Un contribuabil care are sediul social declarat, conform legii, la o adresă comună cu alți contribuabili, nu poate fi considerat ca fiind de rea-credință doar din acest motiv, arată Ministerul Finanțelor, după ce în luna iunie Curtea de Conturi a atras atenția, într-un raport, că este necesară investigarea contribuabililor care au sediile fiscale la aceeași adresă și care înregistrează datorii importante la bugetul de stat. Ministerul Finanțelor dă și un exemplu, chiar din raportul Curții de Conturi, cu un caz de peste 300 de societăți înregistrate în aceeași locație, dar cu un comportamnent fiscal în general corect.
Trebuie menționat că înregistrarea mai multor firme în aceeași locație poate fi întâlnită și în cazuri foarte normale, cum sunt, de exemplu, parcurile logistice.
În urma raportului Curții de Conturi, ANAF a fost criticat, inlcusiv de către politicieni cum ar fi premierul Ilie Bolojan, care a afirmat că este anormal să fie la o adresă zeci de sedii de companii fictive care au miliarde de de lei restanțe la TVA.

Poziția Ministerului Finanțelor
"Potrivit legislației în vigoare, nu este interzis ca la aceeași adresă să funcționeze sau să fie înregistrat sediul social al mai multor firme, iar acest fapt este recunoscut chiar de Curtea de Conturi, în raportul de audit care menționează că <<o astfel de situație este posibilă și din cauza prevederilor legale permisive, care dau posibilitatea înregistrării la Oficiul Național al Registrului Comerțului a unui număr de sedii sociale multiple, la aceeasi adresă, inclusiv pe baza unor contracte de asistență juridică (...)>>. În contextul legal menționat anterior, un contribuabil nu poate considerat de rea-credință doar pentru simplu motiv că are sediul social declarat, conform legii, la o adresă comună cu alți contribuabili", arată Ministerul Finanțelor.
Cu titlu de exemplu, la una din adresele menționate în raportul Curții de Conturi sunt înregistrate peste 300 de societăți comerciale, cu obligații fiscale neachitate totale de circa 7,9 milioane lei.
Dintre acestea, doar 11 contribuabili înregistrau obligații fiscale restante, ceea ce reprezintă 3,4%.
Cu privire la cuantumul obligațiilor datorate, este de subliniat faptul că unul dintre contribuabili figura la data de 31 decembrie 2023 cu obligații fiscale de 7,4 milioane lei, pentru care beneficia de înlesnire la plată în derulare, din care, la data de 13 iunie 2025 obligațiile fiscale rămase de achitat sunt în sumă 1,21 milioane lei.

În conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, aceste obligații nu intră în categoria obligațiilor fiscale restante.
În concluzie, la adresa respectivă doar 10 societăți comerciale figurează cu obligații fiscale neachitate, în cuantum de 500.000 de lei.
Referitor la acțiunile structurilor de control fiscal, spre deosebire de anul 2023, începând cu anul 2024 are loc un amplu proces de digitalizare care are cа rezultat preconizat eficientizarea activității de risc și de control fiscal, ca premisă а unei mai bune colectări a creanțelor fiscale.
În prezent, ANAF acționează prin valorificarea la maxim a datelor și informațiilor disponibile prin sistemele deja implementate (SAF-T, desk-audit, interconectarea caselor de marcat, factura electronică, RO-e Transport, interoperabilitatea cu alte instituții etc.).

Aceste sisteme aflate în diferite etape de operaționalizare asigură informații fiscale structurate, consistente și consolidate către sistemul de analiză de risc, activitate care va determina o creștere a gradului de depistare timpurie a evaziunii fiscale.
În scopul îndeplinirii atribuțiilor legale, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, organele de control fiscal selectează contribuabilii pentru verificări, în funcție de nivelul riscului evaluat pe baza analizei de risc.
În măsura în care, în urma analizei de risc sunt identificați contribuabilii cu risc fiscal, organele fiscal, în funcție de nivelul riscului identificat, procedează, conform competențelor, la aplicarea de măsuri graduale de conformare, măsuri care pot culmina cu acțiuni de control antifraudă sau de inspecție fiscală.
Organele de control fiscal au obligația de a sesiza organele judiciare competente, în legătură cu constatările efectuate și care ar putea întruni elemente constitutive ale unei infracțiuni, în condițiile prevăzute de legea penală.