Patru candidați pentru conducerea DNA - trei procurori DNA, între care Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Kovesi, și un procuror de la Parchetul General

Patru candidați pentru conducerea DNA - trei procurori DNA, între care Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Kovesi, și un procuror de la Parchetul General
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 iul 2018

Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) se încheie luni la ora 17.30, iar până la această oră pentru ocuparea acestei funcții s-au înscris patru candidați - Florentina Mirică, șefa Serviciului combatere a corupției în justiție din DNA, care a instrumentat unul dintre dosarele fostului vicepremier Gabriel Oprea, procurorul șef adjunct al DNA Marius Iacob, Elena Grecu, șef al Secției judiciare penale a DNA, și procurorul Cristian Lazăr, adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Toate cele trei candidaturi au fost deuse în cursul acestei zile. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, declara, luni dimineață, că, în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în trecut, în baza unor înțelegeri politice, uneori, și, de asemenea, procurorii "cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcția în parametrii constituționali, pentru a o face să funcționeze normal și să le redea încrederea românilor în acestă instituție".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Până la această oră, pentru postul de procuror-șef al DNA s-au înscris patri procurori - Florentina Mirică, șefa Serviciului combatere a corupției în justiție din Direcția Națională Anticorupție, Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, Elena Grecu, șef al Secției judiciare penale a DNA și Cristian Lazăr, adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General, scrie News.ro.

Candidaturile pentru acest post mai pot fi depuse până la 17.30, potrivit ministrului Justiției.

Tranzacție: PayU achiziționează unul dintre cei mai importanți jucători de tehnologie de plăți din Israel CITEȘTE ȘI Tranzacție: PayU achiziționează unul dintre cei mai importanți jucători de tehnologie de plăți din Israel

Florentina Mirică a instrumentat dosarul Limuzina, în care a fost trimis în judecată Gabriel Oprea

Florentina Mirică, șefa Serviciului combatere a corupției în justiție din Direcția Națională Anticorupție (DNA), este primul procuror care și-a depus candidatura la conducerea DNA, luni dimineață.

Mirică instrumentează dosarul CNAS, în care sunt vizați 90 de funcționari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri și firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. De asemenea, a instrumentat dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea și mai multi ofițeri superiori din Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI).

În 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul mașinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) pentru protecția demnitarilor și folosite de Oprea. În același dosar sunt judecați foștii șefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel și Dănuț Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

Totodată, Mirică a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustață sau al omului de afaceri Dinel Staicu.

În plus, Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenței justiției.

În 2014, Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruța Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupției în justiție din DNA.

Procurorul Marius Iacob, adjunct al Laurei Codruța Kovesi atât la DNA, cât și la Parchetul General

Cel de-al doilea procuror care și-a depus luni candidatura pentru conducerea DNA este procurorul șef adjunct al DNA Marius Iacob.

"Mi-am despus candidatura și nu fac alte comentarii”, a declarat Marius Iacob la ieșirea din Ministerul Justiției.

Marius Iacob, fostul adjunct al Laurei Codruța Kovesi atât la DNA, cât și la Parchetul General, este vizat de două acțiuni disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară.

Într-unul dintre dosare, Iacob este acuzat de Inspecția Judiciară că a încălcat mai multe dispoziții, delegând un procuror șef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. El ar urma să fie audiat în Secția pentru procurori în materie disciplinară în 5 septembrie.

În cel de-al doilea dosar, Marius Iacob este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară alături de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abține atunci când judecătorul sau procurorul știe că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abținerea sa”, constând  în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declarație de abținere, deși se afla, în mod vădit, în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65  alin.1 și art. 66 Cod procedură penală".

Marius Iacob este procuror șef adjunct al DNA din iunie 2013.

Anterior , Iacob a condus Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar în perioada iunie 2011 - octombrie 2012 a fost prim-adjunct al procurorului general al României.

În perioada 1994 - 1997, Iacob a fost procuror criminalist la Parchetul Judecătoriei Sector 6, apoi a lucrat la Parchetul Tribunalului București până în 2003, când a fost numit prim-procuror adjunct, funcție pe care a ocupat-o până în 2006, cu o întrerupere în perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, când a fost director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Marius Iacob a instrumentat dosarul privind incendiul de la Maternitatea Giulești, a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv, dar și dosarul avocatei Elodia Ghinescu.

Procurorul Cristian Lazăr, adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General

Și adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General, procurorul Cristian Lazar, și-a depus, luni, candidatura pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

El ocupă, din noiembrie 2015, postul de adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Lazăr a anchetat dosarul ”Închisoarilor CIA pe teritoriul României”. De asemenea, a instrumentat dosarul de plagiat al lui Victor Ponta și a dispus neînceperea urmăririi penale.

Procurorul DNA Elena Grecu, fost șef al Parchetului Curții de Apel Constanța

Tot luni și-a depus candidatura pentru postul de procuror-șef al DNA procurorul Elena Grecu.

Ea conduce Secția judiciară penală a DNA, unde lucrează din iunie 2016.

Până în urmă cu doi ani, Elena Grecu a condus Parchetul Curții de Apel Constanța.

Procedura de selecție

Lista procurorului/procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor vor afișate la sediul Ministerului Justiției și pe site-ul instituției marți, 24 iulie, iar între 25 și 27 iulie candidații selectați ar urma să susțină interviurile cu ministrul Justiției.

Potrivit anunțului Ministerului Justiției, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înțelege să organizeze instituția în vederea îndeplinirii atribuțiilor constituționale de promovare aintereselor generale ale societății și apărării ordinii de drept, precum și a drepturilor și libertăților cetățenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuțiile funcției pentru care participă la selecție în ceea ce privește coordonarea activităților de prevenire și combatere a criminalității în general și a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupție, evaziune fiscală etc., verificarea cunoștințelor specifice funcției pentru care se efectuează selecția și aspecte legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanți la selecție.

Rezultatele selecției ar urma să fie anunțate în 30 iulie, după care ministrul Justiției va transmite Consiliului Superior al Magistraturii - Secția pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcție, însoțite de înscrisurile depuse de procurorii selectați în vederea propunerii de numire în funcțiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiției va trimite șefului statului propunerea sa pentru funcția de procuor-șef al DNA.

Tudorel Toader: Procurorii știu foarte bine de câtă muncă e nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituționali, pentru a funcționa normal. Numirile precedente, făcute pe troc politic

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni dimineață, că, în opinia sa, nu au existat până acum candidaturi pentru conducerea DNA pentru că unii dintre procurori consideră că numirea se va face ca în precedent, în baza unor înțelegeri politice, uneori, și, de asemenea, ei cunosc foarte bine realitatea de la DNA, unde este nevoie de multă muncă pentru a pune Direcția în parametrii constituționali, pentru a o face să funcționeze normal și să le redea încrederea românilor în acestă instituție.

"Nu uitați că numirile precedente au fost făcute uneori - și folosesc o formulă severă - pe baza unor înțelegeri politice, ca să nu spun troc politic. Gândiți-vă la ultima numire la DNA - nu a fost procedură, nu a fost concurență, nu v-ați alarmat, nu au fost înscriși. S-a transmis «propun să reinvestească» și atâta tot. Nu uitați că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM-ului, aviz negativ, consultativ – e adevărat – iar acum se spune: «decretul este nelegal pentru că nu are același aviz consultativ și negativ» . Cred că unii dintre procurori au impresia că numirea se va face ca în precedentul mandat, dar eu îi asigur că nu va fi așa ceva”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că, de asemenea, cine vrea sa devină șef la DNA știe foarte bine realitatea de acolo și își dă seama de câtă muncă este nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituționali, pentru a o face să funcționeze normal.

"Pe de altă parte, cine vrea să devinăm șef la DNA - eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care ar dori să devină procuror șef la DNA sunt convins  că știu foarte bine realitatea de acolo. Își dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametrii lui constituționali, pentru a-l face să funcționeze normal, pentru a reda încrederea  - dacă a existat - pentru a reda încrederea românilor în activitatea pe care o face DNA", a declarat Toader.

Selecția pentru postul de procuror-șef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunțul privind semnarea decretului de către președintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
kovesi