Legislație nouă privind incubatoarele de afaceri: Cererea pentru un nou incubator, rezolvată în maximum 30 zile lucrătoare. Valabilitatea titlului - puternic extinsă

Legislație nouă privind incubatoarele de afaceri: Cererea pentru un nou incubator, rezolvată în maximum 30 zile lucrătoare. Valabilitatea titlului - puternic extinsă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 sep 2019

Cererea de emitere a titlului de incubator de afaceri va trebui soluționată în maximum 30 de zile de la depunere, iar valabilitatea titlului va fi extinsă de la 10 ani la o perioadă nedeterminată, potrivit unui proiect de lege adoptat joi de Guvern și care va fi transmis spre aprobare Parlamentului. Din noua lege este eliminată condiția unui studiu de fezabilitate pentru obținerea titlului de incubator, iar tipurile de incubatoare sunt reduse la 3.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Executivul susține că noile modificări vor sprijini firmele aflate în fazele inițiale de dezvoltare. 

Conform proiectului, incubatorul de afaceri este definit astfel: ”Structură de sprijin a dezvoltării afacerilor care oferă un spațiu și o infrastructură adecvată pentru rezidenți, gestionată de un administrator, care urmărește crearea unui mediu favorabil, sustenabil pentru întreprinderile mici și mijlocii nou-înființate, stimulȃndu-le potențialul de dezvoltare și de viabilitate, ajutȃndu-le să se dezvolte în perioada de început prin asigurarea unor facilități comune și de suport managerial”. 

”Acceleratorul de afaceri” are următoarea definiție: ”Program derulat în cadrul incubatorului de afaceri, care asigură rezidenților, în etape, accesul la surse de finanțare, în scopul lansării pe piață, în termen de 3 până la 6 luni, a unui produs sau serviciu. Programul poate include activități de educație antreprenorială, mentorat și de networking, în vederea creșterii rapide a afacerii”.

După ce i-a refuzat proiectele, Dăncilă îl laudă pe Teodorovici pentru impozitarea pensiilor speciale CITEȘTE ȘI După ce i-a refuzat proiectele, Dăncilă îl laudă pe Teodorovici pentru impozitarea pensiilor speciale

Modificări propuse 

Noile morme clarifică mecanismul de analiză din perspectiva practicii UE a competențelor de acordare a titlurilor de incubator, precum și a criteriilor de evaluare/indicatorilor de performanță. 

Totodată, sunt clarificate noțiuni existente în reglementarea anterioară și sunt enumerate categoriile de operatori economici care pot avea calitatea de fondator de incubator de afaceri.

Procedura de acordare a titlului de incubator de afaceri este simplificată prin eliminarea studiului de fezabilitate, precum și a altor reglementări ce îngreunau procedura.

Perioada de valabilitate a titlului de incubator de afaceri este majorată  de la 10 ani la o perioadă nedeterminată și este introdus termenul de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de emitere a titlului de incubator de afaceri pentru soluționarea acesteia. 

Aviz final: Regulile de franciză - schimbate pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Perioadă specială de 1 an CITEȘTE ȘI Aviz final: Regulile de franciză - schimbate pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Perioadă specială de 1 an

De asemenea, este stabilit un termen de 10 zile lucrătoare pentru informarea solicitantului de către autoritatea administrației publice centrale cu atribuții în domeniul IMM-urilor, în cazul existenței unei documentații incomplete.

Proiectul include și precizări mai clare cu privire la termenul de valabilitate și clauzele contractului de prestări servicii  dintre fondator și administrator.

În noua lege este introdusă posibilitatea de a face dovada colaborării cu societăți/experți în managementul afacerilor în locul obligației de a deține personal calificat cu experiență în managementul afacerilor, cum prevede legea acum 

Tipurile de incubatoare de afaceri sunt reduse de la opt, în legislația actuală, la trei: incubator de afaceri cu portofoliu mixt, incubator tehnologic și de afaceri, incubator specific unui sector.

Noi măsuri fiscale adoptate: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF sunt restrânse CITEȘTE ȘI Noi măsuri fiscale adoptate: Regimul TVA, modificat la livrarea de bunuri, inclusiv pentru stingerea unor datorii. Atribuțiile șefului ANAF sunt restrânse

Alte modificări cuprind extinderea posibilităților de finanțare a incubatoarelor de afaceri prin utilizarea oricărei surse legale identificate și prevederea posibilității ca fondatorul să fie și administrator al incubatorului de afaceri.

De asemenea, în noua lege sunt menționate mai clar facilitățile fiscale de care poate beneficia fondatorul incubatorului de afaceri, prin intermediul măsurilor de ajutor de stat/de minimis inițiate de autoritățile publice centrale și/sau locale, în limitele bugetului alocat anual.

viewscnt
Afla mai multe despre
incubatoare
afaceri
lege
proiect
cerere
studiu
fezabilitate
proceduri
tipuri
guvern
parlament