Programele de finanțare derulate de Comisia de Prognoză vor fi transferate ministerelor și reevaluate. Guvern: Contractele semnate vor fi respectate

Programele de finanțare derulate de Comisia de Prognoză vor fi transferate ministerelor și reevaluate. Guvern: Contractele semnate vor fi respectate
scris 28 nov 2019

Programele de finanțare și alte scheme de ajutor de stat derulate până acum de Comisia Națională de Strategie și Prognoză vor fi transferate ministerelor și reevaluate pentru a vedea dacă servesc oboectivelor pentru care au fost create, a anunțat, joi, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Acesta a garantat însă că Guvernul va respecta contractele de finanțare deja semnate.

De ce este important: În prezent, Comisia de Prognoză gestionează Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI), Programul guvernamental "gROwth - Investim in copii, investim in viitor", Programul "Dezvoltarea statiunilor balneare", cât și programul de Investitii strategice in parteneriat public-privat.

”Comisia Națională de Prognoză, la solicitarea prim-ministrului, Ludovic Orban, trebuie să revină la funcția și statutul pe caretrebuie să le aibă o instituție de prognoză, respectiv aceea de a realiza studii de și de impact și analize pentru previzionarea evoluțiilor economice viitoare”, a arătat șeful Cancelariei.

Idee în noul Guvern: Fiecare cetățean să fie obligat să depună declarație de avere CITEȘTE ȘI Idee în noul Guvern: Fiecare cetățean să fie obligat să depună declarație de avere

Acesta a precizat că au fost demarate discuții pentru reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză astfel încât toate atribuții de gestionare a programelor amintite să fie alocate instituțiilor care au atribuții în domeniul.

”Dacă vorbim de scheme de ajutor de stat, acestea în mod firesc trebuie să fiela Ministerul finanțelor sau alt minister cu atribuții în domeniu. Dacă vorbim de proiecte de dezvoltare locală, acestea trebuie să fie gestionate de către Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării”, a explicat Dancă.

Potrivit acestuia, fiecare minister va decide apoi cu privire la programele preluate de la Comisia de Prognoză, dar contractele semnate vor fi respectate.

”Ceea ce am dat asigurări, de la nivelul primul-ministrului întotdeauna, este că vom respecta contractele semnate și acestea vor fi duse la îndeplinire, urmând să reevaluăm modul în care aceste programe de finanțare și scheme de ajutor de stat servesc cu adevărat obiectivului pentru care ele au fost programate”, a afirmat Ionel Dancă.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru cumpărarea a încă 5 avioane F16. Date anterioare Profit.ro: Statul a pregătit peste un sfert de miliard de euro în acest scop CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru cumpărarea a încă 5 avioane F16. Date anterioare Profit.ro: Statul a pregătit peste un sfert de miliard de euro în acest scop

La preluarea mandatului, noul premier, Ludovic Orban, a decis demiterea lui Ion Ghizdeanu de la conducerea Comisiei Naționale de Prognoză.

Nicolae Cristian Stănică, fost vicepreședinte al Institutului Național de Statistică, a fost instalat ulterior la șefia Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia
prognoza
programe
finantare
danca
guvern
cancelarie