Majorarea pregătită a salariului minim ridică deja probleme unor firme, posibil obligate să taie din numărul de angajați

Majorarea pregătită a salariului minim ridică deja probleme unor firme, posibil obligate să taie din numărul de angajați
scris 26 sep 2018

Aproape 1 din 5 angajatori respondenți unui sondaj și-a construit bugetul de salarii pentru anul viitor luând în calcul un salariu minim lunar brut de 1.900 de lei, similar cu cel din acest an, în condițiile în care Guvernul se pregătește să îl majoreze din ianuarie cu 150 de lei. În acest an, salariul minim brut de 1.900 de lei corespunde unui salariu minim de 1.162 de lei, după scăderea contribuțiilor și impozitelor.

 

Un sondaj realizat de Adecco Research relevă însă că un sfert (24%) dintre firmele intervievate nu au luat în calcul această majorare.

Sondajul a fost realizat în perioada 17-25 septembrie 2018, pe un eșantion de 130 de companii care activează în majoritatea sectoarelor economice.

”Sondajul a fost realizat înainte să existe o informație oficială privind nivelul salariului minim din 2018. Guvernul actual nu se consultă cu mediul de afaceri atunci când ia o decizie cu impact economic, iar faptul că aproape unu din cinci angajatori a luat în considerare nivelul de 1.900 de lei brut pe lună pentru bugetul din 2019, similar cu cel din 2018, arată că firmele vor suferi ca urmare a acestei măsuri. Acest lucru poate însemna că bugetul de salarii al companiilor din 2019 va fi la fel ca în 2018, însă este posibil ca numărul de salariați să nu rămână același. Impactul acestor creșteri spontane ale salariului minim din ultimii doi ani, care au devenit un fel de obicei, se va vedea mai devreme sau mai târziu în economie. Companiile, în special cele mari, trebuie să își stabilească bugetele cu cel puțin șase luni înainte, să facă prognoze, pentru ca apoi să vadă cum își pot organiza și optimiza activitățile. Iar faptul că a fost menționată o anumită creștere a salariului minim în 2019 în programul de guvernare nu a reprezentant nicio garanție pentru angajatori. Guvernanții nu trebuie să ia astfel de decizii fără să se consulte cu mediul economic”, spune Florin Godean, Country Manager, Adecco România.

Fiscul și Direcția Anticorupție vor accesa datele pasagerilor companiilor aeriene CITEȘTE ȘI Fiscul și Direcția Anticorupție vor accesa datele pasagerilor companiilor aeriene

Guvernul s-a angajat să crească salariul minim net cu câte 100 de lei în fiecare an, astfel încât acesta să ajungă la peste 300 de euro până în 2020, potrivit programului de guvernare, varianta actualizată. Acum, însă, calculul Guvernului este ca salariul minim brut să crească anual cu 150 de lei, astfel încât în 2022 să ajungă la 2.500 de lei. 

 

În același timp, mai mult de o treime (34%) dintre firmele intervievate transmit că au angajați cu salarii mai mari decât nivelul salariului minim pe economie, astfel că, pentru această categorie de companii, luarea în calcul a unui anumit salariu minim pe economie în 2019 nu are niciun impact.

FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini

Pe de altă parte, rezultatele sondajului arată că 11% dintre respondenți au fost mai precauți la incertitudinile legislative și și-au făcut bugetele pentru 2019 luând în calcul un salariu minim de 2.100 de lei brut lunar, iar 7% se bazează pe un salariu minim brut de 2.000 de lei pe lună în 2019.

Profit.ro a relatat anterior că România a înregistrat, dintre statele europene, cea mai mare creștere  procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani. Cu toate acestea, nivelul salarial din România este în continuare incomparabil mai mic decât cel din țările occidentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajatori
salariu
salariu minim