Medic la țară: Nimeni nu v-a spus ce o să vi se întâmple. Calculele guvernului cu contribuția sunt eronate. Cei 650.000 de coasigurați la Sănătate vor aglomera Urgențele

Taxe și Consultanță   
Medic la țară: Nimeni nu v-a spus ce o să vi se întâmple. Calculele guvernului cu contribuția sunt eronate. Cei 650.000 de coasigurați la Sănătate vor aglomera Urgențele

Cei care sunt loviți de desființarea regimului de coasigurare  sunt rudele celor care muncesc și sunt asigurați, în general bătrâni și în special cei care locuiesc la sat. În ultima ordonanță care urmărește, printre altele, scăderea cheltuielilor statului, guvernul a făcut doar un calcul contabil, pe care oricum nu l-a făcut bine, dar n-a făcut și calculul social, arată Răzvan Vintilescu, medic de familie într-o zonă rurală, într-o discuție cu Profit.ro. Redăm mai departe argumentele doctorului, care spune că sunt oameni care nu-și permit să plătească nici cei 200 de lei pe lună pe asigurarea medicală de stat, dar tot se vor îmbolnăvi, și vor aglomera singurelor servicii de Sănătate care a rămas gratuite: Salvarea și Urgența.

Cine sunt coasigurații și cum s-a ajuns aici

Urmărește-ne și pe Google News

Nimeni nu v-a spus clar ce o să vi se întâmple. Sunt 650.000 de români coasigurați. Ce înseamnă asta? Soțul, soția sau unul dintre copii era asigurat pe polița celui care muncea.
Bun, nu e corect în principiu – dar problema asta există de 20–30 de ani. Statul român i-a învățat cu această facilitate. A fost o formă de sprijin tacit: copiii plecau la muncă, părinții rămâneau acasă. Mama stătea, era bolnavă, avea hipertensiune, insuficiență venoasă, probleme cu ficatul. Mergea la medic, își făcea investigații și urma tratament.

Nu a fost o alegere conștientă pentru mulți. Au profitat de ceea ce le permitea legea – la fel cum judecătorii și polițiștii care s-au pensionat cu pensii speciale au profitat și ei. Diferența este că unii rămân cu pensii de mii de euro pe lună, fără să fi contribuit suficient ca să le justifice.

Cum va lovi măsura

De la 1 septembrie, acea mamă va trebui să plătească o sumă de bani ca să fie asigurată. La început va fi o sumă mai mică, doar 25% din total – aproximativ 600 de lei. Restul, până la vreo 2400 de lei, îl va plăti anul viitor dacă vrea să își păstreze beneficiile.

De cele mai multe ori, oamenii aceștia nu au avut bani nici măcar pentru 200 de lei pe lună. Chiar dacă ar avea acei bani, procedura este complicată. Mulți trăiesc la țară. Trebuie să plece până în oraș, să ajungă la ANAF, să completeze formulare, să plătească și apoi să ducă acele documente la Casa de Sănătate ca să fie luați în evidență. Degeaba te asiguri la Fisc dacă Casa de Sănătate nu află în timp util.

Un drum de la sat până în cel mai apropiat oraș, unde e sediul ANAF sau casa de asigurări, poate costa 300–350 de lei. Oamenii aceștia nu au mașini – și dacă ar avea, ar însemna că ar avea bani să își plătească asigurarea. Acum, statul le taie brusc această facilitate, fără să le lase timp să se obișnuiască sau să caute o alternativă.

Impactul grav asupra sănătății și sistemului sanitar

Știți ce se va întâmpla? Oamenii aceștia nu își vor mai lua medicamentele. La țară e simplu: ai bani, îți iei medicamente; nu ai bani, nu le iei și te întorci la medic doar când ai bani. Situația lor se va agrava, vor deveni tot mai bolnavi.

Ambulanțele vor face drumuri suplimentare, cheltuind bani cu motorina și personalul. Îi vor aduce înapoi la spital, poate îi vor interna ca urgențe. Costurile vor fi mult mai mari atunci. E mult mai scump să îngrijești un bolnav în stare critică. Costurile sistemului vor crește tocmai pentru că acești oameni nu au de unde să-și plătească asigurarea.

Problema mare va fi că se vor aglomera unitățile de primiri urgențe și serviciile de salvare. S-ar putea ca atunci când un politician va face un accident și va avea nevoie de ambulanță, să nu fie disponibilă. Pentru că cei care înainte își rezolvau problemele la medicul de familie vor apela direct la ambulanță.

Medicii vor continua să plece din țară

Medicii vor pleca din țară la fel de mult ca până acum. Știați că gărzile medicilor nu contează la vechimea în muncă? Un medic care face 30–40 de gărzi pe an nu are acea vechime recunoscută. Dacă s-ar conta, medicii ar ieși la pensie pe la 55 de ani, nu la 65. Dar medicii nu sunt nici polițiști, nici militari: trebuie să muncească până la epuizare!

Pe toți medicii de familie ne vedeți ca pe niște infractori – că dăm sute de concedii medicale zilnic. Apropo, și nouă ne scad veniturile: coasigurații vor figura acum ca neasigurați, deci nu vom mai fi plătiți pentru ei. Ne-ați mai tăiat și nouă. Și vreți să mai vină cineva să lucreze la țară ca medic de familie?
Și medicii sunt oameni, au nevoie de combustibil pentru mașină, de haine pentru copii.

Vi s-a vândut ideea: „Nu e corect ca 6 milioane să plătească pentru 16 milioane.” Dar din acele 10 milioane „diferență”, doar 650.000 erau coasigurați. Restul sunt pensionari, oameni cu gratuități, care oricum sunt asigurați.

Cei mai mari consumatori de servicii sunt pensionarii. Și da, se vorbește să se introducă o contribuție suplimentară pentru pensiile peste 3000 de lei. Dar acei 300 de lei în plus nu au aceeași valoare pentru cineva cu 3100 de lei pensie ca pentru cineva cu 2000 de euro pensie. Totul este disproporționat.
Sărăcia naște boală. Oamenii săraci sunt cei mai bolnavi din țara asta. Această plată în plus poate fi picătura care rupe spatele cămilei, pentru că înseamnă bani de alimente pe o lună de zile.

V-ați gândit la asta, dragi guvernanți? Dacă ați fi fost medici, dacă ministrul Sănătății și-ar fi terminat studiile medicale și ar fi avut pacienți la țară și ar fi văzut aceste situații de sărăcie extremă, ar fi înțeles nenorocirea care se ascunde în spatele unei boli. Ce înseamnă să ai în familie un bătrân la pat, care nu și-a mai luat medicamentele și a făcut un accident vascular? Să îl duci la spital, dar să nu ai bani de transport.

Apoi, când îl programezi la neurolog, să afli că programarea e peste trei luni. De ce? Pentru că sunt prea puțini neurologi. De ce? Pentru că nu plătiți gărzile ca lumea și pleacă din țară.

Ați făcut din medici niște țapi ispășitori, în timp ce voi nu ați tăiat nimic de la partide politice, nu v-ați atins de pensiile speciale, nu v-ați atins de companiile care nu și-au plătit dările la stat. Ele au rămas neatinse.

Mai aveți timp să vă răzgândiți și să faceți ceva mai eficient – dar fără să omorâți oameni, fără să-i îmbolnăviți mai rău. Lăsați-ne pe noi, medicii, să ne facem treaba. Dumnezeu să ne ajute să rămânem cu toții sănătoși.

viewscnt
Afla mai multe despre
razvan vintilescu
medic de familie
coasigurare
calcul