Protecția Consumatorilor pregătește schimbarea regulilor de insolvență a persoanelor fizice. Eșecul falimentului personal: Doar câțiva români cer anual intrarea în insolvență. Multe județe nici nu au funcționari care să se ocupe de ei

Protecția Consumatorilor pregătește schimbarea regulilor de insolvență a persoanelor fizice. Eșecul falimentului personal: Doar câțiva români cer anual intrarea în insolvență. Multe județe nici nu au funcționari care să se ocupe de ei
scris 6 iul 2021

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pregătește un nou proiect în domeniul insolvenței persoanelor fizice, pentru care va solicita un grant de la Uniunea Europeană.

"ANPC pregătește un proiect, pentru a obține un grant de la Uniunea Europeană, în domeniul insolvenței persoanelor fizice. Acest demers se adaugă la toată campania derulată de instituție pentru a veni în sprijinul consumatorului aflat într-un impas financiar, prin orice mijloc prevăzut de lege, cu scopul de a gestiona într-un mod cât mai eficient și responsabil criza economică generată de cea medicală, survenită în ultimii doi ani", menționează ANPC.

Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Profit.ro a anunțat în urmă cu un an că, de la intrarea în vigoare a Legii privind insolvența persoanelor fizice, în ianuarie 2018, doar câteva zeci de români au apelat anual la procedurile prevăzute de lege pentru redresarea situației financiare. Astfel, până la jumătatea anului trecut, doar 62 de persoane au înregistrat cereri de deschidere a procedurii de insolvență. La nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), posturile alocate direcției de specialitate au fost reduse periodic, iar în multe județe nici nu există personal local pentru comisiile de insolvență.

De ce este important: Legea insolvenței persoanei fizice reglementează trei modalități prin care problema financiară poate fi soluționată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată. Legea a fost gândită ca o soluție pentru problemele financiare ale persoanelor fizice.

Mai este interesant: Legea privind procedura insolvenței persoanelor a fost publicată în Monitorul oficial în iunie 2015, dar în 2015, 2016 și 2017, guvernele de la acea vreme au amânat aplicarea legii, care a intrat în vigoare abia de la 1 ianuarie 2018.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Conform datelor oficiale analizate de Profit.ro, la mai bine de 1 an de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la 14 iunie 2019, doar 45 de persoane apelaseră la Legea insolvenței persoanelor fizice. Dintre acestea, 36 de cereri vizau procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, 5 cereri priveau procedura simplificată de insolvență, iar alte 4 cereri aveau în vedere procedura judiciară prin lichidare de active.

Potrivit ultimelor date, indicate într-un document oficial analizat de Profit.ro, după încă 1 an, respectiv până la mijlocul lunii iunie 2020, au fost înregistrate în total 62 de cereri de deschidere a procedurii de insolvență, respectiv 4 pentru procedura simplificată de insolvență și 58 pentru procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare. Totodată, la nivelul instanțeIor de judecată există 4 dosare pentru deschiderea procedurii judiciare de insolvență.

Cu toate acestea, de la intrarea în vigoare a legli, peste 1.000 de persoane s-au interesat de procedurlle de insolvență prevăzute de lege, solicitând consiliere din partea direcției de specialitate a ANPC, dar numai 62 au solicitat în cele din urmă aplicarea procedurilor.

Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice a ANPC asigură aparatul tehnic al comisiei centrale de insolvență și al celor 42 de comisii de insolvență de la nivel teritorial.

Ion Țiriac vrea să preia velodromul Dinamo. Planul miliardarului CITEȘTE ȘI Ion Țiriac vrea să preia velodromul Dinamo. Planul miliardarului

Cu toate acestea, deși pentru resursele de personal necesare pentru procedurile aferente insolvenței persoanelor fizice, au fost alocate inițial 270 de posturi de personal contractual, acestea au fost reduse succesiv la 255, iar apoi, în mod radical, la 81, pentru ca anul trecut schema de personal să includă doar 64 de posturi, relevă datele.

Mai mult, pentru aparatul tehnic al comisiilor de insolvență de la nivel central și teritorial, prin concursurile organizate succesiv de ANPC, au fost ocupate doar 26 de posturi, fiind județe în care nu există niciun angajat în acest moment.

După intrarea în vigoare a legii, la 1 ianuarie 2018, primul caz de insolvență a unei persoane fizice a fost înregistrat în luna iunie a aceluiași an, fiind vorba de constănțeanul Adrian Roșu.

Anul trecut a fost înregistrat și un caz în premieră pentru România, respectiv insolvența unei persoane fizice, pronunțată în altă țară, a fost recunoscută și executată și pe teritoriul României.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
persoana fizica
lege
faliment
anpc
protectia consumatorului
cerere
datorii
posturi