Mihei: Vama pornește în aprilie procedurile pentru a ocupa prin concurs cele 350 de posturi pe care recrutează personal extern

Mihei: Vama pornește în aprilie procedurile pentru a ocupa prin concurs cele 350 de posturi pe care recrutează personal extern
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 14 mar 2022

Autoritatea Vamală Română (AVR) ar urma să încheie până la finele acestei luni preluarea personalului de la ANAF și să devină complet operațională, urmând ca din aprilie să inițieze procesul de organizare a concursurilor de recrutare externă de angajați, a declarat pentru Profit.ro președintele AVR, Bogdan Mihei. Etapele care trebuie parcurse pentru organizarea acestor concursuri se vor întinde, probabil, pe o perioadă între 30 și 60 de zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

AVR a suplimentat personalul pe frontiera de Est, în special la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, și acordă o atenție sporită implementării sancțiunilor decise în contexul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

AVR a fost înființată, prin lege, pentru a prelua activitatea de vamă de la Direcția Generală a Vămilor din cadrul ANAF. AVR este entitate distinctă în subordinea Ministerului Finanțelor. Vama redevine astfel instituție subordonată direct Finanțelor, după ce actuala Direcție Generală a Vămilor, parte a ANAF, a fost înființată în 2013, preluând activitatea Autorității Naționale a Vămilor de la momentul respectiv.

Companiile românești afectate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea fi sprijinite de Guvern cu șomajul tehnic CITEȘTE ȘI Companiile românești afectate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea fi sprijinite de Guvern cu șomajul tehnic

"Am depus acte pentru ștatele de funcții și așteptăm până pe 15 martie să primim avizul ANFP. Facem și transferul de personal de la ANAF în această perioadă. Sperăm ca Autoritatea Vamală Română să fie complet funcțională până la finalul lunii martie. În ce privește recrutarea externă pentru cele 350 de posturi, am vrea să începem, din aprilie pregătirea concursului. Procedurile acestea, care implică și o serie de anunțuri și perioade care să treacă între diverse etape, ar putea dura undeva între 30 și 60 de zile", a spus Mihei.

Conflictul din Ucraina și numărul mare de refugiați care trec în România au necesitat suplimentarea echipelor vămii la frontiera de Est.

"La momentul acesta avem o activitate mai intensă pe frontiera de Est, unde am și suplimentat personalul. Acordăm tot sprijinul pentru acțiunile umanitare. Avem și o atenție sporită în ce privește implementarea sancțiunilor. România, implicit și AVR, acționează în tandem cu comunitatea europeană și trebuie să urmărim cu atenție acum implementarea sancțiunilor decise", a adăugat șeful AVR.

Autoritatea a anunțat, la finele lunii februarie, că a fost identificat personalul vamal disponibil a fi relocat în regim de urgență către frontiere, dacă situția o va impune, în contextul evoluției situației de securitate din Ucraina.

Mihei a anunțat la finele lunii ianuarie, la Profit Tv, că după operaționalizarea AVR vor fi scoase la concurs 350 de posturi în cadrul noii structuri.

Guvernul a adoptat la mijlocul lunii februarie proiectul de reorganizare a Vămii. Astfel, regionala Ploiești a Vămii este preluată în cea mai mare parte de către regionala București a noii structuri a AVR, care va funcționa cu șapte regionale în loc de opt, câte sunt acum la Direcția Generală a Vămilor (DGV). În plus, județul Constanța, cu portul, treace din subordinea regionalei Galați în subordinea regionalei București.

În plus față de proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor, din hotărârea Guvernului au fost eliminate prevederile și anexa cu cele 16 birouri vamale care ar fi urmat să fie reorganizate în puncte vamale. Problema transformării birourilor vamale în puncte vamale a fost semnalată anterior de Profit.ro. În lipsa unor clarificări legislative, reorganizarea Vămii ar fi riscat să conducă la declasificarea aeroporturilor internaționale din România. Acum, hotărârea adoptată de Guvern modifică legislația aeroporturilor internaționale, astfel încât acestea să poată funcționa doar cu puncte vamale, nu doar cu birouri vamale, cum era până acum, dar Executivul renunță, cel puțin pentru moment, și la transformarea respectivelor birouri vamale în puncte vamale.

viewscnt
Afla mai multe despre
avr
autoritatea vamala romana
anaf
dgv