Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută

Modificare importantă pregătită la regimul PFA: Vechimea în muncă - recunoscută
scris 27 mai 2021

Activitățile economice desfășurate de persoana fizică în calitate de PFA vor constitui vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, prevede un proiect legislativ al actualei puteri, analizat de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

De ce este important: Legislația prevede acum că persoana fizică ce desfășoară activități economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj.

Cu toate acestea, după cum subliniază inițiatorii noului proiect, legislația nu permite acum ca activitatea prestată de o persoană fizică autorizată să fie considerată vechime în muncă.

INTERVIU Radu Voloagă, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Radu Voloagă, despre premium în business

”Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este, în 2021, o idee caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de persoanele fizice autorizate. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesioniști, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, arată autorii proiectului.

Potrivit acestora, faptul că nu există în lege un articol care să menționeze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă a dus la două tipuri de interpretări distincte:

- persoane fizice care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate și impozit pe venit și își desfășoară activitatea pur și simplu;

- persoane fizice care, din cauza acestei prevederi din legislație, s-au auto-angajat, la recomandarea experților contabili, pe salariul minim pe economie și astfel au ajuns în situația în care lunar plătesc două rânduri de taxe către stat.

Artiștii au rezultate la proteste. Măsură pregătită de Guvern pentru artiști în contextul limitării evenimentelor: Vor primi o indemnizație lunară subvenționată de la buget CITEȘTE ȘI Artiștii au rezultate la proteste. Măsură pregătită de Guvern pentru artiști în contextul limitării evenimentelor: Vor primi o indemnizație lunară subvenționată de la buget

Totodată, ca urmare a legislației în vigoare:

- o PFA care își folosește propria forță de muncă pentru a presta servicii nu are dreptul la vechime în muncă;

- o persoană angajată de o PFA și care face exact același lucru ca o PFA, dar în baza unui contract de muncă, are dreptul la vechime în muncă;

- în cazul unei PFA cu 3 angajați, care fac împreună aceeași muncă, cei 3 angajați au dreptul la vechime în muncă, dar angajatorul lor nu.

Claudiu Năsui: Să recunoaștem - A fost o greșeală a statului român să inițieze măsuri de ajutor fără să aibă bani să le finanțeze CITEȘTE ȘI Claudiu Năsui: Să recunoaștem - A fost o greșeală a statului român să inițieze măsuri de ajutor fără să aibă bani să le finanțeze

Prin urmare, proiectul stabilește că: 

- Activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate.

- Vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Declarația privind beneficiarul real - Guvernul urmează să adopte săptămâna aceasta ordonanța care amână declarația până la 1 octombrie CITEȘTE ȘI Declarația privind beneficiarul real - Guvernul urmează să adopte săptămâna aceasta ordonanța care amână declarația până la 1 octombrie

Inițiatorii arată că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați, fiind vorba de un segment important din totalul populației active.

Pe lângă contribuabili, care nu mai sunt astfel discrimanți, administrația publică ar avea de câștigat de pe urma modificării legislative, consideră autorii proiectului. Aceșita subliniază că  administrația are foarte mare nevoie să își regenereze resursele, dar persoane tinere, cu competențe, care au lucrat de pildă ca PFA, nu pot fi luate în considerare de către angajatorul public pentru că activitatea pe care o fac ei nu este considerată vechirne în muncă.

CONFIRMARE Cîțu confirmă planul Guvernului, prezentat de Profit.ro, pentru eliminarea \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Cîțu confirmă planul Guvernului, prezentat de Profit.ro, pentru eliminarea "stimulentelor fiscale excesive" la impozit și contribuții sociale

”Absența/lipsa unei strategii prin care persoanele competente din sectorul privat (în special persoanele tinere) să fie atrase către sistemul public se corelează și cu datele publicate de Comisia Europeană, DG Muncă, Afaceri sociale și Incluziune. România este un stat “închis” din acest punct de vedere. Accesul la locuri de muncă în instituțiile publice se face foarte greu și în marea majoritate a cazurilor, doar pentru pozițiile ierarhic inferioare din cadrul structurilor. Deși nu putem afirma că posibilitatea angajării PFA-urilor va reprezenta o parte uriașă sau semnificativă din deschiderea sistemului public către mediul privat, ea este cu siguranță o măsură importantă, care ajută pe termen lung”, argumentează autorii propunerii legislative. 

viewscnt
Afla mai multe despre
persoana
fizica
autorizata
pfa
vechime
munca
specialitate
proiect
lege