Sorin Blejnar, fostul șef ANAF, achitat în dosarul Motorina

Sorin Blejnar, fostul șef ANAF, achitat în dosarul Motorina
scris 15 apr 2019

Judecătorii Instanței supreme au redus semnificativ pedepsele din dosarul "Motorina" și l-au achitat pe fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, însă Radu Nemeș a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare.

Decizia de luni este definitivă, scrie Agerpres

PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale CITEȘTE ȘI PSD admite că a greșit noile prevederi privind sponsorizarea și, pentru a îndrepta eroarea, vrea să oblige toate firmele să aloce bani în acest scop. Crește însă procentul deducerii fiscale

Potrivit deciziei, instanța l-a achitat Sorin Blejnar pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală și pentru fapta de constituire a unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii).

Totodată, a fost achitată definitiv și Diana Marina Nemeș pentru constituire a unui grup infracțional organizat (în forma constituirii).

Înalta Curte de Casație și Justiție a mai hotărât condamnarea omului de afaceri Radu Nemeș la șapte ani și șase luni de închisoare pentru evaziune fiscală și constituire de grup infracțional organizat.

De asemenea, instanța a decis confiscarea de la Radu Nemeș a sumei de 13 milioane de dolari.

Totodată, mai multe persoane fizice și juridice trebuie să achite către ANAF peste 200 de milioane de lei reprezentând despăgubiri civile.

Sentința este definitivă.

Inițial, în iunie 2016, Sorin Blejnar a primit o condamnare de cinci ani de închisoare la Curtea de Apel București, cu executare, dar decizia nu a fost definitivă, contestația fiind judecată la instanța supremă.

În același dosar au fost condamnați atunci Radu Nemeș la nouă ani de închisoare, soția acestuia, Diana Nemeș, la șapte ani, și fostul șef al vămilor Viorel Comăniță, la cinci ani de închisoare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2012, Radu și Diana Nemeș și alte șapte persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligațiilor aferente unor tranzacții cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparența unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său șef de cabinet Codruț Alexandru Marta, de fostul șef al vămilor, Viorel Comăniță, și de fostul ofițer DIPI Florin Secăreanu, printre alții. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin blejnar
anaf
radu nemes