Proiect pentru reducerea taxelor pe forța de muncă. Contribuții scăzute pentru angajat și angajator

Proiect pentru reducerea taxelor pe forța de muncă. Contribuții scăzute pentru angajat și angajator
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2017

Reducerea cotei de contribuție de asigurări sociale datorată de angajator și angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului și a celei de impozitare a profitului, transferul plății asigurării de șomaj în totalitate către angajat și reducerea cotei de contribuții pentru concedii și indemnizații sunt măsuri pregătite într-un proiect de modificare a Codului Fiscal aflat acum în discuție.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul a fost depus în Parlament de către liberali, calculul fiind că astfel vor fi create noi locuri de muncă și adus un plus de opt miliarde de lei la bugetul de stat.

Potrivit propunerii legislative depuse de PNL la Senat, contribuțiile de asigurări sociale se reduc cu 0,5% pentru angajat și cu 6,75% pentru angajator. ”Contribuțiile totale datorate de angajat, incluzând contribuțiile pentru asigurări sociale (10%), contribuțiile pentru asigurări de sănătate (5,5%) și contribuțiile pentru asigurări de șomaj (0,5%) vor atinge, începând cu data de 1 octombrie 2017, procentul total de 16%”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, semnată de senatorul PNL Florin Cîțu.

Liberalii propun și reducerea cotei de impozitare a venitului de la 16% la 10%. ”Această măsură crește venitul net, reduce povara fiscală pentru angajator și ne așează mai aproape în ceea ce privește impozitarea forței de muncă de țările din regiune. România a pierdut în ultimii ani aproximativ patru milioane de români, iar taxarea excesivă a forței de muncă reprezintă una dintre explicațiile cele mai importante”, mai arată Florin Cîțu în expunerea de motive a inițiativei legislative, conform  News.ro.

PNL susține și reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%, măsură care ”are rolul de a reduce din impactul creșterii salariului minim asupra companiilor, în special mici și mijlocii”. Cîțu dă exemplul Bulgariei și Ungariei, țări care au redus cotele de impozitare a profitului cu 10%, respectiv 9%, măsură care a dus, explică senatorul PNL, la încurajarea investițiilor străine.

”Creșterea salariului minim de la 1.250 de lei la 1.450 de lei crește costul pentru angajator cu 244 de lei pe angajat. Reducerea contribuțiilor sociale de la 39,5% la 32% face ca acest cost să crească doar cu 147 de lei. În acest fel, reducerea contribuțiilor sociale propusă în această inițiativă legislativă nu reușește să elimine în totalitate costul suplimentar pentru angajator. De aceea este necesară și reducerea cotei de impozitare a profitului pentru a-i putea permite angajatorului să beneficieze de resurse pentru investiții și alte angajări”, mai arată Florin Cîțu în expunerea de motive a propunerii legislative.

Financial Times: Guvernul suedez se plânge că încasează prea multe taxe CITEȘTE ȘI Financial Times: Guvernul suedez se plânge că încasează prea multe taxe

Prin aceeași inițiativă, liberalii propun transferul în totalitate a plății contribuției de șomaj în sarcina angajatului, care ar urma să achite 1%, în loc de 0,5% cât este în prezent.

”PNL pune pe masa Guvernului o soluție de creștere a veniturilor la bugetul de stat de opt miliarde de lei cu sprijinul mediului de afaceri (…) Mediul de afaceri e împovărat de costul pe forța de muncă și este nestimulat pentru a da salarii mai mari fără să scadă contribuțiile (…) Inițiativa PNL este predictibilă, încurajează întreprinzătorii să investească în România, să crească salariile, dar să nu piardă locurile de muncă”, a declarat președintele interimar al PNL, Raluca Turcan.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnl
taxe munca
florin citu