Scutire de impozit pentru profitul investit în învățământ. Facilități și pentru acordarea de burse

Scutire de impozit pentru profitul investit în învățământ. Facilități și pentru acordarea de burse
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 dec 2019

Profitul investit în susținerea învățământului profesional-dual, prin asigurarea pregătirii practice a elevilor, asigurarea burselor elevilor precum și a cheltuielilor pentru formarea de calitate a elevilor, ar urma să fie scutit de impozit, dacă un proiect inițiat de USR va fi adoptat de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Inițiativa legislativă este susținută însă de parlamentari de la mai multe partide și vrea să raspundă la o nevoie socială și economică stringentă, respectiv calificarea profesională a resursei umane în funcție de nevoile reale ale pieței muncii.

”Situația actuală a învățământului profesional românesc este una sumbră, din perspectiva lipsei formărilor profesionale de calitate care să țină pasul cu dinamica pieței muncii și a cerințelor pe care le presupune desfășurarea activităților economice”, arată inițiatorii proiectului.

CONFIRMARE Sporul de până la 15%, acordat în administrația publică centrală și locală pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, va fi redus drastic. Va fi calculat ca procent din salariul minim pe economie CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sporul de până la 15%, acordat în administrația publică centrală și locală pentru ”condiții periculoase sau vătămătoare de muncă”, va fi redus drastic. Va fi calculat ca procent din salariul minim pe economie

Prin urmare, autorii proiectului propun modificarea Codului Fiscal în vederea includerii unei serii de facilități pentru firmele care doresc să investească în învățământul profesional-dual.

Astfel, profitul investit în susținerea învățământului profesional-dual, prin asigurarea pregătirii practice a elevilor, asigurarea burselor elevilor precum și a cheltuielilor pentru formarea de calitate a elevilor, va fi scutit de impozit.

De asemenea, cheltuielile privind bursele private vor fi scăzute din profitul avut în vedere la calcularea bazei de impozitare.

Totodată, microîntreprinderile care acordă burse elevilor școlarizați în învățământul profesional-dual vor putea scădea sumele respective din veniturile obținute, în vederea calculării cuantumului veniturilor care se impozitează.

Guvernul elimină taxa pe activele bancare și reduce capitalul minim pentru fondurile de pensii din Pilonul 2 CITEȘTE ȘI Guvernul elimină taxa pe activele bancare și reduce capitalul minim pentru fondurile de pensii din Pilonul 2

”Toate aceste măsuri țin de politica fiscal-bugetară națională de susținere a învățământului și creștere a forței de muncă calificată. Astfel de măsuri nu intră în sfera ajutorului de stat, Comisia Europeana statuând că stimulente fiscale pentru susținerea formării/educației nu sunt considerate ajutor de stat, ci măsuri fiscale generale de care beneficiază toți operatorii economici”, subliniază autorii proiectului.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
scutire
profit
investi
invatamant
dual
burse
microintreprinderi