Plan neobișnuit pentru a evita paralizia bugetară în SUA, prezentat de noul președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson

Plan neobișnuit pentru a evita paralizia bugetară în SUA, prezentat de noul președinte republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2023

Noul președinte republican al Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a prezentat sâmbătă un plan temporar neconvențional pentru finanțarea guvernului federal american - care riscă în câteva zile să intre în paralizie bugetară (shutdown) -, dar măsura s-a lovit rapid de opoziția congresmenilor din ambele partide, în timp ce Casa Albă consideră propunerea prea "puțin serioasă", relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cheltuielile aprobate pentru bugetul federal expiră vineri la miezul nopții. Dacă nu se ajunge la un acord până atunci, cea mai mare economie a lumii va încetini brusc, milioane de funcționari publici nu își vor putea primi salariile și traficul aerian va fi perturbat.

Spre deosebire de rezoluțiile obișnuite, sau "CR", care finanțează agențiile federale pentru o anumită perioadă, măsura anunțată de Johnson ar finanța unele părți ale guvernului până la 19 ianuarie, iar altele până la 2 februarie. Republicanii din Camera Reprezentanților speră să adopte măsura marți. Planul de urgență al republicanilor din Camera Reprezentanților nu conține însă nicio finanțare suplimentară, cum ar fi ajutorul pentru Israel sau Ucraina.

Washingtonul, nemulțumit de decizia Moody\'s de a reduce perspectiva privind ratingul de credit al SUA de la ”stabilă” la ”negativă” CITEȘTE ȘI Washingtonul, nemulțumit de decizia Moody's de a reduce perspectiva privind ratingul de credit al SUA de la ”stabilă” la ”negativă”

"Acest proiect de lege va pune capăt tradiției absurde din perioada sărbătorilor de a introduce o legislație masivă și care presupune cheltuieli chiar înainte de vacanța de Crăciun", a scris Mike Johnson pe X, fără a da detalii.

Planul său în două părți este "un act legislativ necesar pentru a-i pune pe republicanii din Camera Reprezentanților în cea mai bună poziție posibilă, ca să apere victoriile conservatoare", a comentat el.

Presa americană a sugerat că, în cadrul acestui plan neobișnuit, unele dintre legile necesare pentru a menține deschise serviciile federale vor fi adoptate prin intermediul unui proiect de lege pe termen scurt până la 19 ianuarie, în timp ce restul vor fi amânate până la 2 februarie. Astfel, Congresul ar câștiga timp pentru a adopta diverse proiecte de lege privind cheltuielile, fără a angaja fonduri pentru Israel, Ucraina și securitatea frontierelor, așa cum vrea președintele Biden, potrivit presei.

Unii republicani se plâng însă deja că planul nu include reducerile de fonduri pe care le doreau. Prin urmare, nu se știe dacă partidul, care are doar o majoritate precară în Camera Reprezentanților, va reuși să îl adopte, iar în Senat, care este controlat de democrați, este și mai puțin probabil.

Casa Albă a descris propunerea ca fiind "o rețetă pentru mai mult haos republican și mai multe situații de shutdown".

"Republicanii din Camera Reprezentanților pierd timp prețios cu o propunere pe jumătate pregătită, care a fost criticată îndelung de membri ai ambelor partide", a declarat purtătoarea de cuvânt a președintelui Biden, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Ultimele negocieri pe tema bugetului federal american, de la sfârșitul lunii septembrie, au aruncat deja Camera Reprezentanților în haos. Susținătorii lui Trump, furioși că președintele republican de atunci al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, ajunsese la un acord de ultimă oră cu tabăra democrată, l-au dat jos din funcție, într-o mișcare fără precedent. A fost nevoie apoi de trei săptămâni pentru ca republicanii să se pună de acord asupra unui nou președinte, Mike Johnson. În aceste trei săptămâni, Congresul american nu a reușit să adopte nicio lege.

La fel ca predecesorul său, Mike Johnson, necunoscut publicului larg și cu o experiență foarte limitată în cadrul establishment-ului republican, va trebui să se confrunte atât cu tabăra radicală fidelă lui Trump, susținători ai unei ortodoxii bugetare foarte stricte, cât și cu democrații, care refuză ca politica economică a țării să fie dictată de fidelii fostului președinte.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
blocaj bugetar