Programul Kurzarbeit - pregătit să fie introdus în România. Primele detalii

Programul Kurzarbeit - pregătit să fie introdus în România. Primele detalii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 iun 2020

Programul de muncă redusă ”Kurzarbeit”, aplicat în Germania, va fi aplicat și în România, după cum a anunțat anterior Profit.ro, dar pe o perioadă limitată și cu proceduri care să evite utilizarea de către firme a schemei de ajutor pentru venituri suplimentare, a precizat premierul Orban, la o întâlnire cu mediul de afaceri pe tema introducerii noul program.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților

De ce este important: Conform programului de lucru aplicat în economia Germaniei și denumit ”Kurzarbeit”, adică ”muncă redusă”, angajații lucrează pe o anumită perioadă mai puțin sau chiar deloc. Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primește proporțional salariul, care ar trebui scutit de taxe, și statul preia parțial diferența până la salariul întreg

Anterior, Profit.ro a relatat că printre programele de sprijinire a economiei pe care Guvernul le ia în calcul pentru a le introduce în perioada următoare se numără și programul flexibil de muncă.

INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business

”Ca modalitate de susținere a angajaților și companiilor are caracter de noutate în România, a fost aplicat în Germania și a dat rezultate, din cauza aceasta încercăm să aplicăm și noi acest sistem de program flexibil de muncă”, a anunțat premierul Orban.

Astfel, a mai spus premierul, în România Guvernul va denumi schema de ajutor, finanțată din viitorul program SURE al Uniunii Europene, ”program flexibil muncă” și va aplica măsura pe o perioadă limitată, în care are loc o perturbare majoră pe piață, așa cum este criza economică care a fost generată de pandemia de coronavirus.

”Aici va trebui să stabilim o perioadă de aplicare și va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcțiune acest mecanism astfel încât, pe de o parte, să fie cat mai ușor de accesat, fără proceduri birocratice complicate, pe de altă parte să asigure criterii de acordarea ajutorului către companii și angajați foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat și, pe de altă parte, să reducă cat mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poată să utilizeze această formă de protecție fără să aibă nevoie sau să o utilizeze ca o resursă suplimentară de venit în condițiile în care ei teoretic nu ar avea nevoie de această măsură”, a arătat prim-ministrul.

ULTIMA ORĂ Atenție - amenzi majorate aplicate angajatorilor pentru depășirea limitelor legale de muncă suplimentară. Noua lege intră în vigoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Atenție - amenzi majorate aplicate angajatorilor pentru depășirea limitelor legale de muncă suplimentară. Noua lege intră în vigoare

Mediul de afaceri, conform unui sondaj realizat de AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană), a solicitat încă de la începutul crizei provocate de coronavirus introducerea cadrului legal care să permită și în România modelul Kurzarbeit.

Potrivit comunității de afaceri, munca cu timp redus presupune un parteneriat între angajatori, stat și salariați, cu avantaje pentru toate părțile implicate: salariații își păstrează contractele de muncă și pot lucra cu timp redus, angajatorii beneficiază de munca salariaților, însă doar în măsura în care aceasta este necesară, iar statul contribuie în multe cazuri cu o sumă care este mai mică decât ajutorul de șomaj pe care l-ar suporta în cazul concedierii și evită concedierile. Acest concept ar ajuta mai ales firmele mici și mijlocii să iasă cu bine din această criză. 

”Din acest motiv considerăm oportun și necesar ca România să se orienteze spre modele aplicate cu succes în alte state membre UE, cum ar fi Germania, în vederea combaterii efectelor actualei pandemii. În acest sens s-a exprimat ieri și Comisia Europeană care propune implementarea modelului Kurzarbeit la nivel european”, a spus Sebastian Metz, director general AHK Romania.

Măsură adoptată în primă etapă: Stagiu redus de cotizare pentru șomerii din turism CITEȘTE ȘI Măsură adoptată în primă etapă: Stagiu redus de cotizare pentru șomerii din turism

PSD, care deține majoritatea în Parlament, a inițiat un proiect de lege pentru acordarea unei indemnizaţii de scurtă durată, pe o perioadă de 12 luni de la ridicarea stării de urgență, salariaţilor cărora Ii se reduce programul normal de lucru.

viewscnt
Afla mai multe despre
munca
flexibil
redus
program
guvern
kurzarbeit
germania
economie