Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro
scris 25 iun 2018

Omul de afaceri Nelu Iodache a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un nou dosar, pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro, fiind acuzat că în calitate de asociat și administrator al unei firme a înregistrat în contabilitatea societății achiziții fictive de materiale publicitare promoționale.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a omului de afaceri Nelu Iordache, la data faptelor asociat și administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru evaziune fiscală în formă continuată și delapidare. De asemenea, au fost mai trimiși în judecată SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru evaziune fiscală în formă continuată, Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Mioara Băluță (fostă Stancu), la data faptei angajată a unei bănci și Luiza Maria Ilie (fostă Cristescu), pentru mărturie mincinoasă, scrie News.ro.

Procurorii au stabilit că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare totală de 46.356.636,79 de lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei. Prin aceste demersuri el a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 de euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele ar fi fost achiziționate de la două societăți administrate de Ali Imad. 

ANALIZĂ Dividendele trimestriale favorizează extinderea afacerilor, iar microîntreprinderile devin și mai atractive CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dividendele trimestriale favorizează extinderea afacerilor, iar microîntreprinderile devin și mai atractive

“Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a <justificat-o>  prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro”, spune DNA într-un comunicat de presă transmis luni. 

Prin acest contract, societatea era obligată să îi restituie lui Nelu Iordache suma respectivă, deși în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, au menționat procurorii anticorupție.

Mioara Băluță (fostă Stancu), angajată a unei bănci, și Luiza Maria Ilie (fostă Cristescu) au declarat la audieri în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima își desfășura activitatea au fost desfășurate operațiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită și retrasă vreo sumă de bani, a menționat sursa citată.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 8.988.122,01 de lei.

În această cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale lui Nelu Iordache și SC Bata Sky Imobiliare SA, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

La sfârșitul anului trecut, Nelu Iordache a fost condamnat de magistrații Tribunalului București la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania. De asemenea, omul de afaceri a fost achitat de Tribunalul București în dosarul Transalpina, în care era acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă continuată și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Niciuna din cele două decizii nu este definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
nelu iordache