI Guvernul anunță reforma sistemului fiscal. Va elimina din sistemul fiscal distorsiunile și lacunele ce oferă contribuabililor posibilitatea de minimizare a poverii fiscale

Având în vedere aceste considerente, inițiatorii proiectului arată că, la finele anului trecut, Oficiul National al Registrului Comerțului raporta un număr total de 984.909 persoane juridice active, dintre care aproximativ 95% SRL-uri formate doar din persoane fizice.

Autorii proiectului susțin că transpunerea directivei europene în Legea 129/2019 generează o birocrație adițională, nesolicitată de dreptul comunitar, pentru un număr imens de persoane juridice din România.

”Din aceste motive, se impune adoptarea unei soluții similare cu a altor state din UE, respectiv înscrierea din oficiu a beneficiarilor reali acolo unde entitățile vizate au în componență doar persoane fizice, neexistând o altă persoană juridică interpusă între entitate și beneficiarul real. În aceste cazuri, autoritățile au deja în bazele de date informațiile relevante pe care le pot prelua direct și completa registrul beneficiarilor reali conform regulilor prevazute de lege și Directivă”, arată autorii proiectului.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul introduce programul Kurzarbeit. Ce firme se califică și ce procent din salariile angajaților va fi acoperit de la buget CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul introduce programul Kurzarbeit. Ce firme se califică și ce procent din salariile angajaților va fi acoperit de la buget

Prin urmare, proiectul prevede scutirea de obligația depunerii declarației privind beneficiarul real al persoanei juridice pentru ”persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice, atunci când aceștia sunt singurii beneficiari reali”.

În cazul persoanelor exceptate - printre care se numără, conform legii actuale, și regiile autonome, companiile și societățile naționale și societățile deținute integral sau majoritar de stat -, ”în lipsa depunerii declarației privind beneficiarul real, Oficiul Național al Registrului Comerțului este obligat să completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali ai societăților pe baza documentelor care însoțesc cererea de înmatriculare sau pe baza evidențelor deținute în cazul societăților deja înmatriculate”.

Proiectul propune, totodată, eliminarea depunerii declarației anuale în termen de 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale, și menținerea doar a prevederii că dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declarația se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

În mod similar, autorii propuseseră și modificarea reglementărilor privind declarația pe propria răspundere cuprinzând datele de identificare ale beneficiarilor reali ai unei asociații sau fundații. În comisiile de specialitate, aceste prevederi au fost eliminate însă din proiect.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Sprijin guvernamental de 500 euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă. Granturi antreprenoriale pentru tineri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Sprijin guvernamental de 500 euro pentru fiecare angajat care lucrează în regim de telemuncă. Granturi antreprenoriale pentru tineri

Inițiatorii arată că măsurile propuse ar conduce la o scădere semnificativă a operațiunilor birocratice și a costurilor inutile impuse persoanelor juridice vizate, ușurând procedura de înmatriculare a entităților și derularea afacerilor (mai exact, indicatorul international ”ease of doing business”).

Potrivit calculelor autorilor proiectului, de la obligația depunerii declarației ar fi exceptate 942.003 dintr-un total de 978.245 de SRL-uri, adică 96.3%, astfel:

- 604.884 SRL-uri cu asociat unic, adică 98.36% din totalul SRL-urilor cu asociat unic și 61.83% din totalul SRL- urilor;

- 337.119 SRL-uri cu mai multi asociați persoane fizice, adică aproximativ 35% din totalul SRL-urilor.

Astfel, din totalul SRL-urilor, ar rămâne supuse obligației de declarare doar cele 36.242 de SRL-uri cu cel puțin un asocial persoanaă juridică, adică 3.7%.

Efecte similare ar apărea și la nivelul societăților de alt tip formate din persoane fizice.

Firmele care încă mai au acțiuni la purtător și nu declină identitatea beneficiarului acțiunilor - excluse de la achiziții publice CITEȘTE ȘI Firmele care încă mai au acțiuni la purtător și nu declină identitatea beneficiarului acțiunilor - excluse de la achiziții publice

Depunerea declarațiilor privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice a fost suspendată pe perioada stării de urgență, încheiată la 15 mai.

Profit.ro a relatat că Guvernul are în vedere modificarea legislației pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, printr-o ordonanță de urgență care aduce o serie de clarificări și noțiunii de beneficiar real al unei tranzacții, operațiuni sau activități.

Dacă ordonanța va fi adoptată, persoanele juridice înregistrate la Registrul Comerțului, altele decât companii sau regii de stat, vor fi obligate să depună o nouă declarație privind datele de identificare ale beneficiarilor reali până la 1 februarie 2021.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
parlament
decizie
adoptare
vot
declaratie
beneficiar
real
persona fizica. eliminare
proiect
lege
parlament
societate
asociatie
fundatie