Radu Mazăre, vizat în alte patru dosare penale instrumentate de DNA; actualul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, este și el acuzat de abuz în serviciu

Radu Mazăre, vizat în alte patru dosare penale instrumentate de DNA; actualul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, este și el acuzat de abuz în serviciu
scris 3 iul 2019

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, este vizat în alte patru dosare penale instrumentate de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Și actualul primar, Decebal Făgădău, este acuzat de abuz în serviciu, mai fiind cercetați și alți funcționari din cadrul Primăriei.

Procurorii DNA au anunțat, miercuri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în trei dosare distincte și începerea urmăririi penale într-un al patrulea dosar față de mai multe persoane (inculpați și suspecți) din cadrul Primăriei Constanța, scrie News.ro.

În primul dosar sunt vizați Făgădău Decebal, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța, actualmente primar, Constantin Nicoleta, la data faptei șefă a Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și Dinescu Fulvia Antonela, la data faptei director executiv adjunct al Direcției Administrației Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanța.

VIDEO Guvernatorul BNR: Nu vom mai fi campioni la inflație în UE, ne va depăși Ungaria. Euro nu va ajunge la 5 lei și nici nu ne apropiem cu pași repezi de criză CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernatorul BNR: Nu vom mai fi campioni la inflație în UE, ne va depăși Ungaria. Euro nu va ajunge la 5 lei și nici nu ne apropiem cu pași repezi de criză

Cei trei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, sunt vizați Tănase Luiza Elena, la data faptei arhitect-șef al Primăriei municipiului Constanța și Mazăre Radu Ștefan, la data faptei primar al municipiului Constanța, ambii pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

”Starea de fapt reținută de procurorii anticorupție se referă la construirea, cu nerespectarea dispozițiilor legale, în zona centrală a stațiunii Mamaia, a unui imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire, emise în anul 2009 de Primăria municipiului Constanța.

Al doilea dosar îl vizează doar pe Radu Mazăre, acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu.

”În luna mai 2007,  inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat un proiect de hotărâre în vederea vânzării prin negociere directă și nu prin licitație publică, către o societate comercială, a unei suprafețe de 4.000 mp teren, amplasată în intravilanul mun. Constanța, zona Lacului Siutghiol. Ulterior, inculpatul a perfectat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren, deși prețul de 110.000 euro fără TVA (25,25 euro/mp) era vădit mai mic decât cel real (300.305 euro fără TVA)”, a mai transmis DNA.

GALERIE FOTO Noii membri ai Consiliului Fiscal, aprobați cu unanimitate de comisiile de buget-finanțe din Parlament CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Noii membri ai Consiliului Fiscal, aprobați cu unanimitate de comisiile de buget-finanțe din Parlament

Sursa citată a precizat că, în luna noiembrie 2012, procedând în aceeași manieră, inculpatul a permis realizarea unui schimb de terenuri cu o societate comercială în condiții vădit păgubitoare pentru patrimoniul municipiului Constanța.

Potrivit DNA, tranzacția a fost una inutilă și a reprezentat o formă disimulată de înstrăinare directă (nu prin licitație publică) și la prețuri mult mai mici decât cele reale a unor terenuri ce prezentau interes pentru firma respectivă.

Tranzacția a fost încheiată în forma propusă de inculpat în anul 2018, iar prin această tranzacție societatea comercială a cedat suprafața de 542 mp, evaluată la suma de 15.718 euro, și a primit la schimb 412 mp, evaluați la 76.396 euro

Tot de abuz în serviciu este acuzat Mazăre și în cel de-al treilea dosar.

Procurorii susțin că, în perioada 2007-2009,  Radu Mazăre, cu încălcarea prevederilor legale, a înstrăinat, la prețuri subevaluate (aproximativ 700.000 euro), opt terenuri în suprafață totală de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanța, situate toate în stațiunea Mamaia.

În realitate, prețul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro.

PSD propune o grilă de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională CITEȘTE ȘI PSD propune o grilă de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională

În cel de-al patru dosar anunțat de procurorii DNA, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 29 de funcționari din cadrul Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu.

”În perioada octombrie 2008 - februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice, un număr de 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale”, au mai transmis procurorii DNA.

Inculpaților și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
radu mazare
dna