Mod de lucru al actualei puteri: Senatul adoptă modificări la contractele de telemuncă, pregătite anul trecut de Guvernul Orban, dar aprobate abia recent de Guvernul Cîțu și încă nepublicate în Monitorul Oficial

Mod de lucru al actualei puteri: Senatul adoptă modificări la contractele de telemuncă, pregătite anul trecut de Guvernul Orban, dar aprobate abia recent de Guvernul Cîțu și încă nepublicate în Monitorul Oficial
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 mai 2021

Regimul de telemuncă nu va mai presupune condiția ca angajatul să își desfășoare în acest mod activitatea ”cel puțin o zi pe lună”, iar  angajatorul va avea dreptul să verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor, potrivit unui proiect legislativ adoptat de Senat. Modificările au fost promovate inițial anul trecut de Guvernul Orban, sub forma unui proiect de ordonanță de urgență, care a fost adoptat abia săptămâna trecută de Guvernul Cîțu, fără a-l publica încă în Monitorul Oficial. Prevederile adoptate acum au fost inițiate în Parlament de fostul ministru liberal al Muncii, Violeta Alexandru. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Modificări adoptate de Senat la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului! CITEȘTE ȘI Modificări adoptate de Senat la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului!

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, Guvernul Orban pregătise, prin ordonanță, simplificarea regimului de telemuncă cu astfel de prevederi, însă modificările nu au mai putut fi promovate în urma demisiei premierului Ludovic Orban și formării unei noi coaliții de guvernare.

Profit.ro a relata, însă, că, în luna martie, mai mulți deputați liberali, printre care se numără fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru și liderul de grup, Gabriel Adronache, au propus aceste modificări într-un proiect legislativ.

Săptămâna trecută, la 6 luni de la apariția proiectului de ordonanță, Guvernul Cîțu a adoptat însă măsurile puse în dezbatere de anul trecut, inclusiv introducerea folosirii semnăturii electronice în relațiile de muncă.

Deși a fost anunțată ca adoptată de Guvern, ordonanța nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial la ora votului din Senat. 

Mai bine mai târziu decât niciodată: Guvernul introduce, după 6 luni de deliberări, semnătura electronică în Codul Muncii CITEȘTE ȘI Mai bine mai târziu decât niciodată: Guvernul introduce, după 6 luni de deliberări, semnătura electronică în Codul Muncii

Modificările adoptate marți de senatori și săptămâna trecută de Guvern

Astfel, legislația în vigoare este modificată prin eliminarea condiției, din reglementarea telemuncii, ca angajatul să își desfășoare în acest mod activitatea ”cel puțin o zi pe lună”.

Totodată, angajatorul va avea dreptul să verifice activitatea telesalariatului prin utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor.

”Prin această modificare s-a avut în vedere protejarea telesalariatului de riscurile ce derivă din deplasările acestuia pentru predarea livrabilelor rezultate din activitatea desfășurată, în format fizic, utilizarea tehnologiei fiind caracteristică acestei forme de muncă”, arată inițiatorii.

În același timp, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității.

Guvernul elimină obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați, trecând peste criticile aduse de experții în legislația muncii CITEȘTE ȘI Guvernul elimină obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați, trecând peste criticile aduse de experții în legislația muncii

Proiectul depus la Parlament mai prevedea ca în contractul de telemuncă să nu mai fie obligatoriu a se menționa ”locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți”, dar la observația Consiliului Legislativ că astfel se încalcă directiva europeană în domeniu, prevederea a fost eliminată din forma finală votată. 

Proiectul va fi transmis acum deputaților spre dezbatere și vot final

 

viewscnt
Afla mai multe despre
telemunca
simplificare
legislatie
lege
proiect
angajator
angajat
verificare
instructaj
loc
ordonanta
guvern