Profitul companiilor controlate de Guvern a coborât cu 30% în primul trimestru din acest an, în timp ce cheltuielile cu salariile au urcat cu 20%

Profitul companiilor controlate de Guvern a coborât cu 30% în primul trimestru din acest an, în timp ce cheltuielile cu salariile au urcat cu 20%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 iun 2024

Rezultatul brut al companiilor aflate sub controlul Guvernului a scăzut puternic în primul trimestru din acest an, în contextul în care evoluția prețurilor din sectorul energetic a afectat profiturile marilor companii din domeniu, multe controlate de către stat, în timp ce cheltuielile salariale au urcat accelerat, cu 20%, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Astfel, cele 194 companii din subordinea administrației centrale au raportat pentru primele trei luni din acest an un rezultat brut de 4,5 miliarde lei, în scădere cu 30% față de 6,48 miliarde lei în primul trimestru al anului trecut (când datele au inclus 199 de companii).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Datele se referă doar la companii pe care statul le deține integral sau la care are o participație majoritară și care în perioada de referință se aflau în stare de funcțiune.

Cele mai mari și mai profitabile companii din portofoliul statului sunt active în sectorul energie. Guvernul intenționează să mandateze și anul acesta reprezentanţii statului în adunările generală a acţionarilor (AGA ) sau în consiliile de administraţie (CA) la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, să decidă repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net, realizat al anului 2023, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat. În Legea bugetului de stat sunt deja estimate pentru acest an venituri din dividende în sumă apropiată cu încasările din anul trecut, respectiv de circa 7,4 miliarde lei, la care se adaugă 511,7 milioane lei vărsăminte de la regiile autonome. Sumele sunt similare cu cele încasate în 2023.

Guvernul se împrumută într-un ritm fără precedent. Cu zeci de miliarde de lei luate doar în mai, totalul împrumuturilor pe primele cinci luni urcă spre 120 miliarde lei CITEȘTE ȘI Guvernul se împrumută într-un ritm fără precedent. Cu zeci de miliarde de lei luate doar în mai, totalul împrumuturilor pe primele cinci luni urcă spre 120 miliarde lei

De exemplu, compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat pe primul trimestru al anului un profit net de 1,326 miliarde lei, în scădere cu 23% față de perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a reducerii cu 26% a prețului mediu de vânzare angro comparativ cu T1 2023.

Afacerile celor 194 de companii de stat au coborât ușor, cu 3%, la 21,75 miliarde lei, în timp ce cheltuielile totale au urcat cu 8%, la 17,24 miliarde lei.

Cheltuielile cu salariile au crescut puternic, cu 20%, la 5,13 miliarde lei, în timp ce numărul de salariați, 164.309(pentru cele 194 de companii), a variat nesemnificativ față de 165.241 în urmă cu un an (când erau 199 companii în subordinea Guvernului).

Companiile din subordinea autorităților locale

În subordinea autorităților locale s-au aflat în primul trimestru din acest an 935 de companii, comparativ cu 951 companii în primele trei luni din 2023.

Profitul companiilor autorităților locale a crescut puternic, după ce în ultimii ani s-a redus, în contextul prețurilor mari la energie, care au afectat consumatorii și au umflat rezultatele producătorilor. Astfel, rezultatul brut al celor 935 de companii crescut cu 81%, la 297,6 miliarde lei. Afacerile au urcat cu 8%, la 5,47 miliarde lei, iar plățile restante au urcat cu 39%, la 2,76 miliarde lei, în principal către creditori din sectorul privat.

Cheltuielile de natură salarială au avansat cu 17%, la 1,94 miliarde lei, în timp ce numărul de salariați a fost de 92.902, cu 3% mai mic față de primele trei luni din 2023.

DECIZIE Salariul minim crește din nou, din iulie. Este majorată și partea neimpozabilă. Punctul de amendă, înghețat CITEȘTE ȘI DECIZIE Salariul minim crește din nou, din iulie. Este majorată și partea neimpozabilă. Punctul de amendă, înghețat

Profitul companiilor controlate de Guvern a coborât cu 30% în primul trimestru din acest an, în timp ce cheltuielile cu salariile au urcat cu 20%

viewscnt
Afla mai multe despre
companii
companii de stat
profit companii de stat
guvern