Surse: Clarificări la microîntreprinderi obligate să aibă cel puțin un angajat. Modificări și pentru HoReCa, dar de la 1 ianuarie 2023

Surse: Clarificări la microîntreprinderi obligate să aibă cel puțin un angajat. Modificări și pentru HoReCa, dar de la 1 ianuarie 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2022

Guvernul a decis să modifice ordonanța privind Codul Fiscal, după o serie de întâlniri cu mediul de afaceri, sindicatele și autoritățile locale. Potrivit unor surse guvernamentale, sunt prevăzute mai multe modificări care vizează microîntreprinderile, sectorul HoReCa, jocurile de noroc sau impozitul pe proprietate. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI DOCUMENTUL OBȚINUT DE PROFIT.RO.

Astfel, vor fi introduse clarificări la microîntreprinderile obligate să facă angajări. Inițial se introducea condiția ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat.

Acum vor putea opta să rămână în regim de microîntreprindere și să aibă acest angajat sau pot opta să plătească impozit pe profit și atunci nu vor mai fi obligate să aibă angajat. 

De asemenea, consultanța și managementul vor fi definite mai clar, în contextul în care ordonanța prevede că vor fi limitate la 20% veniturile obținute din aceste activități, arată Digi 24.

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut

Pentru sectorul HoReCa, Guvernul va amâna intrarea în vigoare a noilor prevederi până la începutul anului viitor, față de data de 1 august din forma inițială a ordonanței. Astfel, de la 1 ianuarie 2023 se va aplica un impozit pe cifra de afaceri de 1%, sau se poate opta pentru impozitul pe profit, fiind eliminat impozitul specific.

În urma discuțiilor cu primarii s-a revenit asupra unei măsuri, iar impozitul pe proprietate va rămâne doar la pragurile minimale, respectiv 0,1% pentru rezidențial și 0,5% pentru nerezidențial.

La jocurile de noroc se modifică pragurile de impozitare, astfel fiind impozitate cu doar 3% câștigurile de până la 10.000 de lei pentru jucători, iar pragul crește progresiv la 20%, respectiv 40% în funcție de câștig. 40% va fi pentru veniturile de peste 66.750 de lei. În schimb, de la 1 august 2022 va crește impozitarea pe firme care se ocupă de organizarea jocurilor de noroc, cu taxe la licențe și cu impozitare dublă.

Modificări vor fi făcute și în ceea ce privește transportatorii, astfel încât să nu aibă probleme cu diurnele, după ce aceștia au criticat măsurile anunțate de Guvern. Astfel, diurna pentru transportori va fi eliminată din veniturile extra-salariale.

Tot de la 1 august vor intra în vigoare și noile accize pentru țigări și alcool, precum și contractele part-time. În cazul în care o persoană are un singur contract part time, aceasta va plăti contribuții similare cu cele existente la salariul minim pe economie. Excepție vor face elevii și studenții cu vârste sub 26 de ani, persoanele care urmează o formă de ucenicie, pensionarii care beneficiază de pensie din sistemul public, persoanele fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată depășește salariul minim pe economie, persoanele cu dizabilități.

viewscnt
Afla mai multe despre
microîntreprinderile
horeca