Parlamentarii vor să respingă noul sistem introdus de Guvern care interzice comercializarea bijuteriilor și metalelor prețioase nemarcate de stat

Parlamentarii vor să respingă noul sistem introdus de Guvern care interzice comercializarea bijuteriilor și metalelor prețioase nemarcate de stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 21 apr 2018

Parlamentarii se pregătesc să respingă noul sistem, introdus de mai puțin de două luni de Guvern, prin care obiectele din metale prețioase vor putea fi comercializate doar cu marcă de stat sau mărci echivalente din state europene sau asociate Uniunii Europene. Guvernul a stabilit totodată că obiectele nemarcate vor mai putea fi comercializate până la 30 iunie, altfel vor fi confiscate.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: La începutul lunii martie, Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că obiectele din metale preţioase vor putea fi comercializate pe teritoriul României doar cu marca de titlu, aplicată de producător, marca de responsabilitate, aplicată de operatorul economic care le pune pe piață, şi marca de stat, aplicată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Bijuteriile sau alte obiecte din metale prețioase vor putea fi comercializate fără marca de stat doar dacă au aplicată o marcă echivalentă aplicată de o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia.

Mai este bine de știut că: Obiectele nemarcate vor mai putea fi comercializate până la 30 iunie, termen după care, pentru nerespectarea acestor reguli, amenzile vor fi de până la 20.000 lei, cu confiscarea bunurilor.

Finanțele aduc modificări ample normelor de aplicare a Codului Fiscal, după schimbările de legislație fiscală din ultima perioadă CITEȘTE ȘI Finanțele aduc modificări ample normelor de aplicare a Codului Fiscal, după schimbările de legislație fiscală din ultima perioadă

 

Mărcile pentru bijuterii și metale prețioase au fost propuse a fi cele de mai jos.

Parlamentarii vor să respingă noul sistem introdus de Guvern care interzice comercializarea bijuteriilor și metalelor prețioase nemarcate de stat

DOCUMENT Noul calendar în care firmele sunt obligate să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic - avizat. Casele de generație veche, interzise din august CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noul calendar în care firmele sunt obligate să utilizeze case de marcat cu jurnal electronic - avizat. Casele de generație veche, interzise din august

România a avut din 1906 un sistem național de marcare obligatorie a metalelor prețioase, dar în ultimii ani importanța mărcii oficiale utilizatae pentru marcarea metalelor prețioase a fost diminuată, ea fiind redenumită marcă de certificare și devenită egală cu marca de garanție proprie - care nu există și nici nu are echivalent în legislația metalelor prețioase a celorlalte state europene, membre sau nu ale Uniunii Europene.

În alte state, cum este cazul Marii Britanii, unde există cel mai exact sistem de marcare a obiectelor din metale prețioase, argintul este marcat cu anul de fabricație încă din 1697, deși reglementări de marcare există încă din secolul al XII-lea, iar orice modificare a produselor din metale prețioase, fără a fi certificate din nou, este pasibilă de pedeapsă cu închisoarea.

Guvernul apreciază că sistemul actual nu asigură protecția consumatorilor la cel mai înalt nivel, prin comercializarea metalelor prețioase fără poansoane/ mărci adecvate, conducând la un nivel ridicat al falsurilor și contrafacerilor, la dezvoltarea evaziunii fiscale și la afectarea concurenței.

Guvernul a promis, totodată, că, simultan cu introducerea noului sistem, în perioada următoare va anula o serie de taxe impuse acum firmelor din domeniu, precum taxa anuală sau taxa pentru fiecare operațiune cu metale prețioase.

EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante

Senatorii din comisiile juridică și economică au pregătit un raport de respingere a noilor norme, care sunt deja în vigoare. Raportul de respingere va trebui supus însă votului în plenul Senatului, după care proiectul va fi transmis spre dezbatere și Camerei Deputaților, care este forul decizional al Parlamentului în domeniu.

Senatorii arată că propun respingerea noilor norme, având în vedere și observațiile formulate de Patronatul Bijutierilor din România - Confederația Națională a Operatorilor cu Metale Prețioase și Pietre Prețioase ”Diamond Gold” și de Asociația Colegiul Producătorilor și Comercianților de Bijuterii.

Reprezentanții industrie de profil au reclamat perioada scurtă de conformare pentru a putea lichida stocurile actuale, complexitatea anumitor proceduri, precum și creșterea costurilor de producție și comercializare, cu impact în costul final al produselor. 

Deși au fost depuse amendamente prin care, de pildă, în anumite cazuri, să nu mai fie confiscate bunurile nemarcate, cu reducerea substanțială a amenzilor în multe dintre cazuri, senatorii au decis în cele din urmă să propună respingerea ordonanței, fără să ia în calcul prelugirea perioadei în care produsele trebuie marcate conform noilor norme. 

DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenzi CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenzi

Conform prevederilor adoptate de Guvern, obiectele din metale prețioase se vor marca în mod obligatoriu cu următoarele mărci:

- marca de titlu - aplicată de producător;

- marca de responsabilitate - aplicată de operatorul economic care pune pe piață;

- marca de stat - aplicată de autoritatea competentă.

Astfel, pe teritoriul României pot fi puse pe piaţă doar obiectele din metale preţioase care au aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat.

Pentru obiectele din metale preţioase provenite din confiscări sau care sunt trecute în orice alt mod legal în proprietatea privată a statului şi nu sunt marcate corespunzător pentru a putea fi puse pe piaţă, se aplică marca de stat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Prin excepție de la aceste prevederi, pot fi comercializate pe teritoriul României obiecte din metale preţioase dacă acestea au aplicată, de către o autoritate competentă dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și din Turcia, o marcă echivalentă cu marca de stat, cu condiția ca indicațiile furnizate să conțină informații echivalente și inteligibile pentru consumatorii din România.

Vor fi recunoscute pe teritoriul României mărcile de responsabilitate ale operatorilor economici proveniți dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, din Spaţiul Economic European și Turcia, înregistrate la autoritatea competentă din statul de stabilire.

Guvernul a semnat memorandumul prin care decide mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim CITEȘTE ȘI Guvernul a semnat memorandumul prin care decide mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim

Obiectele din metale preţioase care, la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, sunt marcate numai cu marca de garanţie proprie stabilită şi înregistrată la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, alături de marca de titlu, pot fi comercializate până la 30 iunie 2018.

Până la 30 iunie 2018, marca de stat poate fi aplicată şi pe obiectele din metale preţioase alături de marca de garanţie proprie şi/sau de marca de titlu.

Obiectele din metale preţioase care poartă deja o marcă aplicată de o autoritate publică română începând cu anul 1906 se consideră legal marcate şi pot fi comercializate.

Obiectele din metale preţioase pe care, din cauza construcției, nu pot fi aplicate marca de titlu, marca de responsabilitate şi marca de stat pot fi comercializate dacă au aplicată marca de stat ori sunt însoţite de certificatul de testare, după caz.

Sunt exceptate de la marcare:

a) obiectele din argint în greutate de până la 2,00 grame;

b) obiectele din paladiu în greutate de până la 2,00 grame;

c) obiectele din aur în greutate de până la 1,00 gram;

d) obiectele din platină în greutate de până la 1,00 gram;

e) fragmentele de obiecte din metale preţioase;

f) monedele, medaliile şi plachetele din metale preţioase;

g) lingourile din metale preţioase;

h) metalele preţioase sub formă de materii prime;

i) obiectele confecţionate din metale preţioase destinate exportului.

Pentru unele din aceste obiecte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor eliberează certificate de testare sau rapoarte de încercare.

Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse, de la 50.000 lei la cel mult 2.000 lei CITEȘTE ȘI Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse, de la 50.000 lei la cel mult 2.000 lei

Obiectele din metale prețioase ce urmează a fi puse pe piața națională și trebuie marcate vor fi prezentate la una dintre structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru a fi marcate, în termen de 7 de zile de la data înregistrării acestora în gestiune, împreună cu documentele de provenienţă.

ANPC este singura autoritate competentă la nivel național care efectuează analiza și marcarea cu marca de stat a obiectelor din metale prețioase.

Nerespectarea de către operatorii economici autorizați a obligației de a prezenta obiectele din metale prețioase ce urmează a fi puse pe piața națională la una dintre structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în termen de maxim 7 de zile de la data înregistrării acestora în gestiune, pentru a fi marcate, împreună cu documentele de provenienţă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei și, după caz, a sumelor încasate.

Comercializarea sau expunerea spre comercializare a metalelor preţioase, fără ca acestea să fie marcate în prealabil potrivit prevederilor legale în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.

Toate prevederile ordonanței pot fi citite AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
metale
pretioase
bijuterii
comert
marca
stat
ordonanta
guvern
parlament
senat
respingere