Oamenii de afaceri îi transmit lui Teodorovici că nu agreează noua sa idee, de închisoare pentru neplata impozitelor. "Răspunderea este deja reglementată, de cele mai multe ori sunt simple situații de blocaj financiar, generate inclusiv de stat."

Oamenii de afaceri îi transmit lui Teodorovici că nu agreează noua sa idee, de închisoare pentru neplata impozitelor. "Răspunderea este deja reglementată, de cele mai multe ori sunt simple situații de blocaj financiar, generate inclusiv de stat."
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2019

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii chestionați de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii resping ideea reintroducerii răspunderii penale pentru reținerea și neplata, încasarea și neplata, nereținerea sau neîncasarea impozitelor și/sau contribuțiilor, arătând că este deja reglementată răspunderea contravențională pentru această faptă, cu amenzi ridicate, și că de cele mai multe ori există simple situații de blocaj financiar, generate inclusiv de întârzieri mari la plată în relația chiar cu instituțiile publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Luna trecută, Profit.ro a anunțat în premieră că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, reia, în calitate de senator, un proiect care prevede închisoarea pentru persoanele care cauzează statului prejudicii prin nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata în cel mult 30 de zile de la termenul scadent a unor impozite și contribuții.

Ulterior, ministrul a anunțat că ”oprește” proiectul până va strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri, după care însă să spună că proiectul rămâne în dezbatere.

Acum, oamenii de afaceri chestionați de Consiliul IMM îi transmit ministrului, în majoritate, că nu sunt de acord cu noua sa idee. Astfel, 71,1% din respondenți nu susțin această modificare legislativă, iar 44,6% consideră că măsura va avea impact asupra societății lor.

Oamenii de afaceri îi transmit lui Teodorovici că nu agreează noua sa idee, de închisoare pentru neplata impozitelor.

67,5% din respondenți au răspuns că au întâmpinat dificultăți până în prezent privind reținerea și neplata, încasarea și neplata, nereținerea sau neîncasarea impozitelor și/sau contribuțiilor, ca și cauze fiind enumerate neplata la timp a facturilor în contractele de achiziție publică și întârzieri mari în plata în relația cu instituțiile publice, lipsa lichidităților, accesul foarte limitat la credite bancare și la finanțări și birocrația excesivă. 

Oamenii de afaceri îi transmit lui Teodorovici că nu agreează noua sa idee, de închisoare pentru neplata impozitelor.

Respondenții, în număr de 1.987 antreprenori, au fost în proporție de 68,7% microîntreprinderi (0-9 angajați), 14,5% + întreprinderi mici (10-49 angajați), 8,4% + întreprinderi mijlocii (50-249 angajați), 2,4% + întreprinderi mari (peste 249 angajați), 6% – ONG.

Start la Loteria Vizelor. Noi condiții pentru a emigra în SUA CITEȘTE ȘI Start la Loteria Vizelor. Noi condiții pentru a emigra în SUA

Neplata contribuțiilor reținute la sursă a mai fost considerată infracțiune, dar în 2015 Curtea Constituțională a decis că prevederea este neconstituțională, însă din cauza definirii neclare a "reținerii la sursă", astfel că angajatorii sunt sancționați cu amendă.

Profit.ro a relatat anterior că firmele mari controlate de stat au acumulat datorii istorice importante la buget, inclusiv ca urmare a nevirării sumelor reprezentând contribuții la bugetele de pensii și sănătate. Este puțin probabil, însă, ca proiectul să urmărească recuperarea unor arierate istorice. Arieratele istorice la bugetul statului sunt concentrate într-o măsură ridicată în zona unor mari companii de stat, după cum a scris Profit.ro în 2017, când Ministerul Finanțelor a prezentat un proiect similar cu cel introdus acum de Teodorovici, în timp ce companiile private utilizează în general, într-o măsură mult mai mare, instrumente precum insolvența sau falimentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnipmmr
contributii
taxe
salarii
imm
inchisoare
firme