Modificări la IMM Invest, program deja lansat: Sunt neeligibile firmele de asigurări, imobiliare, leasing și intermedieri financiare. Termen de răspuns pentru solicitanți

Modificări la IMM Invest, program deja lansat: Sunt neeligibile firmele de asigurări, imobiliare, leasing și intermedieri financiare. Termen de răspuns pentru solicitanți
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 mai 2020

Întreprinderile mici și mijlocii din sectoarele/domeniile intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul Programului IMM Invest, a decis Senatul, amendând în acest mod ordonanța de urgență a Guvernului privind programul menționat. Totodată, potrivit modificărilor aduse ordonanței, firmelor trebuie să li se dea un răspuns cu privire la acordarea finanțării în termen de 14 zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Programul a fost deja lansat. Proiectul adoptat de Senat mai trebuie acum dezbătut și votat de Camera Deputaților.

De ce este important: Forma inițială a programului, legiferat în 2017, prevedea că: ”Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție”.

Este bine de știut: Până la adoptarea acestor modificări, prevederile ordonanței se aplică, iar intrarea în vigoare a noilor prevederi depinde de promulgarea acestora de către președinte. Totodată, până la adoptarea proiectului, firmele stabilite de Parlament drept neeligibile pot beneficia de finanțare. 

La relansarea programului, Guvernul a eliminat din categoria IMM-urilor neeligibile intermedierile financiare, asigurările, tranzacțiile imobiliare, activitățile de închiriere și leasing.

ULTIMA ORĂ Senatorii aprobă starea de alertă, dar la nivel național va trebui încuviințată de Parlament. Angajările fără concurs sunt limitate, iar achizițiile directe sunt stopate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Senatorii aprobă starea de alertă, dar la nivel național va trebui încuviințată de Parlament. Angajările fără concurs sunt limitate, iar achizițiile directe sunt stopate

Ajunsă la Senat, ordonanța de relansare a Programului IMM Invest a fost amendată, la propunerea senatorului PSD Daniel Zamfir, astfel încăt domeniile menționate să fie considerate drept neeligibile pentru finanțarea acordată prin program.

Modificări la IMM Invest, program deja lansat: Sunt neeligibile firmele de asigurări, imobiliare, leasing și intermedieri financiare. Termen de răspuns pentru solicitanți

ULTIMA ORĂ Iohannis, măsuri după 15 mai: Distanțarea socială - obligatorie! Nu va fi nevoie de declarație decât la deplasarea în afara localității. Slujbele, permise doar în aer liber, dar cu mască. Parcurile - recomandare de deschidere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis, măsuri după 15 mai: Distanțarea socială - obligatorie! Nu va fi nevoie de declarație decât la deplasarea în afara localității. Slujbele, permise doar în aer liber, dar cu mască. Parcurile - recomandare de deschidere

La propunerea UDMR, senatorii au stabilit totodată și un termen limită pentru decizia de acordare a finanțării.

Solicitantul trebuie să fie informat asupra deciziei de acordarea creditului pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru ca ajutor de stat sub forma unor garanții pentru împrumuturi sau sub formă de grant, în termen de 14 zile calendaristice de la depunerea solicitării de acordare a facilităților de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii”, prevede amendamentul adoptat.   

Reguli în aeroport: călătorii vor intra direct într-un cort! CITEȘTE ȘI Reguli în aeroport: călătorii vor intra direct într-un cort!

Programul IMM Invest este unul dintre principalele instrumente prin care statul intenționează să susțină segmentul mediului de afaceri cel mai afectat de criza cauzată de epidemia de coronavirus, cel al IMM-urilor.

Firmele care se încadrează la categoria IMM, cu un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro, vor putea accesa de la bănci finanțări în cadrul programului guvernamental. Pentru a accesa finanțările pentru microântreprinderi, o firmă trebuie să aibă cel mult 9 salariați și cifră de afaceri anuală netă sau active totale de până la 2 milioane de euro. De asemenea, finanțările pentru întreprinderi mici sunt disponibile firmelor cu firme cu 10-49 salariați și cifră de afaceri anuală netă sau active totale de cel mult 10 milioane euro.

Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care sunt selectați beneficiarii și emise scrisori de garanție/acorduri de finanțare ,este cuprinsă între 4 aprilie 2020 și 31 decembrie 2020, iar perioada în care poate fi plătit grantul este cuprinsă între 4 aprilie 2020 și 31 martie 2021 inclusiv, cu posibilitatea prelungirii conform art. 1 alin. (33) din OUG 110/2017, potrivit unei analize TaxHouse.

Patronatele din turism avertizează: Pentru un singur caz de COVID nu vom închide hotelul. Dacă legea ne obligă să facem asta, nu mai deschidem deloc CITEȘTE ȘI Patronatele din turism avertizează: Pentru un singur caz de COVID nu vom închide hotelul. Dacă legea ne obligă să facem asta, nu mai deschidem deloc

Programul trebuia lansat cu mai bine de o săptămână în urmă, dar după, la doar câteva minute după ora 10, cea a lansării, site-ul destinat depunerii solicitărilor s-a blocat.

Ulterior, gestionarea Platformei IMM Invest a fost preluată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

Marți, la relansarea site-ului, peste 4.500 de firme au depus solicitări de finanțare în prima oră și jumătate de funcționare a platformei IMM Invest. Companiile caută credite bancare garantate de stat pentru capital de lucru sau investiții. Printre primele firme care au depus solicitări se numără și clubul de fotbal din Liga I Universitatea Craiova.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
program
eligibil
asigurari
imobiliare
leasing
raspuns
termen
ordonanta
senat
parlament