Ministrul Finanțelor susține eliminarea din lege a obligației angajatorilor de a oferi salariul mediu pe economie celor care vin din afara țării să se angajeze

Ministrul Finanțelor susține eliminarea din lege a obligației angajatorilor de a oferi salariul mediu pe economie celor care vin din afara țării să se angajeze
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2018

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, luni, la Ploiești, că susține scoaterea din lege a unei prevederi conform căreia angajații care vin din alte țări să muncească în România trebuie să primească cel puțin salariul mediu pe economie, acesta susținând că, după ce Guvernul stabilește salariul minim, piața trebuie să fie cea care decide nivelul salariului pentru angajați, în funcție de pregătirea acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prezent luni la Ploiești la un eveniment organizat de o companie care fabrică țigări, ministrul Finanțelor a vorbit despre nevoia pe care mulți angajatori din România o au în ceea ce privește forța de muncă, scrie News.ro.

În acest context, Teodorovici a spus să în România există o prevedere legală care datează din anul 2010, conform căreia angajatorul trebuie să ofere cel puțin salariul mediu pe economie angajaților veniți din alte țări.

Sponsorizarea - status quo a realității economice. Greșeli frecvente pe care ar trebui să le evite firmele CITEȘTE ȘI Sponsorizarea - status quo a realității economice. Greșeli frecvente pe care ar trebui să le evite firmele

"E o prevedere care trebuie schimbata imediat. (...) Este o diferență care trebuie să dispară. Piața este cea care trebuie să decidă. Noi, ca stat impunem un salariu minim pe economie după aceea piața este cea care trebuie să aleagă", a spus ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a precizat că există la nivelul Guvernului un grup de lucru care are în vedere găsirea de soluții pentru lipsa forței de muncă și că speră că prevederile legate de renunțarea la nivelul impus angajatorului în ceea ce privește salariul pe care trebuie să îl ofere angajaților veniți din afara țării să fie gata până în luna iulie.

Ce prevede legislația

Potrivit legislației în vigoare, salariul mediu brut este una dintre condițiile care trebuie îndeplinite de străinii care solicită prelungirea dreptului de ședere temporară în scop de muncă. Salariul este anunțat de către autorități.

Numărul de muncitori aduși în astfel de condiții este, însă, unul destul de redus. De exemplu, în cursul anului 2016, Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat 2.887 de avize de muncă/detașare, dintre care 2.266 pentru angajați permanent, 458 pentru detașați, 162 pentru muncitori înalt calificați și 162 pentru stagiari.

Astfel, conform OUG 194/2002 (art 56 alin. 1), privind regimul străinilor în România, străinilor intrați în țară în scopul încadrării în muncă li se prelungește dreptul de ședere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidență a salariaților, din care rezultă că salariul este cel puțin la nivelul câștigului salarial mediu brut. În cazul lucrătorilor înalt calificați, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puțin 4 ori câștigul salarial mediu brut.

În decembrie, Guvernul a ridicat pentru acest an limita în care pot fi angajați muncitori străini, după ce, cum a anunțat Profit.ro, lipsa de lucrători români, care i-a determinat pe unii antreprenori să recruteze personal inclusiv din Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam, nivelul avizat fiind însă considerat în continuare insuficient.

Conform Ordonanței 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, Guvernul decide anual contingentul pe tipuri de lucrători nou-admiși, în funcție de politica privind migrația forței de muncă și situația pieței muncii din România. Practic, autoritățile române stabilesc în fiecare an cât de mulți muncitori străini pot fi înregistrați în țară.

Pentru acest an, contingentul aprobat este: lucrători permanenți – 3.000.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finanțelort
salariu minim