Proiect pentru șoferii profesioniști: Salariu minim de 3.000 lei, ca în construcții, și scutire de impozit, ca în IT

Proiect pentru șoferii profesioniști: Salariu minim de 3.000 lei, ca în construcții, și scutire de impozit, ca în IT
scris 19 iun 2020

Șoferii profesioniști vor fi scutiți de impozitul pe venit, asemenea IT-ișitlor și angajaților din construcții, și vor avea, ca și cei din construcții, până la 31 decembrie 2028, un salariu minim de 3.000 lei, fără a mai plăti contribuții de sănătate și nici la Pilonul II de pensii, prevede un proiect legislativ propus de PSD.

Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților CITEȘTE ȘI Gemini Solutions: O cultură organizațională care încurajează hobby-urile și performanțele sportive ale angajaților

Autorii proiectului își justifică măsura prin faptul că potrivit reprezentanților industriei transporturilor, în prezent piața duce lipsă de circa 45.000 de șoferi profesioniști și de un număr considerabil de vatmani, existând cazuri în care, din cauza acestei lipse de forță de muncă calificată, operatorii de transport, fie cei cu capital privat, fie cei cu capital public (mai ales in transportul local) nu pot opera cu întregul parc de autovehicule, fiind nevoiti să țină în garaje între 10 și 15% dintre acestea.

Mircea Bica, CEO Nova Power & Gas: Orice consumator din România își poate schimba ONLINE furnizorul de gaze, fără întreruperi, fără riscuri și cu economii substanțiale la factură CITEȘTE ȘI Mircea Bica, CEO Nova Power & Gas: Orice consumator din România își poate schimba ONLINE furnizorul de gaze, fără întreruperi, fără riscuri și cu economii substanțiale la factură

”De aici decurg consecințele privind diminuarea activității economice potențial și a taxelor/impozilelor plătite la buget. Aceasta tendință se va accentua în contextul crizei Covid-19 care va antrena o criză economică ce se va manifesta dincolo de acest an”, susțin inițiatorii, care propun aplicarea de măsuri în domeniu similar celor luate în IT și construcții.

INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Adrian Leahu, despre premium în business

Prin urmare, asmenea sectorului IT și de construcții, proiectul prevede ca, de la eventuala dată a intrării în vigoare a legii și până la 31 decembrie 2028, veniturile din salarii și asimiliate acestora să fie scutite de impozit pentru persoanele fizice angajate ca șoferi la firmele cu activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă.

Este vorba de transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători, alte transporturi terestre de călători, transport de marfă.

La fel ca în construcții, pentru a benficia de facilitate, angajatorii trebuie să realizeze activitățile menționate în limita a cel puțin 80% din cifra de afaceri totală, calculată cumulat de la începutul anului, inclusiv luna în care aplică scutirea.

ULTIMA ORĂ Atenție - amenzi majorate aplicate angajatorilor pentru depășirea limitelor legale de muncă suplimentară. Noua lege intră în vigoare CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Atenție - amenzi majorate aplicate angajatorilor pentru depășirea limitelor legale de muncă suplimentară. Noua lege intră în vigoare

Veniturile brute lunare din salarii și asimilate salariilor pentru care se aplică scutirea vor fi cuprinse între 3.000 și 30.000 lei lunar, inclusiv, și trebuie să fie realizate în baza contractului individual de muncă.

Proiectul modifică, de altfel, și Codul Muncii stabilind că pentru șoferii profesioniști salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

Până la 31 decembrie 2028, șoferii profesioniști vor fi exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, fiind însă considerați asigurați în sistemul public.

Totodată, șoferii vor fi scutiți, până la data menționată, de contribuția la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II), iar contribuția de asigurări sociale se va reduce cu 3,75 puncle procentuale.

ULTIMA ORĂ Proiect de eliminare a autovehiculelor diesel și pe benzină din orașe, începând cu 2025 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Proiect de eliminare a autovehiculelor diesel și pe benzină din orașe, începând cu 2025

Recent, un alt proiect legislativ a propus ca transportatoril de marfă să fie scutiți de la plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale, respectiv a celui de trecere a podurilor, până la finele acestui an

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sofer
profesionist
impozit
scutire
salariu minim
constructii
it
proiect